Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Tango 200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Kolumny na wzór Tango 200

Witam
    Chciałbym przedstawić konstrukcję kolumn które wykonałem , czas jaki na nią poświeciłem był naprawdę długi , ok 1 roku z racji braku czasu którego mam coraz mniej , wykonywana weekendami .
    Początki ...
    Na początku kupiłem głośniki 4 x GDN 20/60/3 tonsila 8R z zamiarem budowy kolumn na wzór bolero 200 tonsila (z racji że kiedyś je posiadałem, dzwięk co prawda nie powalał ) ale i tak chciałem zmienić przetworniki na lepsze , bolero 200 nie ma rewelacyjnej średnicy tonów i wysokie kaleczyły ucho .
    Potem po kilku symulacjach w bass box 6 stwierdziłem że lepszym wyjściem będzie nie obudowa pasmowo przepustowa 6 rzędu lecz 4 .
    Po stworzonym prototypie w układzie izobraic hmm stwierdziłem to nie to , potem zmieniłem układ głośników jak w tango 200 tonsila , wraz z rozmieszczeniem głośników i pojemności komór , i uśmiech na twarzy to jest to ! .
    Obecnie pojemności wynoszą 18 litrów dla komór zamkniętych oraz 23,5 litra dla komory z bass reflexami które mają wymiar 68mm x 200mm strojone do częstotliwości ok 59Hz przy paśmie dolnym -3db 28Hz.
    Oraz ok 8 litrów dla komory zamkniętej dla wysokotonowego oraz średniotonowego głośnika z wytłumieniem w postaci waty owczej .

Głośniki :
    Niskotonowe GDN 20/60/3 x2
    Średniotonowy : W.18.200.8.MCX STX
    Wysokotonowy Vifa xt25tg30-04 + Lpad -4.5db
    Obudowa :
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm .
    Wymiary całkowite :
    Wysokość 1100 mm
    Szerokość 250mm
    Głębokość 376mm
    Wykończenie to fornir sosnowy + wosk jasny dąb . Fornir klejony na Soudal 65A i żelazko . Obie powierzchnie smarowane klejem , odczekałem ok 10min , przykładałem do siebie klejone elementy i żelazkiem na ok połowę ustawione prasowałem fornir dzięki czemu niknołem pofałdowania . Można się w tej kwesti spierać o metodę ,ale nie miałem zcisków stolarskich aby docisnąć elemety.
    Jednak kanty i łączenia wypadły idealnie .
    Popełnione błedy
    Brak frezów pod głośnik wysokotonowy oraz średniotonowy z racji braku sprzętu co zostanie nie długo wykonane przez kolegę stolarza.
    Zwrotnica :
    Brak , jedynie lpad na głośnik wysokotonowy -4dB .
    Dlaczego ?
    Całość pracuje na częściowo skończonej końcówce mocy Jeff rowland z aktywną zwrotnicą z podziałem 120Hz i 4800Hz

Skład :
    BPA200 x 2 moc ok 150W dla 4R
    PA100 x 4 Moc ok 100W dla 4R
    Zasilanie 2 toroidy , 1 moc ok 800W , 2 1000W
    sterowany z WiFi z drabinką PGA2310 x 4 sztuki
    W najbliższym czasie zamieszcze jego opis
    Odsłuch :
    Naprawdę nisko schodzące niskie tony z świetną kontrolą szybkości , średnie tony czyste przyjemne ,wysokie nie drażniące uszy . Scena bardzo rozbudowana i szegółowa .
    Bardzo lubie słuchać na nich utworów rammstein , tęmpo szybkie z nisko połączonymi niskimi tonami , Rewelacja !
    Na początku odsłuch wykonany na gainclone + zwrotnica dobierana wg pomiarów systemem clio .
    Moc ok 60W jaką dostarcza gainclone była w zupełności wystarczająca na pomieszczenie ok 30m2 na poddaszu .

W najbliższym czasie uzupełnie opis o pomiary oraz większą ilość zdjęć z bodowy gdy przywróce 2 laptop do życia po padzie windowsa .

Całość teraz uprzyjemnia pracę muzyką od rana do wieczora nie męcząc dzwiękiem .

Podzial na 4800hz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Podzial na 4800hz?
      Całość pracuje na częściowo skończonej końcówce mocy Jeff rowland z aktywną zwrotnicą z podziałem 120Hz i 4800Hz
      Literówke widzisz jakąś ?

Skomentuj

Jesli to nie blad, to zwrotnica jest od czapy. Podzial jest za wysoki, z reszta czekamy na pomiary.

Skomentuj

Tak prawdę mówiąc to poszedłeś na skróty z komorami dla głośników niskotonowych.
          W TANGO 200 masz 4 komory. Każdy głośnik niskotonowy jest inaczej strojony i odtwarza inne pasmo.
          Z pewnością nie masz za bardzo rozciągniętego pasma w zakresie pracy schowanych niskotonowców.

Skomentuj

Każdego zapraszam na odsłuch w Płocku .Który rozwieje zwatpienia co do konstrukcji . zbyt długo tym się zajmuje aby się sprzeczać . DSP na Rpi zapewnia mi zmianę podziału pasma oraz korekcję fazy

Skomentuj

Jak dla mnie zasadniczy blad polega na tym, ze w pasmie sredniotonowym powinen pracowac tutaj midbas, a nie glosnik sredniotonowy. Jesli juz mamy aktywne podzialy, to powinne one byc ponizej 100hz, ale tutaj nie pozwoli na to zastosowany glosnik sredniotonowy. Do tego sredniotonowiec operuje do prawie 5 khz, gdzie mamy juz bardzo duze znieksztalcenia dzwieku, spowodowane rezonansami membrany. Glosnik wysokotonowy bez sensu rozsuniety od sredniotonowego ( szczegolnie biorac pod uwage tak wysoki podzial). Powinien byc nizej, a podzial miedzy midbasem w okolicach 2.5-3khz max.
              Mialo byc z przytupem, a wyszlo jak wyszlo. Kupa roboty i mase bledow.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
              Każdego zapraszam na odsłuch w Płocku .Który rozwieje zwatpienia co do konstrukcji . zbyt długo tym się zajmuje aby się sprzeczać . DSP na Rpi zapewnia mi zmianę podziału pasma oraz korekcję fazy
              Szkoda paliwa i czasu na sluchanie takich dziwactw. Wybacz.

. zbyt długo tym się zajmuje aby się sprzeczać .
              Takie wyznania, tylko stawiaja Cie w negatywnym swietle. :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Panowie opanujcie się !

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do tematu .
                Elektronika wygląda fajnie .
                Jest trochę przypadkowości jak np. kątowe "wsuwki" 6.3mm w miejscach gdzie chyba bardziej pasowały by pionowe :)
                Ale wszystko estetycznie bez plątaniny kabli .
                OK .
                Niepokoi mnie tylko ta ścieżka na krawędzi płytki za LM-ami .
                Nie widać czy jest tam odstęp od radiatora jak nie ma to warto tam dać jakąś izolację.
                Z doświadczenia wiem że może się zewrzeć co bywa bolesne :)

Co do akustyki .
                No co tu dużo mówić jest do bani :)
                Ale nic co nie dało by się poprawić .
                Wysoki za duża odległość i ten podział raczej za wysoki .
                Wnioski do wyciągnięcia na przyszłość .

Basy wydaje mi się ,że przekombinowane ale ja nie lubię takich wynalazków może brzmi OK.

Skomentuj

Nie lubie jak ktoś mi mówi że tego nie można ,tak się nie wykonuje . Nie chciałem rozpętać dyskusji i sprzeczek , wiem co robię i wiem czego chcę od wykonanego dzieła ( może innym to się nie podobać ) ale mi to odpowiada ( co do tonsila w układzie nisko tonowym) może to zabytek ale cena i parametry trzyma , symulacja się pokrywa w 90% , jedynie korekcja tuneli ,. Słucham rock / metal , gram w wolnym czasie na gitarze przy nich dla mnie odpowiadają moim oczekiwanią . Przykro mi że osoby zajmujące się "teroretyką" (Marian przepraszam ale Twoje wykonanie techniczne kolumn to dla mnie rewelacja) , do póki nie usłyszą wydają takie opinie .

Skomentuj

Przykro mi że osoby zajmujące się "teroretyką" (Marian przepraszam ale Twoje wykonanie techniczne kolumn to dla mnie rewelacja) , do póki nie usłyszą wydają takie opinie .
                    Bo mi tonsile nigdy nie grały.
                    No ja nie wiem, może muszę po prostu usłyszeć konstrukcję na tonsilach dobrze dopracowaną przez zaufaną osobę.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Bo mi tonsile nigdy nie grały.
                      No ja nie wiem, może muszę po prostu usłyszeć konstrukcję na tonsilach dobrze dopracowaną przez zaufaną osobę.
                      Akurat to cudo Tonsila zastosowane w Tango czy coś na wzór Bolero mimo wszystko daje radę na dole pasma, co do reszty nie dyskutuję bo wszystko chyba zostało powiedziane, jest kilka błędów ale następne kolumny będą zapewne już bardziej przemyślane i dopieszczone

Skomentuj

Nie na temat...
                        A tak w ogóle to fotki nie są na naszym serwerze :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

w chwili obecnej przesunąłem pasmo do 3800 Hz podział górny lecz stx z vifa strasznie drażni wysokimi tonami . wróciłem do 1 ustawienia . DSP zapewnia korekcję pomieszczenia oraz przesunięcie fazy , mam dość duży problem w pomieszczeniu obecnym do ich ustawienia .

Skomentuj

Chciałbym posłuchać ale z Zamościa do Płocka trochę daleko. Suuper ze Tobie sie podoba i wlasnie to jest najważniejsze w DIY

Skomentuj

gothye, możesz coś więcej napisać o zwrotnicy aktywnej?
                              Last edited by piotreq123; 01.03.2016, 07:30.

Skomentuj

Aż dziw mnie bierze, że ta idea tonsila nadal żywa :). Kolumny mają sporo niedociągnięć ale nie od razu Rzym zbudowano. Bez pomiarów i trudno będzie to poprawić na zasadzie kręcenia częstotliwością podziałów i słuchania bo to błądzenie po omacku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Aż dziw mnie bierze, że ta idea tonsila nadal żywa
                                  Bo to dość nietypowe jak jeszcze niedawno TL u nas na forum :)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Proszę autora tematu o wysłanie zdjęć na nasz serwer* w celu podmiany zdjęć w pierwszym poście. Proszę potem do mnie napisać z nowymi linkami i osobiście podmienię je w głównym poście.

Niestety w innym wypadku będę zmuszony usunąć temat.

* http://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

Czaruję...
                                    X