Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx mix - fgx mcx pcx pc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Stx mix - fgx mcx pcx pc

Przedstawiam kilka konstrukcji zrealizowanych w ostatnim czasie w oparciu o forumowe projekty. W roli głównej - STX: tweetery PCX, PC, midwoofery 14MCX 17MCX i FGX. Obudowy wykonane ze sklejki 15mm i mdf 19mm + hdf 3mm

Co do samego brzmienia - mnie urzekł 14scx. Tyle w temacie :) Zwrotnice na podstawie projektów Pawła i Lusztiego - świetna robota :). FGX w 14 litrach w mojej opinii wyszedł z tego starcia ostatni - nie słuchałem go w innych litrażach, dlatego też w żaden sposób go nie przekreślam. 17SCX jest mniej muzykalna od 14, ale częstuje nas większą ilością miękkiego przyjemnego dołu ( w 15 litrach zgodnie z zaleceniami producenta ). Pomiarów brak, bo wtedy byłem na etapie składania JIGa :) Na ostatnim zdjęciu "maleństwo" na GDN 11/35 - nie spodziewałem się tak przyjemnego dołu z tak małego głośnika - pozytywne zaskoczenie. Wszystko osłuchane na Uniampie. Dla ciekawskich - 14SCX przy Uniampie w 20m^2 zapewniał wystarczającą ilość basu przy każdym rodzaju muzyki wyłączając ciężkie brzmienia, pod warunkiem rozstawienia blisko ścian pomieszczenia - mi dołu nie brakowało :)

Co to za fornir?

Te FGX'y fajnie się prezentują :P
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Wygląda na okleinę drewnopodobną ...
      Nie mogłeś zrobić jakichkolwiek podstawek pod elementy zwrotnicy ?
      mówisz że FGX wypadł słabiej niż SCX ?
      Projekty przewidywały brak pod frezowań ?
      Obudowy robiłeś ze sklejki ?

Skomentuj

Okleina, bo miałem jej bardzo dużo, a na fornirowanie niestety nie mam czasu, a potrzebuje go dużo żeby zapoznać się z owym procesem i po prostu poćwiczyć :). Myślę, że podstawki pod elementy zwrotnicy są "zbędnym bajerem" - w środku wszystko jest ułożone jak należy i zabezpieczone. Mi bardziej odpowiada granie SCXa - w mojej opinii jest bardziej "miękkie" i spokojne. Następnie porównywałem FGXa do GDN 13/50/9, które miałem wtedy z MDT29 u siebie i gdny grały nieporównywalnie lepiej - pod każdym względem. Pewnie to kwestia aplikacji - może w większej obudowie zagrałby ciekawiej od scxa. Brak podfrezowań w monitorach spowodowany był brakiem narzędzi ( dawno je składałem ). Mimo tego zestaw grał bardzo ciekawie i nic nie kłuło w uszy, było bardzo przyjemnie. Obudowy monitorów robiłem ze sklejki. Podłogówki mdf + hdf. Generalnie jestem bardzo zadowolony z brzmienia owych zestawów. Dobrze wydane pieniążki :)

Skomentuj

jak robiles ze sklejki to az prosilo sie o klejenie na 45 stopni i tylko lakierowanie/bejcowanie sklejki

Skomentuj

Zakleić sklejkę okleiną PCV :(

Skomentuj

Okleina była idealnym pomysłem ze względu na miejsce bytowania tych monitorów, a w dodatku tak jak mówiłem miałem spory zapas. Kolumny nie są na widoku w miejscu docelowym. Co do łączenia na 45 - znów brak narzędzi, a w moim wielkim mieście są 2 możliwości - albo drogo i parenaście dni czekania na takie wycięcie albo spaprana robota, dlatego postanowiłem jak postanowiłem i wyszło bardzo ładnie. Powoli zaopatruje się w narzędzia i co następna konstrukcja to wykonana jest coraz lepiej . Cały czas do przodu

Skomentuj

Wg mnie sklejka nawet łączona "na prosto" z widocznymi warstwami po polakierowaniu wyglądałaby dużo lepiej niż okleina PCV, która ma ograniczoną wytrzymałość na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Skomentuj

Zgadzam się :) jednakże tak jak mówię - tak miało być.

Skomentuj

Ja też tam uważam :) żeby naturalne drewno zaklejać PCV.. ale to nasze opinie, tak chciałeś, tak zrobiłeś.
                    Niestety od forumowiczów nie dostaniesz "pochwały" bo nikt nie lubi okleiny PCV, te czasy mineły z 8 lat temu jak się wszyscy bali forniru :).
                    Ja też bym na prosto złożył i wolał widzieć boki sklejki niż okleinę PCV :)
                    Ale dobra dość o tej okleinie bo będzie że się czepiamy.
                    Możesz dać zbliżone zdjęcie na łączenie kawałków okleiny ?

Skomentuj

Czaruję...
                    X