Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CT 242 - szerokopasmówka Visaton frs 8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[1-drożne] CT 242 - szerokopasmówka Visaton frs 8

Witam,

mały debiut. Dosłownie mały. Forum czytam już pewnie ze 3 lata albo i lepiej. Oprócz ciekawej lektury znalazłem tutaj też wiele fajnych kawałków, rad itp. Zmieniły się też moje upodobania muzyczne :) Ale do rzeczy.

Jak już kiedyś pisałem, chciałem sprawdzić czy podołam jakimkolwiek pracom stolarskim (bo od tego uzależniałem dalsze dezycje). Miało być w związku z tym tanio i łatwo i w małej skali. Wybór głośnika ze względu parametry (m.in. 4 OHM), rozmiar i wygląd. Kupiłem zanim usłyszałem, więc nie napiszę, że ze względu na brzmienie.

Co wyszło? Obudowa z 16 mm mdf. Pocięte na wymiar zostały przez znajomego. Rurka bass-reflex fi30mm z białego pvc, później maźnięta farbą. Obudowa ok. 1,8 l strojona z tego co pamiętam na jakieś 95hz. Brak zwrotnicy (to też powód wyboru projektu, na którym się wzorowałem). Oklejona fornirem mahoń, lakierowana półmatem co miałem pod ręką- 3warstwy. Jedna za dużo jak się później okazało, bo naturalne reflexy drewna zmniejszyły się po ostatniej warstwie. Fornir klejony na wikol, obudowa klejona na wikol i skęcona kilkoma wrkętami do drewna 25mm. Miało być bez wkrętów bo mało profesjonalnie chyba ale... raz, że dzięki temu fajnie ustaliłem sobie pozycję ścianek i kąty bez ścisków. Dwa, że wydawało mi się to bardziej solidne (wiem, że nie jest).

Brzmienie:
    nie słyszałem wielu zestawów/ konstrukcji, ale postaram się coś napisać.
    Wyraźnie zbyt jaskrawa i trochę natarczywa góra. To pewnie ze względu na brak tłumienia. Próbowałem założyć rezystor 5W, ale z tych 85dB robiło się jeszcze bardziej skromnie i sam nie wiem czy lepiej. Dlatego zostawiłem bez. Średnica przyjemnie, dół jak na strojenie i średnicę przetwornika lepiej niż się spodziewałem. 100 razy wolę takie dół niż to, co reprezentują głośniki 2.1 do kompa (oczywiście te tanie). Powiedziałbym że taki fanie jakoś sprężyście niższe częstotliwości były odtwarzane.
    Faktycznie odczuwalne, że wszystkie dźwięki wychodzą z jednego punktu (nie mówię teraz o stereofonii ) Jest to zaleta jednodrożnych konstrukcji, o której wcześniej czytałem.
    Kolumienki potrafią stworzyć fajną scenę, ogólnie bardzo przyjemnie się tego słucha. Widzę zestaw, jako sypialniany.

Sprawdzałem różnice z wytłumieniem gąbką i bez. Na korzyść wyszło wg mnie bez i tak zostawiłem.

Inne uwagi:

Miałem co najmniej kilka problemów w trakice "budowania":
    • podejrzewam, że są lepsze kleje niż wikol...
    • podejrzewam również, że da się bez wkrętów...
    • z fornirem nie zawsze trzeba się badzo cackać - ten był w obróbce po chwili dość łatwy, przynajmniej tak myślę

Diy chyba jest ok, przyjemnie się to robiło i będzie kolejna konstrukcja,

Na koniec, żona podsumowała, że fajnie to gra, dziwi się, że z tych podzespołów przyniesionych coś takiego wyszło i uwaga... trzeba wywalić mój zestaw - ASW Cantius II (dość duże podstawkowce) i zostawić te małe. Różnicy w dźwięku wg niej specjalnej nie ma a ile miejsca zostaje...

Kolumny po tygodniu zostały przekazane w ramach małego prezentu.

Koszty:
    Fornir miałem, lakier też. Reszta to głośniki, terminale, flaszka. Myślę, że mniej niż 200 zł.

Last edited by sciro; 16.09.2014, 22:27.

wyglada nienajgorzej :) jedynie br ladniej by sie wg mnie z kolnierzem prezentowal i nastepnym razem nie szlifuj tak mocno forniru zeby krawedzie nie byly tak mocno dotarte bo zostaja jak u ciebie biale bez faktury. Delikatnie zeby czuc je bylo pod palcami i ostatni szlif jak przygotowujesz fornir pod lakier 100tka papierkiem on je ladnie wezmie i bedzie dobrze dotarte. Jak przygotowywales fornir pod lakier bo jest bardzo porysowany w rogach tam gdzie scierales krawedzie. Jakim papierem i czy recznie czy szlifierka.

Skomentuj

Dawno nie widziałem tak prostej konstrukcji. Jeden przetwontik, jedna rura, buda i koniec :)
      Jak zestroiłeś obudowę na te 95Hz??
      Gratuluje startu i życzę apetytu na więcej :)

Skomentuj

Dzięki za komentarze i rady. Faktycznie trochę za mocno mogłem zeszlifować krawędzie. Są jasne dlatego, że ten klej pozostawiał taki kolor na samym złączu. Do tego klejąc kolejną powierzchnię wsiąkał w już doklejony na innej ściance fornir (nawet najkrótszy kontakt kleju), co powodowało jego ściemnianie. Szlifowałem ręcznie, niestety nie pamiętam dokładnie (chyba 200), jaki to był rodzaj papieru. Skończyłem je 2 miesiące temu i zaraz przekazałem. Jak będę w piwnicy, to sprawdzę. Nie znalazłem też nigdzie, czy przed lakierowaniem powierzchni powinienem przejechać całą papierem. Robi się tak? Na próbnej ściance powodowało to utratę fajnych refleksów światła w fornirze.

Strojenie policzyłem w WinISD. Wszyło mi, że przy tej średnicy wew tunel powinien mieć coś koło 11cm długości. Parametry podawane przez producenta wypełniły większość pól w formularzu programu. Nie wiem jednak czy dla poprawnych obliczeń trzeba wypełnić 100%. Pojemność obudowy policzyłem i wyszło około 1,8l. Niestety nie znalazłem nigdzie do kupienia ładnego tzn. z kołnierzem tunelu o tej średnicy więc została rurka sanitarna...

Skomentuj

Przede wszystkim brawa za projekt diy, o to tutaj właśnie chodzi

Zamieszczone przez sciro Zobacz posta
          Kolumny po tygodniu zostały przekazane w ramach małego prezentu.
          Czyli już ich nie masz ?

Skomentuj

Wyraźnie zbyt jaskrawa i trochę natarczywa góra.
            Może dlatego że góra wybija się tam aż o 8db.

To pewnie ze względu na brak tłumienia. Próbowałem założyć rezystor 5W, ale z tych 85dB robiło się jeszcze bardziej skromnie i sam nie wiem czy lepiej.
            Jakiego tłumienia?
            Samym rezystorem nie ściszysz danej częstotliwości która się wybija, potrzebna jest pułapka której nie ustalisz na słuch, potrzebne są pomiary.

Jeśli chodzi o projekt (one way) to jest spoko, sam chciałem taki zrobić, ale na lepszym głośniku (Dayton RS100) i w TL.
            Last edited by marian; 18.09.2014, 00:01.

Skomentuj

Tym co jest na samej gorze bym sie nie przejmował
              Zajął bym sie ta gorka przy 10kilo
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak, nacieszyłem się chwilę dziełem i oddałem. Będzie miejsce na następne...

Tak naprawę nie wiedziałem jak to będzie brzmiało (szczególnie jak bardzo nierówności na wykresie po 10khz będą słyszalne), bo nigdy takiego eksperymentu nie robiłem. Wniosek jest tak, że słychać mocno. Jeśli chodzi o konstruowanie zwrotnic i wcześniejsze pomiary, to pewnie nie prędko się za to zabiorę. Na początek będę powielał cudzą pracę.

Widziałem też podobny projekt gdzieś w sieci, tylko z takim schematem:

Skomentuj

Witam,

Na koniec, żona podsumowała, że fajnie to gra, dziwi się, że z tych podzespołów przyniesionych coś takiego wyszło i uwaga... trzeba wywalić mój zestaw - ASW Cantius II (dość duże podstawkowce) i zostawić te małe. Różnicy w dźwięku wg niej specjalnej nie ma a ile miejsca zostaje...

Dobra Dobra, to taki kobiecy myk jak zyskać miejsce

Skomentuj

Czaruję...
                  X