Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe na bazie Sony SS-F7ES

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3.5 i więcej dróg] Kolumny podłogowe na bazie Sony SS-F7ES

Projekt powstał na bazie kolumn Sony SS-F7 ES
    Hi-Endowych kolumn kosztujących w latach 92-93 przeszło 9000 DM, produkowanych prawdopodobnie przez Cantona na zlecenie Sony

W oryginale Kolumny niedługo po zakupie uległy uszkodzeniu a dokładniej zaczeły występować załamania membran głośników niskotonowych, kolumny cechowały się między innymi świetną średnicą, solidnością budowy dlatego też podjąłem decyzje o dobraniu nowych głośników w miejsce starych i zaprojektowaniu zwrotnicy od podstaw.

Kilka słów o budowie

Ze względu na rewelacyjną średnicę, głośnik średnio tonowy pozostał bez zmian, jest to 4 calowy głośnik z membrana z lakierowanej celulozy, kosz z odlewanego plastiku, produkowany przez ITT LPT dla Sony. Głośnik pracuje w komorze zamkniętej o pojemności 1,5 litra

Cała kolumna jest podzielona na 2 części które stanowią pojemności dla 2 głośników niskotonowych z osobna, o pojemności odpowiednio 31,5 i 34l

Zwykle projektuje się obudowy pod wcześniej dobrane głośniki, w tym wypadku było odwrotnie i zadanie dobrania odpowiednich głośników które zagrają w tak małych komorach zamkniętych nie było łatwe, a przerabianie ich na bass-reflex nie wchodziło w grę gdyż nie uznaje tego typu obudowy ze względu na powolny i podkolorowany bas.

Po wielu godzinach poszukiwań i symulacji wybór padł na Visatony W200S

Głośniki za pomocą zwrotnicy zostały przystosowane do pracy w obudowach zamkniętych poprzez szeregowe poąaczenie cewek obu głośnikow tak aby zwiększyć ich wypadkowe Qts

Oryginalny głośnik wysoko tonowy Seas H560 był równie świetnym głośnikiem co średnio tonowe lecz ze względu na chęć podniesienia klasy kolumny zostały zastąpione Seasami 27 TBFC/G

W obudowach zostały wykonane frezy pod głośniki niskotonowe gdyz oryginalne głośniki miały płasko przylegające kołnierze do obudowy.

Zwrotnice zostały zaprojektowane i wykonane od podstaw, jest to układ 3,5 drożny o podziale 400/500/3500

Głośniki niskotonowe odpowiednio 1 i 2 rząd
    Głośnik średnio tonowy 1 i 2 rząd z korektorem impedancji i tłumikami
    Głośnik wysoko tonowy 3 rząd z tłumikiem

Tak jak wspomniałem wcześniej Cewki w sekcji niskotonowej są spięte szeregowo, tak więc filtr dla dolnego głośnika stanowi połączenie wartości tych 2 cewek, cewki mają odpowiednio dobrane wartości rezystancji która wpływa na dobroć QTS, zwiększenie tej rezystancji podniosło dobroć do poziomu przy którym głośniki mają QTS odpowiednie dla obudowy zamkniętej, minus takiego zabiegu to więcej traconej mocy na elementach biernych zwrotnicy.

Wszystkie cewki są powietrzne z wyjątkiem tej największej o wartości 8mH
    Wszystkie kondensatory foliowe z wyjątkiem tych w filtrze głośnika niskotonowego
    Na wysokich niebieskie Jantzeny Z-Standard a na średnich czarne Jantzeny Cross-Cap
    Wszystkie rezystory 10W Superes
    Okablowanie sekcji niskotonowej to 2,5mm2 linka OFC 5N oraz średnio-wysoko tonowej 0,75mm2 OFC 5N

Kolumny pomimo zastosowanie niezbyt drogich głośników niskotonowych moim zdaniem cechują się referencyjnym basem, czegoś takiego nie słyszałem nigdy z żadnych kolumn bass reflex, kolumn po modyfikacjach użytkuje już ponad rok, grały z różnymi wzmacniaczami najlepsze połączenie i wzajemne dopełnienie uzyskałem z modelami Sony TA-F670ES i 730ES, dźwięk wyższej próby zaprezentował Marantz M-16 jednak barwa dźwięku to nie jest do końca to czego szukam.

Konstrukcja pomimo tego, ze nie jest własnoręcznie wykonana w 100% to jednak pokazuje ze można zrobić coś z niczego, a z pewnością większość odradzała by inwestycje w tego typu projekt sugerując wykonanie kolumn od podstaw, koszt modyfikacji to ok 2000zł nie licząc pierwotnie ceny zakupu kolumn

4x W200S 800zł
    2x Seas 27TBFCG 340zł
    Zwrotnice 600zł
    Wytłumienie, przewody, wysyłki ok 300zł

Projekt zwrotnic powstał z wykorzystaniem programów BoxSim, Arta Limp, HolmImpulse

Last edited by Bumpalump; 17.08.2015, 07:16.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Gratuluje świadomego podejścia do projektu oraz cierpliwości do BoxSim'a :)

Skomentuj

A ja mam takie pytanie. Czy zrobiłeś pomiar po montażu zwrotnicy w kolumnach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Gratuluje świadomego podejścia do projektu oraz cierpliwości do BoxSim'a :)
        Na komplecie w/w programow pracuje sie wysmienicie, o wiele lepiej niz SW

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
        A ja mam takie pytanie. Czy zrobiłeś pomiar po montażu zwrotnicy w kolumnach?
        Tak, pomiar pokrywa sie z tym co wyszlo w symulacji

Skomentuj

Schemat w pierwszym poscie nie jest finalna wersja zwrotnicy, zalaczam aktualny

Skomentuj

O to mi chodziło. Czyli znalazłeś złoty środek. Gratuluję konstrukcji i życzę powodzenia w przyszłych.

Skomentuj

Czaruję...
            X