Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory fountek neo cd1.0 i fw168

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] monitory fountek neo cd1.0 i fw168

Założenia: najlepszy dźwięk za najmniejszą kasę , no i akceptowalny wygląd .Kształt obudowy nie jest przypadkowy . Ścianki o grubość 36mm (30mm sklejki i 6mm płyty pilśniowej).Narożniki z frontu są zaokrąglone i wykończone materiałem kocykowym 1,5mm grubości. Basreflex typowy- fi 70mm, długość 200mm (kolumny nie zostały jeszcze zestrojone). Zwrotnica-znalazłem jakiśâ€Ś.. gotowy projekt zbudowałem na elementach Jantzen . Okablowanie Qed. Skrzynka bez głośników waży 15kg.W skrzynce dużo wzmocnień, cała wytłumiona materiałem kocykowym i nic więcej. Dźwięk bardzo detaliczny, dokładny, super szybki, nie męczy ucha (trochę mało średnicy). Fountek spisał się na 100% -można polecić te głośniki.

Kozak skrzynki, drugie zdjęcie dziwiłem się czy to twoje skrzynki

Piszesz, że za najmniejszą kase, ile Cie ostatecznie wyniosły?

Nie ma co słuchać bez strojenia i napisz więcej o zwrotce.

Skomentuj

Ładne. Osobiście myślę, że jakbyś dał zamiast kocyka przód taki sam jak boki to byłoby jeszcze ładniej. Ale tak też ładnie.

Skomentuj

rozpraszacze, patrząc na wymairy pojedynczego elemnentu oraz na wymair całego ustroju, wnioskuję, że działa on na górne pasmo częstotliwościowe, które przetwarzane jest przez wstęgę. Wstęga jest zamkniętym przetwornikiem, więc ciśnienie akustyczne generowane do wewnątrz obudowy jest małe, więc i nie ma czego rozpraszać. Dla mnie to bajer, który nie działa a odejmuje litraż :)

Obudowa ładna, ciekawa koncepcja z bocznym zamontowaniem gniazd sygnałowych.

Skomentuj

Pięknie wygląda tylko do tego wszystkiego dałbym coś bardziej ekskluzywnego na front a nie dywanik z auta :)
          Super robota!
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

na miniaturce front wyglada bardzo dobrze
            po powiekszeniu juz slabiej...
            ja bym tam dal skaj lub flock i byloby juz OK

scianki niepotrzebnie tak grube - tylko tracimy miejsce

zrob jakies ladne zdjecia gotowych monitorkow, to beda do kalendarza

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
              Kozak skrzynki, drugie zdjęcie dziwiłem się czy to twoje skrzynki

Piszesz, że za najmniejszą kase, ile Cie ostatecznie wyniosły?

Nie ma co słuchać bez strojenia i napisz więcej o zwrotce.
              Zwrotnica zaczerpnięta z internetu z innego projektu.Koszt strasznie się zwiększy ze względu na drogie obudowy i przekroczył 1500zł.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
              Ładne. Osobiście myślę, że jakbyś dał zamiast kocyka przód taki sam jak boki to byłoby jeszcze ładniej. Ale tak też ładnie.
              Front kolumny musi być wykonany z miękkiego materiału jaki zastosowałem(który zapewnia poprawne pasmo głośnika wysokotonowego).

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              rozpraszacze, patrząc na wymairy pojedynczego elemnentu oraz na wymair całego ustroju, wnioskuję, że działa on na górne pasmo częstotliwościowe, które przetwarzane jest przez wstęgę. Wstęga jest zamkniętym przetwornikiem, więc ciśnienie akustyczne generowane do wewnątrz obudowy jest małe, więc i nie ma czego rozpraszać. Dla mnie to bajer, który nie działa a odejmuje litraż :)

Obudowa ładna, ciekawa koncepcja z bocznym zamontowaniem gniazd sygnałowych.
              Moja skrzynka to jedna komora,choć ciężko to pokazać na zdjęciach.Tak więc wszelkie elementy wewnątrz skrzynki mają wpływ na pracę głośnika średnioniskotonowego.

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
              Takie były założenia-miękki materiał warunek konieczny.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              na miniaturce front wyglada bardzo dobrze
              po powiekszeniu juz slabiej...
              ja bym tam dal skaj lub flock i byloby juz OK

scianki niepotrzebnie tak grube - tylko tracimy miejsce

zrob jakies ladne zdjecia gotowych monitorkow, to beda do kalendarza
              Flock zakupiłem ładny czarny lecz nie rozciągliwy-nie poradziłbym sobie z oklejeniem frontu więc dokupiłem ten kocyk i jest ok.
              Jestem amatorem i wykonanie jest też amatorskie .Ścianka przy założeniach pierwotnych miała mieć 60mm a skończyło się na 36mm.Im grubsze ścianki tym lepiej.
              Przy tego rodzaju głośnikach myślę że można by już budować z marmuru. Duże zdjęcia mogę wysłać na maila, bo strona akceptuje tylko małe.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo_ Zobacz posta
                Flock zakupiłem
                wpisz w google co to flockowanie :p
                tego sie nie kupuje w arkuszach

Ścianka przy założeniach pierwotnych miała mieć 60mm a skończyło się na 36mm.Im grubsze ścianki tym lepiej.
                no wlasnie do pewnego stopnia. pozniej to juz nie ma sensu

Przy tego rodzaju głośnikach myślę że można by już budować z marmuru
                a jest syntetyczny marmur?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  wpisz w google co to flockowanie :p
                  tego sie nie kupuje w arkuszach

no wlasnie do pewnego stopnia. pozniej to juz nie ma sensu

a jest syntetyczny marmur?
                  Teraz już jest prawie wszystko.
                  Syntetyczny marmur to konglomerat (zmielony marmur zmieszany z żywicą i powstaje prawie marmur-
                  to właśnie te piękne parapety co mamy pod oknami w domach.)

Skomentuj

Moja skrzynka to jedna komora,choć ciężko to pokazać na zdjęciach.Tak więc wszelkie elementy wewnątrz skrzynki mają wpływ na pracę głośnika średnioniskotonowego.
                    wiem, że jedna komora. Zgadza się, mają wpływ, zmniejszają litraż, przez to zmniejszają podatność zawartego w niej powietrza, co ma wpływ na maksymalne wychylenie membrany dla częstotliwosci ponizej częstotliwosci rezonansowej przetwornika w obudowie, na samą częstotliwosć rezonansową przetwornika w obudowie, oraz na strojenie portu i tyle. :)

Skomentuj

to właśnie te piękne parapety co mamy pod oknami w domach.)
                      niemozliwe! moj jest jakis taki... plastikowy :(

Skomentuj

to właśnie te piękne parapety co mamy pod oknami w domach
                        O to Ci chodzi ? http://kali.zgora.pl/szablony/parapety/img/foto.jpg

Skomentuj

Nie taki
                          Popatrzcie na zdjęcia nowych kuchni
                          To jest zmielony kamien i wymieszany z żywicami
                          Mozna tym dobrze rzeźbić

http://www.wnetrzarstwo.pl/news/2881...skiego_klienta

Cena 1000zl/m2
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Nie taki
                            przeciez rfck "wspomina" kultowy komunistyczny produkt :p

Skomentuj

Nie na temat...
                              Tak jest PRL. Miałem takie wszędzie, to jest lastriko :)
                              A to co Łukasz wkleił to nigdzie nie widziałem żeby ktoś miał taki parapet ;D

Skomentuj

Nie na temat...
                                Najpopularniejszym obecnie materiałem na parapety jest aglomarmur

Pierdylion kolorów do wyboru. Niektórzy producenci doszli już do takiej wprawy w wykonywaniu tego konglomeratu, że momentami wygląda prawie jak naturalny marmur... Niestety tylko "prawie" i do tego jest tak popularny, że za moment będzie odbierany jak lastryko
                                Last edited by dabyl; 20.08.2015, 13:49.

Skomentuj

Witam, nie jestem fachowcem ale nie podoba mi się tylko położenie cewek na zwrotnicy reszta pierwsza klasa Dobra robota.

Skomentuj

Dziękuję za opinie, na początku budowy litraż obudowy miałem za duży (21) jak dochodziły kolejne wzmocnienia to się tak zmniejszał (17-18) że ledwo upchnąłem na dole kolumny zwrotnicę , cewki oddaliłem maksymalnie od siebie(w miare posiadanego miejsca).

Skomentuj

cewki oddaliłem maksymalnie od siebie(w miare posiadanego miejsca).
                                      Przekręć jedną na pion i będzie dobrze tzn dwie małe

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=iKeeiY99dEc =prezentacja monitorów

Skomentuj

Czaruję...
                                        X