Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe Scan Speak 18W/8545-01 + Vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2.5-drożne] Kolumny podłogowe Scan Speak 18W/8545-01 + Vifa

Witam. Przedstawiam moj drugi zestaw kolumn.
    Obudowy głośnikowe wykonane z płyty mdf 25 mm i wzmocnione w środku wieńcami. Kula wytoczona z pełnego mdf-u. Front wykończony skórą ekologiczną, wokół głośników ozdobne pierścienie wykonane ze obojętnej magnetycznie stali chromowo-niklowej. Kolumny lakierowane na wysoki połysk. Bass reflex wytoczony na tzw. "trąbke". Kolumna wyposażona w platformę antywibracyjną na regulowanych igłach (platforma chromowana).

Bardzo ładne. Ale może coś o brzmieniu? Ta vifa to moim zdaniem mezalians w tym zestawieniu - osobiście nie lubię tego wysokotonowca, ale może u Ciebie się to fajnie zgrywa?

Skomentuj

Kolumny bardzo ladne. Widac wlozony kawal pracy i serca. Troszke tylko razi slaby dobor glosnikow. Moze wrzucisz jakies zdjecia z etapu budowy?

Skomentuj

Kawał dobrej roboty. Jedne z bardziej pracochłonnych zestawów jakie widziałem ostatnio na forum. Opisz robotę i wrzuć zdjęcia z budowy. Wyróżnienie DIY się należy😉

Skomentuj

widac duzy naklad pracy i warunki do tego, ale te pierscienie i br dla mnie za ciezkie i wg mnie psuja caloksztalt.

Skomentuj

Wiecej fotek z budowy pls. Opis tez skromny.

Skomentuj

A ta dysza na końcu sekcji wysokotonowej to do czego?
              Kolumny nie moja bajka ale bardzo mi się podoba ten wiśniowy lakier.

Skomentuj

Opis z budowy. Nie mam zbyt dużo zdjęć, ale coś się znajdzie.
                Kula, bądz "gruszka"
                Gruszka została wykonana z 25 mm płyty mdf. Wycięte okrągłe plastry mdf-u zostały sklejone i ściśnięte.

W następnym etapie "gruszki" zostały poddane obróbce na tokarce. (Gruszka, jak również elementy metalowe wykonane przez mojego tatę).
                Wytoczone "gruszki" zostały ścięte pod odpowiednim kątem i dopasowane do reszty kolumny. Ścięcie wykonane za pomocą frezarki.

Potem na niedoskonałości została nałozona szpachla, szlifowanie, nakładanie farby w spray-u a ostatecznie czarny połysk nałożony przez lakiernika.

Konstrukcja kolumny

Kolumny wykonane z płyty mdf 25 mm. Wzmocnienia pomiędzy głośnikami i bass refleksem. U podstawy kolumny zostały przykręcone specjalne blachy z gwintem, do której przykrecona jest platforma antywibracyjna.

Boki wykonane również z płyty 25 mm. W płycie zostały wykonane nacięcia co 5 mm na specjalnej pile, dzięki czemu płyta bez problemu się nagięła. Góra i dół kolumny wykonana z podwójnej płyty a przestrzeń wypełniona jest matą akustyczną.

Fronty kolumn wycięte z mdf 18 mm i przymocowane do kolumny za pomocą kołków montażowych, następnie oklejone skórą na kleju pattex.

Pierścienie to stal chromowo niklowa obojętna magnetycznie. Bass reflex wytoczony na tzw. "trąbkę" , koniec bass refleksu wewnątrz kolumny również jest zaokrąglony.
                Jeden z użytkowników zapytał "A ta dysza na końcu sekcji wysokotonowej to do czego?" Jest to element wykończeniowy, ozdobny i wizualny, który nadaje spójności całej konstrukcji. (od "dyszy" jak to kolega nazwał po pierścienie, bass reflex az po platforme )
                Lakier wykonany przez lakiernika. Któś mógłby zapytać co to za kolor? Kolor zależy od oświetlenia. Przy jasnym świetle kolumny są lekko pomarańczowe, przy srednim oświetleniu czerwone bądz wiśniowe a przy ciemnym wpadają w ciemną czerwień.
                Czas trwania budowy kolumn około 2 - 3 miesiące z tego względu,ze wykonywane były po pracy w wolnym czasie.

Skomentuj

Super, przydalby sie jeszcze jakis pomiar kolumny

Skomentuj

Niesamowita rzeźba, pełen szacun za stolarkę.

Skomentuj

Ja bym chętniej więcej zdjęć z budowy pooglądał, mega robota... Spokojnie można stawiać obok fabrycznych konstrukcji i nie będzie widać różnicy :)

Skomentuj

Czy wysunięty BR nie wpływa na zgranie fazowe , i jak to wygląda w pomiarze far field

Skomentuj

masz moze jakies fotki w orientacji poziomej? by byly super do kalendarza!

Skomentuj

Szczerze mówiąc, nie pamętam kiedy widziałem brzydsze DIY, na które ktoś poświęcił taka ilość pracy. I czy kiedykolwiek w ogóle. Przecież to wygląda jak dyskotekowo-chiński koszmar typu "B&W homage china loudspeaker". Brakuje tylko listwy led dookoła BR, na podstawce I w pierścieniach...

Skomentuj

Przecież nie wszystkim muszą się podobać. Skoro autor się nimi chwali na forum, to wnioskuje, że jest z nich zadowolony, a to przecież najważniejsze.

Skomentuj

Nie miałbym serca skrytykować tak ciężkiej pracy, nawet jeśli efekt końcowy jest daleki od oryginału.

Skomentuj

a ja dawno nie widziałem robiącego większe wrażenie diy. pokaż swoje kapelli i się pochwal, jakie ładne skrzynki zrobiłeś i ile w nie pracy i czasu włożyłeś.

Skomentuj

Mi też się tak bardzo nie podobają że aż bym je chętnie przygarnął w salonie. Wygląd super!!!!

Skomentuj

Nieprawdopodobnie przekombinowane i zupełnie nie moja bajka, ale szacunek za robotę i efekt końcowy. Brawo.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X