Witam
Chciałbym przedstawić konstrukcję kolumn które wykonałem , czas jaki na nią poświeciłem był naprawdę długi , ok 1 roku z racji braku czasu którego mam coraz mniej , wykonywana weekendami .
Początki ...
Na początku kupiłem głośniki 4 x GDN 20/60/3 tonsila 8R z zamiarem budowy kolumn na wzór bolero 200 tonsila (z racji że kiedyś je posiadałem, dzwięk co prawda nie powalał ) ale i tak chciałem zmienić przetworniki na lepsze , bolero 200 nie ma rewelacyjnej średnicy tonów i wysokie kaleczyły ucho .
Potem po kilku symulacjach w bass box 6 stwierdziłem że lepszym wyjściem będzie nie obudowa pasmowo przepustowa 6 rzędu lecz 4 .
Po stworzonym prototypie w układzie izobraic hmm stwierdziłem to nie to , potem zmieniłem układ głośników jak w tango 200 tonsila , wraz z rozmieszczeniem głośników i pojemności komór , i uśmiech na twarzy to jest to ! .
Obecnie pojemności wynoszą 18 litrów dla komór zamkniętych oraz 23,5 litra dla komory z bass reflexami które mają wymiar 68mm x 200mm strojone do częstotliwości ok 59Hz przy paśmie dolnym -3db 28Hz.
Oraz ok 8 litrów dla komory zamkniętej dla wysokotonowego oraz średniotonowego głośnika z wytłumieniem w postaci waty owczej .
Głośniki :
Niskotonowe GDN 20/60/3 x2
Średniotonowy : W.18.200.8.MCX STX
Wysokotonowy Vifa xt25tg30-04 + Lpad -4.5db
Obudowa :
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm .
Wymiary całkowite :
Wysokość 1100 mm
Szerokość 250mm
Głębokość 376mm
Wykończenie to fornir sosnowy + wosk jasny dąb . Fornir klejony na Soudal 65A i żelazko . Obie powierzchnie smarowane klejem , odczekałem ok 10min , przykładałem do siebie klejone elementy i żelazkiem na ok połowę ustawione prasowałem fornir dzięki czemu niknołem pofałdowania . Można się w tej kwesti spierać o metodę ,ale nie miałem zcisków stolarskich aby docisnąć elemety.
Jednak kanty i łączenia wypadły idealnie .
Popełnione błedy
Brak frezów pod głośnik wysokotonowy oraz średniotonowy z racji braku sprzętu co zostanie nie długo wykonane przez kolegę stolarza.
Zwrotnica :
Brak , jedynie lpad na głośnik wysokotonowy -4dB .
Dlaczego ?
Całość pracuje na częściowo skończonej końcówce mocy Jeff rowland z aktywną zwrotnicą z podziałem 120Hz i 4800Hz

Skład :
BPA200 x 2 moc ok 150W dla 4R
PA100 x 4 Moc ok 100W dla 4R
Zasilanie 2 toroidy , 1 moc ok 800W , 2 1000W
sterowany z WiFi z drabinką PGA2310 x 4 sztuki
W najbliższym czasie zamieszcze jego opis
Odsłuch :
Naprawdę nisko schodzące niskie tony z świetną kontrolą szybkości , średnie tony czyste przyjemne ,wysokie nie drażniące uszy . Scena bardzo rozbudowana i szegółowa .
Bardzo lubie słuchać na nich utworów rammstein , tęmpo szybkie z nisko połączonymi niskimi tonami , Rewelacja !
Na początku odsłuch wykonany na gainclone + zwrotnica dobierana wg pomiarów systemem clio .
Moc ok 60W jaką dostarcza gainclone była w zupełności wystarczająca na pomieszczenie ok 30m2 na poddaszu .
W najbliższym czasie uzupełnie opis o pomiary oraz większą ilość zdjęć z bodowy gdy przywróce 2 laptop do życia po padzie windowsa .
Całość teraz uprzyjemnia pracę muzyką od rana do wieczora nie męcząc dzwiękiem .
Skomentuj