Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Scan Speak Discovery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Scan Speak Discovery

Cześć Wam !
    kilka miesięcy temu trafiłem na Wasze forum i odżyły wspomnienia. Pierwszy zestaw złożyłem w drugiej połowie lat 80-tych, z tego co udało mi się kupić. :) Podstawowym źródłem informacji była wtedy książka Aleksandra Witorta "Budowa zestawów głośnikowych". Potem zrobiłem kopię Bolero 200 (szkoda gadać), Fiesty (ładnie grało) by zakończyć własne konstrukcje na końcu lat 90-tych 2-drożną konstrukcją na głośnikach Visatonu z 17 centymetrowym głośnikiem polipropylenowym i 20 mm jedwabną kopułką (piękne brzmienie) Do dzisiaj żałuję, że sprzedałem.

Pokój 26m2 otwarty na kuchnie 14m2. Kolumny głównie do słuchania radia ewentualnie do lepszego nagłośnienia tego co w TV, sporadycznie jakaś płytka. Posiadane Gale 3030 nie dawały rady. Potem Eltax Libery5+ na czarnych głośnikach nieco lepiej, ale do tej przestrzeni chcę mieć pełnoprawne podłogówki a nie sztukowane monitory. Zależało mi na gotowym projekcie, gdyż nie chciałem przechodzić przez wszystkie etapy projektowania i pomiarów (tyle czasu nie mam). Po szybkim przeglądzie projektów wybrałem projekt Discovery 330 ze strony http://www.audiocomponents.nl/scan-s...overyline.html

Obudowę nieco zmodyfikowałem rezygnując z dolnego cokołu i robiąc wszystkie ścianki z 25 mm mdf-u, pojemności wewnętrzne zachowane. Obudowę tylko kleiłem gdyż jak zobaczyłem jak mocno trzymają dzisiejsze kleje, doszedłem do wniosku, że wkręty są niepotrzebne. Za radami przeczytanymi na tym forum do wykończenia wybrałem fornir: dąb modyfikowany. Otwory zrobione za pomocą cyrkla z forum (dzięki Paweł S) - gdy sobie przypomnę jak 25 lat temu wierciłem dziurki po okręgu żeby wykonać otwory pod głośniki.... :) Zwrotnice postanowiłem zamontować od dołu kolumny w powstałej "martwej" komorze, którą dodatkowo wygłuszyłem gąbką. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość modyfikacji zwrotnicy bez demontażu głośników.

Fornir olejowałem. Wybrałem takie rozwiązanie z dwóch powodów: po pierwsze mam już w tym pomieszczeniu tak wykończone meble. Po drugie - wydaje mi się - że ewentualne klawiszowanie mdf-u (nie oklejałem obudowy dodatkową wartstwą hdf-u) nie będzie widoczne tak jak przy lakierze. Lakier powoduje, że uwydatnia wszystkie niedoskonałości powierzchni, przy olejowaniu mamy do czynienia cały czas z naturalnym w dotyku oraz wizualnie drewnem. Fornir co prawda nie wygląda tak efektownie jak z lakierem, otrzymuje jedynie delikatny satynowy połysk.

Kable głośnikowe - takie 4 zł za metr ze sklepu elektronicznego. Największy problem podczas budowy to zachowanie w dobrej kondycji narożników obudów. Niestety, utrąciłem jeden i musiałem go odbudować (wyfrezowałem otwór i wkleiłem róg z innej płyty).

Dźwięk: no i tu mam problem. Może jeszcze za wcześnie i potrzebuję czasu, nie tego się spodziewałem. Niestety dochodzę już do jednego wniosku: połowa stacji radiowych nadaje w sposób nie nadający się do słuchania. Wcześniej nie było to aż tak widoczne, Eltaxy jakoś to tuszowały. Tutaj niestety słychać. Przełączam się na CD i jest dobrze. Ale słuchając radia brak mi średnicy, która brzmi bardzo tekturowo. Muszę zrobić więcej odsłuchów, to dopiero początki.

Pytanie do doświadczonych - kolumny wygłuszyłem jak w projekcie. Czy nie wydaje Wam się, że ciut za mocno wygłuszone?

Witam osobiście nie słucham innej stacji i tylko listy przebojów "3" ale mam wrażenie że większość stacji ma Loudness

- - - - - aktualizacja - - - - -

A zestaw zacny podoba się.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mnie też uświadomili że wzmacniacz i CD ma znaczenie i za tym tropem zamieniłem sprzęt na gwarancji na 15-to letni i jest mega różnica.

Skomentuj

Klasyka w porządnym wykonaniu.

Co do stacji radiowych to jest tak że większość stacji leci z plików MP3 .
      Jakość jest różna ale bardzo często - tragiczna.
      Stacje radiowe korygują również dźwięk , tak jak poprzednik napisał , ale raczej podbijają najczęściej niskie oktawy.
      Minęły czasy gdy recenzowane były tunery FM.

Skomentuj

Hds-a wiele osób chwali ale na niskotonowych z serii discovery już pare osób się zawiodło i to w różnych projektach 2way,3way i z różnymi tweeterami. Albo są trudne w aplikacji w co nie wierzę albo to po prostu są kiepskie głośniki. Spróbuj może poprosić doświadczonych kolegów z forum o pomiary może zwrotnica jest do skorygowania.
        Last edited by Shizo; 11.12.2016, 10:54.

Skomentuj

Kolumny nawet spoko się prezentują.
          jeśłi chodzi o wytłumienie to ja bym nie dawał tej gąbki, zdecydowanie lepszy jest filc prasowany.

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
          na niskotonowych z serii discovery już pare osób się zawiodło i to w różnych projektach 2way,3way i z różnymi tweeterami. Albo są trudne w aplikacji w co nie wierzę albo to po prostu są kiepskie głośniki.
          No niestety, czego można się spodziewać po najtańszych głośnikach danej firmy.
          Słyszałem te głośniki, no i nic specjalnego, takie trochę twardsze AWX-y.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shizo Zobacz posta
            Hds-a wiele osób chwali ale na niskotonowych z serii discovery już pare osób się zawiodło i to w różnych projektach 2way,3way i z różnymi tweeterami. Albo są trudne w aplikacji w co nie wierzę albo to po prostu są kiepskie głośniki. Spróbuj może poprosić doświadczonych kolegów z forum o pomiary może zwrotnica jest do skorygowania.
            Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            No niestety, czego można się spodziewać po najtańszych głośnikach danej firmy.
            Słyszałem te głośniki, no i nic specjalnego, takie trochę twardsze AWX-y.
            W jakich kolumnach tego słuchaliście i z czym? Z mojego punktu widzenia jest to jeden z niewielu tanich głośników, który potrafi zadziwić. W kolumnach WIGG ART ARVIL spisują się rewelacyjnie. Jedne z niewielu kolumn, które powodują, że budowa kolumn na 18cm wooferze ma sens.

Zamieszczone przez desmear Zobacz posta
            Niestety dochodzę już do jednego wniosku: połowa stacji radiowych nadaje w sposób nie nadający się do słuchania. Wcześniej nie było to aż tak widoczne, Eltaxy jakoś to tuszowały. Tutaj niestety słychać. Przełączam się na CD i jest dobrze. Ale słuchając radia brak mi średnicy, która brzmi bardzo tekturowo. Muszę zrobić więcej odsłuchów, to dopiero początki.
            Tak będzie zawsze jak kolumny potrafią wytknąć niedoskonałości sygnału.. Niestety.
            Last edited by dolphin123; 11.12.2016, 11:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              W jakich kolumnach tego słuchaliście i z czym? Z mojego punktu widzenia jest to jeden z niewielu tanich głośników, który potrafi zadziwić.
              Może dlatego że słyszałem wszystkie konstrukcje z tymi głośnikami na AS, to mnie nie zadziwiły.

Jedne z niewielu kolumn, które powodują, że budowa kolumn na 18cm wooferze ma sens.
              No to już gusta, bo patrząc na cenę tych głośników ta opinia się nie klei.

Skomentuj

A co ma cena do opinii ?

Skomentuj

A co ma cena do opinii ?
                  To może inaczej:

W kolumnach WIGG ART ARVIL spisują się rewelacyjnie. Jedne z niewielu kolumn, które powodują, że budowa kolumn na 18cm wooferze ma sens.
                  Na jakich innych głośnikach 18cm robienie kolumn 2way ma sens?

Skomentuj

Na jakich innych głośnikach 18cm robienie kolumn 2way ma sens?
                    Nie rozumiem do czego dążysz. Ta 18tka wg mojej opinii potrafi zagrać dobrze i wiggart`y to pokazują. To samo można powiedzieć o sdsie134, którego nie uznawałem dopóki nie posłuchałem na spokojnie ausiosolutions euphony. Te głośniki będą miały ograniczenia, ale w swojej cenie potrafią z dobrą aplikacją zagrać na wysokim poziomie.

Skomentuj

Te głośniki będą miały ograniczenia, ale w swojej cenie potrafią z dobrą aplikacją zagrać na wysokim poziomie.
                      No właśnie o to chodzi... mogą grać fajnie w jakiejś aplikacji, ale ja raczej nie kładł bym ich obok nielicznych które potrafią dobrze zagrać w 2way.

Skomentuj

No właśnie o to chodzi... mogą grać fajnie w jakiejś aplikacji, ale ja raczej nie kładł bym ich obok nielicznych które potrafią dobrze zagrać w 2way.
                        Zawsze tak będzie :) No, ale nie można ich skreślać, bo są najtańszą serią scana. :) Ten głośnik w mojej ocenie wybija się ponad swoją cenę. Tak jak SDS134 SB12NRX SB15NRX i kilka innych. Oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie. :) Mam HDSa i gdybym pogonił seasy L12 to kupiłbym właśnie tego scana.

Skomentuj

Nie rozumiem do czego dążysz. Ta 18tka wg mojej opinii potrafi zagrać dobrze i wiggart`y to pokazują. To samo można powiedzieć o sdsie134, którego nie uznawałem dopóki nie posłuchałem na spokojnie ausiosolutions euphony. Te głośniki będą miały ograniczenia, ale w swojej cenie potrafią z dobrą aplikacją zagrać na wysokim poziomie.
                          Nie na temat...
                          U kogo słuchałeś audiosolutions? Możesz coś napisać o swoich subiektywnych wrażeniach?

Skomentuj

Panowie,
                            myślę, że problemów może być kilka na raz.

1. Pierwotny projekt z pomiarami był chyba na trochę inne głośniki czyli Vifę i innego ScanSpeaka:

http://www.audiocomponents.nl/reviews/premium33.pdf

a potem ktoś przerobił zwrotnice pod discovery. Pytanie tylko, jak dobrze przerobił zwrotnicę ?

2. Jakość stacji radiowych jest jaka jest. Dodam, że część stacji mam z tunera naziemnego a część z satelitarnego (ze względu na sąsiedztwo lasu nie wszystkie stacje "naziemne" mają wystarczająco silny sygnał). Ale czy sygnał słabszy czy mocniejszy nic nie tłumaczy słabej średnicy.

3. Przy poprzednich kolumnach przeszedłem przez kilka wzmacniaczy. Była Yamaha, potem HarmanKardon aż podłączyłem starego NADa C320 i on został z Eltaxami. Odpowiadało mi takie ciepłe plumkanie. Mam wrażenie, że z nowymi głośnikami zrobiło się "za grzecznie", bardziej przydałby się trochę ostrzejszy wzmacniacz.

4. Dziękuję za wskazówki dotyczące wytłumienia filcem. Mam samoprzylepną filcową matę, z ciekawości podmienię wygłuszenie, zobaczę jaki będzie efekt.

5. W najbliższym czasie (znaczy do nowego roku) przesłucham trochę płyt CD. Będę przynajmniej wiedział co słucham.

6. Nie wykluczam zrobienia pomiarów. Albo poproszę o pomoc (chociaż biorąc pod uwagę rozmiar kolumn raczej nie bardzo widzę podróżowanie z nimi), albo będę musiał nauczyć się je robić. Jak widziałem tutoriale są.

Bardzo dziękuję za każde zdanie i opinię.

Co do jakości głośników nie chcę się wypowiadać. Za mało słyszałem i nie mogę porównywać. Ale za dwie i pół stówy od sztuki to oczekiwałbym jakości wyższej od przeciętnej.

Skomentuj

1. Pierwotny projekt z pomiarami był chyba na trochę inne głośniki czyli Vifę i innego ScanSpeaka:

http://www.audiocomponents.nl/reviews/premium33.pdf

a potem ktoś przerobił zwrotnice pod discovery. Pytanie tylko, jak dobrze przerobił zwrotnicę ?
                              Na stronie wykresów nie ma, więc ciężko pod tym kątem ocenić projekt. Dopytaj może autora strony.

2. Jakość stacji radiowych jest jaka jest. Dodam, że część stacji mam z tunera naziemnego a część z satelitarnego (ze względu na sąsiedztwo lasu nie wszystkie stacje "naziemne" mają wystarczająco silny sygnał). Ale czy sygnał słabszy czy mocniejszy nic nie tłumaczy słabej średnicy.
                              Sygnał jest słabej jakości i nic z tym nie zrobisz, po prostu. Kolumny wytykają defekty sygnału.
                              Last edited by dolphin123; 13.12.2016, 09:23.

Skomentuj

Jakość stacji radiowych jest jaka jest.
                                Ja radio już zarzuciłem. Czasem z nudów w samochodzie, czasem rano, jak jestem jeszcze półprzytomny, żeby leciało coś w tle na obudzenie... Póki gadają to mi nie przeszkadza, zaczynam zgrzytać zębami zębami jak puszczają muzykę.
                                No i jak się dorobiłeś sensownych kolumn, to wyszło szydło z worka :)
                                Musisz się zaopatrzyć w sensowne źródła muzyki i dopiero ocenić czy ci się podoba, czy nie. Niestety płyty też bywają różnie nagrane, ale nie spotkałem jeszcze takiego dramatu jak z radia.

Skomentuj

Jeśli oni korzystali ze zwrotnicy pod 9500 który jest zupełnie innym tweeterem od HDSa i PL18 to niezłe jaja.
                                  Co do SS discovery - sam ich nie słyszałem, ale ludzie porównuja je do Seasow prestige - jeśli to prawda, to nie ma tu mowy o słabych głosnikach. 10 Lat temu 3W Classic mnie zachwyciło.
                                  Last edited by srekal34; 13.12.2016, 08:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                                    Jeśli oni korzystali ze zwrotnicy pod 9500 który jest zupełnie innym tweeterem od HDSa i PL18 to niezłe jaja
                                    - Ogólny zarys sposobu filtracji jest taki sam ale wartości elementów są nieco zmienione. Takie same są tylko dla 1 woofera. Nie doszukiwałbym się na siłę że ktoś publikuje na stronie babole. Może nie odpowiadać jakość sygnału kolumnom lub sposób kreowania brzmienia przez kolumny właścicielowi :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X