Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czarna Owca Ziebiego - ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Masz jakiś patent na zrobienie tych "zaokrąglonych skosów" na froncie ? Bo ręcznie to będzie raczej masakra zrobić równo ?
    Tak, na wszystko jest patent, drukuje szablon i jade z koksem, mdf to g...wniany material ale ma jedna zalete, latwo sie obrabia i jest tani.
    Ostatnie budy jakie zrobilem wyposazylem w wymienne fronty, takze jak bede chcial zmienic glosniki to dorobie sobie tylko jedna deske frontowa i po sprawie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Jestem podobnego zdania, z calym szacunkiem, ale prosto wygladajace kolumny najbardziej do mnie przemawiaja:-) bo to ma przede wszystkim grac.
      Niestety te proste kolumny od strony akustycznej są najczęściej najgorsze. Zwykły prostopadłościan z ostrymi krawędziami będzie gorszy pod względem tworzenia źródeł pozornych niż kolumna ze skosami, zaokrągleniami itp.

Skomentuj

zibi a co zrobiłeś z morelami 338?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Zwykły prostopadłościan z ostrymi krawędziami będzie gorszy pod względem tworzenia źródeł pozornych niż kolumna ze skosami, zaokrągleniami itp.
          w sencie, bedzie tworzyc ich więcej.

Skomentuj

Z dyfrakcją łatwiej się uporać optymalnie rozmieszczając głośniki na froncie niż potem rzeźbić skosy
            Niestety ciągle słyszę "a czemu te głośniki nie mogą być w jednej linii " Co zrobić .

Zaokrąglenia muszą mieć spory promień aby w ogóle miały jakiś sensowny wpływ .

A co się komu podoba to już inna historia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              A jak będzie zajebiście wyglądać to już nie będzie grać?
              Oczywisci, ze bedzie.. chodzi o priorytety. Dzwiek ponad wyglad, tyle w temacie.
              Last edited by Adam_85; 05.03.2015, 16:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Z dyfrakcją łatwiej się uporać optymalnie rozmieszczając głośniki na froncie niż potem rzeźbić skosy
                dyfrakcję z interferencją można wręcz wykorzystać a nie z nią wlaczyć :)

Skomentuj

Niestety ciągle słyszę "a czemu te głośniki nie mogą być w jednej linii " Co zrobić .

A co się komu podoba to już inna historia
                  Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  yfrakcję z interferencją można wręcz wykorzystać a nie z nią wlaczyć
                  Pomimo tego, że jest to ciekawy sposób poprawy parametrów kolumny to z moich obserwacji jest to po pierwsze mało eksploatowany kierunek w świecie audio. Kolumny o nietypowych kształtach, skosach , zaokrągleniach są dużo powszechniejsze aniżeli te z po prostu asymetrycznie ustawionymi głośnikami. Po drugie asymetria głośników ma swoje negatywne odbicie przy charakterystykach kierunkowych. Kolumna zmierzona parę stopni od osi wykazuje już znaczne odchyłki zgrania fazowego, szczególnie w porównaniu z klasycznym układem na osi, gdzie po prostu odchyłek grania nie ma bo odległość głośników jest wciąż jednakowa a jedynie się zmieniają same ch-ki głośników. Ponadto pomiar z jednej strony nierówny jest pomiarowi z drugiej. Po prostu to działa ale tylko na osi.

Jeżeli chodzi o rodzaj zaokrągleń które mają wpływ to mogę powiedzieć o doświadczeniach z własnymi kolumnami gdzie mam skosy pod katem 45 st i dodatkowe zaokrąglenie krawędzi przejścia frontu w skos (promień zaokrąglenia może ma z 5mm) dało minimalną, mierzalną poprawę ch-ki w postaci jej ogólnego wygładzenia. Dodatkowo łatwiej było nakleić fornir gdyż nagiąłem to z jednego płata zamiast kleić z kawałków. No i wcale nie było to takie trudne do zrobienia , 10 minut papierem ściernym a odliczając czas na fornirze to można powiedzieć, że jeszcze mi to przyspieszyło robotę .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985

Jesteś w stanie to udowodnić i pokazać że ma to znikomy wpływ i określić jaki musi być "promień" żeby miało to sens?
                    Coś mi się wydaje że rzucasz słowa na wiatr bez pokrycia w doświadczenie.

Skomentuj

A może byś ruszył głową .
                      Żeby zaokrąglenie miało konkretny wpływ musi być porównywalne z długością fali .
                      Jakiś wpływ będzie mierzalny ale równie dobrze możemy dyskutować o wpływie typu śrubek którymi jest przykręcona wysokotonówka .
                      Na pomiarze będzie widać różnice jak przykręcisz wystającymi imbusami a jak z płaskim łbem :)
                      Jak wyrównasz taśmą otwory też zmierzysz .
                      Tylko chyba nie twierdzisz, że jesteś wstanie na słuch rozpoznać typ śruby ?

A co do pokrycia to akurat ten zestaw (jak byś nie zauważył to ja roiłem zwrotkę do niego )
                      mierzyłem na płaskim frocie i na froncie ze skosami , mierzyłem też tą samą wyskotonówkę z offsetem .
                      Więc coś tam wiem o czym mówię.

Skomentuj

Żeby zaokrąglenie miało konkretny wpływ musi być porównywalne z długością fali .
                        dobrze kolega mówi!

Skomentuj

W praktyce minimum pol cala musi miec zaokraglenie :)

Skomentuj

A może byś ruszył głową .
                            Jakiś wpływ będzie mierzalny ale równie dobrze możemy dyskutować o wpływie typu śrubek którymi jest przykręcona wysokotonówka .
                            Na pomiarze będzie widać różnice jak przykręcisz wystającymi imbusami a jak z płaskim łbem :)
                            Jak wyrównasz taśmą otwory też zmierzysz .
                            Tylko chyba nie twierdzisz, że jesteś wstanie na słuch rozpoznać typ śruby ?

A co do pokrycia to akurat ten zestaw (jak byś nie zauważył to ja roiłem zwrotkę do niego )
                            mierzyłem na płaskim frocie i na froncie ze skosami , mierzyłem też tą samą wyskotonówkę z offsetem .
                            Więc coś tam wiem o czym mówię.
                            Wolałbym konkretne pomiary i porównanie, to że mi napiszesz że tak jest to nie znaczy że w rzeczywistości tak będzie...
                            A jeśli masz taką wiedze z książek, artykuły czy jakiegoś potwierdzonego źródła to poproszę link chętnie się dokształcę.

P.s Proszę bez takich "rusz głową"
                            Ja Ciebie nie atakuje.

Skomentuj

Konkrety napisał Yoshi .
                              Mierzył i potwierdza minimalny wpływ minimalnych zaokrągleń .
                              Jak chcesz więcej niestety musisz wykonać pomiary sam bo ja nie mam ochoty tracić czasu na potwierdzenie rzeczy oczywistych (taka jest fizyka której nie zmienię . )

Skomentuj

Czaruję...
                              X