Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AK1 - Usher 8948A + Usher t9950-20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] AK1 - Usher 8948A + Usher t9950-20

Monitory w modnym ostatnio stylu "ala Sonus Faber". Patrząc na jakość stolarki kolegów z forum, nie bardzo jest się czym chwalić.
    Cel - instalacja w sypialni (16m2) jako dodatkowy system audio. Priorytetem było zaprojektowanie stosunkowo małej i smukłej obudowy, która nie będzie przeszkadzała w życiu codziennym.

1. Obudowa:

Wymiary (Wys x Szer x Głęb): 38 x 23 x 36. Szerokość z tyłu 11cm

Góra, dół - 19mm MDF
    Front - 30mm MDF
    Boki - kanapka 8mm sklejka elastyczna + 2mm mata bitumiczna + 8mm sklejka elastyczna.

Do każdej ścianki od środka przyklejona 2mm mata bitumiczna.

Wytłumienie dość silne za pomocą 15mm maty filcowej z zapaudio + wełna owcza w proporcjach pół na pół.

Fornir to orzech amerykański + lakiero-bejca dębowa w 3 warstwach. Na końcu całość pomalowana lakierem bezbarwnym "połysk" w sprayu.
    Fornir celowo dociąłem pod kątem oraz co 2 "klepkę" odwróciłem w celu uzyskania innej barwy i kierunku słojów.

Objętość widziana przez głośnik to 12 litrów, strojenie na 47Hz sporym otworem b-r.
    To jest minimalna objętość dla tego głośnika.

2. Głośniki Usher 8948A + Usher t9950-20

3. Brzmienie: bas niezwykle sprężysty ze świetną kontrolą i szybkością. Nie schodzi w najniższe rejony ze względu na stosunkowo małą obudowę (idealnie dla 8848A to około 17 litrów), ale potrafi dość nisko uderzyć. Nawet przy dużej mocy nie słychać kompresji. Dobra średnica, bardzo spójna z resztą pasma. Tweetery są całkiem precyzyjne i nie denerwują dużą ilością góry. ustawiając sprzęt na podstawkach 0,5m od ścian można uzyskać świetną scenę.

Last edited by js; 14.06.2015, 15:47.

Gdzie dół charki? Fajne paczki, myślałeś nad wzbogaceniem frontu? skaj / skosy? Prosty nie jest zły, ale coś mi nie pasuje xD

Skomentuj

Jaka jest najlepsza metoda robienia skosów w domowych warunkach?

Skomentuj

Zamieszczone przez js Zobacz posta
        Chyba pila platnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez js Zobacz posta
          To zależy głównie od tego jakie masz umiejętności w rękach i jaki masz sprzęt.... Jak czujesz czaczę to możesz to zrobić w 2min za pomocą strugu:

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Chyba pila platnica.
          Takie coś wykopałem... i to nie wygląda jak żart... ale ja bym się tak nie bawił :)

Tak na poważnie to frezarka i prowadnica... gdzieś ktoś ostatnio wrzucił takie podglądowe zdjęcie ale nie mogę znaleźć :(

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta

Takie coś wykopałem... i to nie wygląda jak żart... ale ja bym się tak nie bawił :)

Ja się tak zawsze bawię :) tylko ,ze nie mam takiej fajnej piwnicy
              Last edited by ruffpl; 14.06.2015, 19:17.

Skomentuj

Fajne pudełka. Lubię tak położony fornir :)

Skomentuj

Informacja
                  Witamy kolegę JS o ID użytkownika '2' - jeden z ojców założycieli serwisu.

Skomentuj

ja bym podjechał heblem elektrycznym następnie doszlifował oscylacyjną tak aby znikły zaznaczone linie...generalnie szlifierka i trochę szpachlu i potem lakier i polerka i cacy :)
                    jakby w poznaniu to bym pomógł ale kolega z Katowic chyba?

ja robiłem 8948A z HDS w różnych obudowach w ramach eksperymentu ...pozdrawiam

Skomentuj

właśnie, któregoś razu przystawiłem strug elektryczny do mdfu i nie skończyło się to zbyt dobrze dla tego mdfu, rozszarpany na wszystkie strony, jeszcze ręcznym można sobie robić ale elektrycznego odradzam po tym doświadczeniu

Skomentuj

ja trochę pracowałem w stolarce i dosyć dobrze się nim posługuję, ale jak ktoś nie używał jeszcze hebla elektrycznego to rzeczywiście lepiej odradzić, nie spojrzałem z nie swojej perspektywy, sorki. Mam w planie popełnić takie fronty ale zamiast skosów będą takie promienie jak np. w usher dancer .
                        tylko planuję zmienić aplikację, 8948A na dół, hds na górę - tu moim zdaniem się sprawują przetworniki dobrze, ale mam braki na średnicy, koledzy chwalą 8948A za średnicę, ja jednak mam niedosyt, załóżmy SS 8535 miał (IMHO) bardziej charyzmatyczną średnicę, jednak z 20 gramowej membrany reprodukcja średnich tonów jest ciut ograniczona, że tak powiem, żeby nikogo nie urazić, ale! 8948A i tak radzi sobie wyśmienicie, dobry głośniczek. Ja poszukam odpowiedniej średniotonówki, albo! sprzedam monitory i zrobię inny projekt. Chciałbym 3 drożne kolumny zrobić.

odnośnie 8948A aplikowałem do
                        - podłogowej obudowy bas rurka z przodu, przednia ścianka pochylona, 20L...
                        - monitory 16L rura z przodu głośniki symetrycznie w lini ścianka pionowa ( w sumie to była poczekalnia do czasu wykonania obudów wg projektu czyli ...poniżej)
                        - monitory 19L,obj. zmniejszona dyfuzorowo-podobnymi klockami do 17L strojenie 41 Hz, przód pochylony, wysoko tonowy bliżej krawędzi obudowy, bas refleks z tyłu. I gra to najlepiej.

Pozdrawiam
                        Last edited by AdamJ; 02.07.2015, 16:12.

Skomentuj

U mnie na heblarkę (taką stojącą) gorzej zareagowała wiórowa niż MDF, przy wiórowej i nożach nieostrzonych na maszynie potrafi niezły kawałek odwalić.

Skomentuj

Fajne paczki :)
                            Co do skosów to polecam propozycje mariana. Co prawda pierwszy front skopałem ale drugi i trzeci wyszedł spoko :)

Skomentuj

To akurat nie moje obudowy, a pierwszy który pokazał takie ładne kopie Sonusów to Bingant: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...gi-dla-ubogich

Moje mają zaokrąglenie na bokach frontu:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Chodziło mi o ten post :-)

Skomentuj

Aha

Skomentuj

marian - z tymi zaokrągleniami jeszcze lepszy Sonus STX, ładne.
                                    Szkoda, że w Poznaniu nie mam gdzie posłuchać tej rodzimej marki.

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamJ Zobacz posta
                                      marian - z tymi zaokrągleniami jeszcze lepszy Sonus STX, ładne.
                                      Szkoda, że w Poznaniu nie mam gdzie posłuchać tej rodzimej marki.
                                      Mówisz o stx, było trochę u nas ale ja się teoretycznie pozbylem 3sm a wrotekpoz swoich też, ale pojawiają się inne ciekawe do składania

Skomentuj

Czaruję...
                                      X