Kolumny powstały jako "przejście na wyższy poziom" z altusów i tonsili. Myślałem o budowie Tl Dabyla ale jak Luszti pokazał swój projekt zdecydowałem, że zbuduje jego 3 way. Inspiracje na wykończenie kolumn czerpałem z prac naszego forumowicza, binganta. Od sklejenia pierwszych formatek MDF do stanu w jakim są teraz minęło 2,5 roku.
Link do projektu:
http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
Obudowa:
Wykonana z MDF 19mm podwójny dół i front. Klejona i skręcana wkrętami, następnie wkręty zostały zastąpione kołkami drewnianymi i zaszpachlowane ubytki. Tył w celu uniknięcia klawiszowania oklejony HDF. Fornir to TYGRYSIE DRZEWO FLADER kupiony w CDO, klejony wikolem metodą 'na żelazko'. Lakier poulrietanowy, wysoki połysk firmy ICA. 2x izolant, 5x podkład, 6-7x lakier nawierzchniowy, nakładany według poradnika binganta. Front w skaju. Na górze naklejona polerowana blacha nierdzewna 2mm, plus bulpren na wylocie tunelu. Terminale również z nierdzewki 2mm, napisy zrobione sitodrukiem.
Podstawa to kanapka z 6mm 'czarnej' i 1,5mm nierdzewki, pomalowana chemią samochodową.
Waga jednej kolumny 45kg.
Koszta:
Myślę, że około 3tyś zł, dokładnie nie pamiętam.
Głośniki+zwrotnice - 1800zł
MDF - 150zł
Lakier - 300zł
Stal - 300zł
Fornir, kleje, szpachle, kolce, gniazda...
Zdjęcia z budowy:
Dodatkowo próba wytrzymałościowa spoiny przy klejeniu na żelazko. :)

Brzmienie:
Do napędzenia tych kolumn potrzeba sporo watów, aktualnie grają pod uniampem, docelowo będzie klon Accu E-450 (aktualnie w budowie). Jak gra? Zwrotnica autorstwa Lusztiego, wszystko na swoim miejscu, dźwięk oderwany od kolumn, dół niski i z wykopem, góra naturalna ale trochę ostra.
Dodatkowo przypomnę wypowiedzi kolegów bardziej osłuchanych od mnie:
Zamieszczone przez LuSzTi
Zobacz posta
Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Jest to mój pierwszy poważniejszy projekt więc błędy były nieuniknione, jedne są bardziej widoczne inne mniej, ogólnie jestem mega zadowolony :) Co będzie następne nie wiem na razie muszę skończyć Accu, a później się pomyśli, jakiś tam pomysł już jest, może na dole AWX zostanie w TL, a na górę i środek coś innego.
Jak tylko dorwę prawdziwy aparat to postaram się o lepsze fotki

Skomentuj