Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kopia :) Euphony 90 by Daniel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kopia :) Euphony 90 by Daniel

Witam, wszystkich serdecznie mam na imię Daniel i jest to mój pierwszy z projektów oraz pierwszy post na tym forum :)

Zainteresowany tematem: http://diyaudio.pl/showthread.php/27...phony-90-Clone oraz po odsłuchaniu ww projektu, postanowiłem podjąć próbę wykonania tych niedocenionych przez niektórych kolumn.
    Kolumny napędzają Scan Speak Discovery D2604-830000 oraz Peerless SDS-134 THP - 830656, obudowy 45L netto w całości wykonane z mdf-u 18mm, front 3x 18mm przód malowany na czarny mat reszta fornir palisander rio lakierowany w związku z tym że lakierowanie niedawno skończyłem w najbliższym czasie przewiduję wykonać jeszcze polerowanie. Słowa nie oddadzą charakteru tych kolumn, więc zapraszam do graficznej prezentacji. Chętnie i w miarę możliwości odpowiem na pytania.

Last edited by Linuxik18; 27.10.2016, 19:08.

A gdzie zdjęcia finalnego wyrobu? Uzupełnij trochę opis jak chcesz żeby zostało w gotowych konstrukcjach.

Skomentuj

pierwsze zdjęcie przedstawia całość, co jeszcze powinienem dopisać?

Co do obudowy gdyby ktoś miał wątpliwości co do zdjęć, są one sklejone wikolem i skręcone wewnątrz znajdują się wzmocnienia które wycinałem frezarką, wszystkie łączenia płyt zostały ospoinowane wikolem od wewnątrz. Następnie okleiłem paczki płytą hdf 3mm i wyrównałem wszystkie łączenia frezarką. Wreszcie przyszedł moment naklejania forniru skorzystałem z metody kontaktowej i do klejenia użyłem butaprenu. Po wykonaniu wszystkich otworów rozpocząłem proces lakierowania, lakier polimerowy nakładałem pędzlem w sumie na paczkach są 4-ry warstwy lakieru.

Zwrotnice są II rzędu dzielone na 2.2kHz

Kolumny są wygłuszone tylko na tylnej ścianie wełną owczą, bass refleks promieniuje w podstawy granitowe jest strojony na 40 Hz

Jeżeli coś jeszcze pominąłem to proszę o info .

Pozdrawiam
      Last edited by Linuxik18; 27.10.2016, 18:49.

Skomentuj

Super konstrukcja, gratuluję ukończenia :) Głośniki już wygrzane? Jak oceniasz brzmienie, czym zasilasz i z jakiego sprzętu się przesiadłeś?

Odnośnie prezentacji, ustaw zdjęcie chronologicznie, podziel na grupy, zrób kilka akapitów odnośnie doboru głośników, zwrotnicy, strojenia i parametrów obudowy, forniru, techniki wykończenia oraz jak oceniasz efekt finalny, gdzie słuchasz, jakie są pozostałe komponenty zestawy. Wtedy będzie super, podejrzyj jak wyglądają inne tematy w tym dziale :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Linuxik18 Zobacz posta
          pierwsze zdjęcie przedstawia całość, co jeszcze powinienem dopisać?
          Oki, spoko. W sumie jest to kopia po części projektu z forum. Pochwał się jeszcze ile wydałeś, ogólnie gratulacje dobra robota i ambitny projekt z lakierowanym fornirem.

Skomentuj

Kolumny grają dopiero od Poniedziałku, nawet lakier jeszcze dobrze nie zwietrzał :) co do doboru głośników, zwrotnicy i parametrów obudowy nie odbiegłem od poprzedniego projektu o którym wspomniałem na początku postu: http://diyaudio.pl/showthread.php/27...phony-90-Clone niestety co do brzmienia nie mogę jeszcze za dużo powiedzieć, ponieważ kolumny nie są umieszczone w docelowym miejscu. Planuję je umieścić w pomieszczeniu 28m2, zasilam je końcówką mocy 2 x 300W klasy D. Końcówka była robiona więc teraz następnym projektem będzie wykończenie obudowy w podobny sposób do kolumn żeby całość tworzyła ładny zestaw. Na razie głośniki budują kawał porządnej sceny razem z tą końcówką wysokie tony są chirurgicznie precyzyjne a co do niskich tonów nie potrzeb atu dodatkowych subów. Jeżeli ktoś nie ma miejsca na pełne kino domowe te dwie kolumny mu wystarczą. W moim poprzednim zestawie grały monitory Phonar.
            Co do wydatków najdroższy był zakup przetworników i części na zwrotnice, w sumie zmieściłem się w budżecie 2000zł.
            Jeszcze parę zdjęć i porównanie z starymi monitorami:

Last edited by Linuxik18; 27.10.2016, 19:27.

Skomentuj

Fajna robota, a nie myślałeś żeby w ogóle nie używać wkrętów do budowy tylko na sam klej łączyć ? może ktoś bardziej w temacie się wypowie bo ja osobiście unikam wkrętów

Ale tak to kawał fajnej roboty, gratuluje

Skomentuj

Bardzo ladne kolumny! Choc nie ukrywam, ze mozna nad nimi jeszcze troszke popracowac :)

Skomentuj

Gratulacje ładnie wykonane obudowy. mam pytanie ...

obudowy 45L netto
                  - Czy te maluszki nie na silę pracują w tak dużym litrażu ?. Takie wyciskanie zejścia mało kiedy przynosi ogólnie dobre brzmienie.

14,7 mikro na kopułce - też dziwna wartość i taka sama na Basie :). Są jakieś pomiary do tej filtracji ?

Kolumny śliczne ale wole zapytać zanim kilkadziesiąt osób zacznie kopiować bubla jak to miało miejsce z "Totem mite" np. Zanim zacznie się masowe kopiowanie sugeruje aby ktoś to pomierzył :). Jeśli się mylę to po prostu przepraszam za złośliwości.

Skomentuj

Gucio - tak zastanawiałem się nad samym klejeniem, niestety moje możliwości techniczno warsztatowe były ograniczone zwłaszcza co do ilości ścisków stolarskich, niektórzy twierdzą że wkręty wprowadzają jakieś zakłócenia, ja na razie nic nie zauważyłem miało być mocno i solidnie, kolumny praktycznie nie drżą.

Pogromca - dzisiaj obrał bym trochę inną metodę składania :) ale nie jest najgorzej.

Branża - i to jest właśnie urok tych kolumn, projekt Euphony 90 został udostępniony przez właściciela Audio Solutions Gedyminasa Gaidelisa, jeżeli ktoś poszuka zdjęć oryginalnych paczek w internecie to zauważy że fronty są zupełnie płaskie, a w tej wersji pojawia się panel frontowy z skosami. Dzięki uprzejmości Gedyminasa Gaidelisa który wykonał projekt tych zwrotnic pod tą kolumnę uwzględniając nowy front i dobierając wszystkie elementy oraz dzięki uprzejmości użytkownika roman763 powstało coś naprawdę solidnego. Niestety nie jestem w stanie wykonać pomiarów tej filtracji. Ale zamieszczam projekt:

Skomentuj

na lamelkach fajnie się montuje, a czym wykonywałeś otwory?

Skomentuj

Sąsiad jest stolarzem i ma dużo maszyn które mi pożycza to jest frezareczka do lamelek
                        Last edited by piotr f.; 29.10.2016, 18:12.

Skomentuj

Branża - i to jest właśnie urok tych kolumn, projekt Euphony 90 został udostępniony przez właściciela Audio Solutions Gedyminasa Gaidelisa, jeżeli ktoś poszuka zdjęć oryginalnych paczek w internecie to zauważy że fronty są zupełnie płaskie, a w tej wersji pojawia się panel frontowy z skosami.
                          Przez pospiech wkradł się mały błąd moja wina orginalne kolumny również mają skosy na frocie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                          Sąsiad jest stolarzem i ma dużo maszyn które mi pożycza to jest frezareczka do lamelek
                          taki sąsiad to skarb :)

Skomentuj

Tak i za free wszystko udostępnia tylko palce moje :lol:

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tak to fajne kolumny tylko jak dla mnie basu był bo mało sam miałem ochotę na nie.

Skomentuj

jak dla mnie grają idealnie, potrafią zatrząść domem, Piotrze mówisz mało basu miałeś możliwość odsłuchu tych kolumn?

Skomentuj

jak dla mnie grają idealnie, potrafią zatrząść domem,
                                Mając br promieniujący w "podłogę" można dopasować wedle upodobań ilość basu zwiększając lub zmniejszając odlgłość między podłożem a BR.Ja dodatkowo stosuję kamienne podstawy pod kolumny.Co prawda podstawy te lekko uszczupliły ilość basu ale teraz bas jest jeszcze bardziej rozdzielczy.Kolumny te potrafią "zejść" naprawdę nisko i "zamruczeć" jak rasowy subwofer.Bas jest szybki,punktowy i "wielo barwny"nie ma mowy o "zamulaniu":biggrin:

Skomentuj

Po tym ci piszecie, to może być naprawdę jeden z lepszych midwooferów w relacji cena/jakość.

Skomentuj

Marios,mialem już wiele kolumn(głosników) i wg mnie dobrze zaaplikowany Peerless może smiało konkurować z głosnikami nie tylko w zblizonej cenie ale też z drozszymi.Myślę że problemem tych głosników jest ich niska cena! Jaki audiofil postawi sobie kolumny w których głosniki są tak tanie?To nie ma prawa zagrać?:biggrin:
                                    PS:Jak bywasz w Gdańsku to zapraszam na kawę i odsłuch.:)
                                    Last edited by roman763; 30.10.2016, 08:28.

Skomentuj

jeszcze zwrotnica od spodu :
                                      jak by ktoś potrzebował :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X