Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas excel w dobrym towarzystwie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Seas excel w dobrym towarzystwie.

Ostatnio niewiele dzieje się w tym dziale wiec postanawiam zamieścić konstrukcje którą zrobiłem dla siebie w ostatnim czasie. Na forum jest wysyp kolumn na sb (To świetne głośniki, miałem okazje sieo tym przekonać) ale są też równie dobre z innych stajni. Czy lepsze czy gorsze każdy osłuchany DIYmaniak powinien sam ocenić.
    Kolumny zacząłem budować ok 4 lata temu, może 5, nie pamiętam. Seasy z serii excel chyba były wtedy wg moich preferencji najlepszym wyborem. Cenowo wychodziły dość sporo ale udało się jakoś zamknąć budżet. Kiedyś byłem u znajomego który miał THORy na Excelach i usiadłem z wrażenia wiec dlatego taki wybór. Na bas poszedł aluminiowy L 26, nie było sensu przepłacać za excela który wcale nie jest lepszym zawodnikiem. Kopułka to morel elite ET338-104. Wybór kopułki nastąpił w momencie gdy miałem możliwość posłuchania kolumn Yoshiego na seasach które były prezentowana dość dawno temu na tym forum.
    Wstępnie chciałem zbudować prototyp odbudowy ale po pierwszej fazie prac szybko okazało się, że budowa kolejnych tak trudnych paczek będzie niezła orką. W sumie sama budowa może nie ale kolejne procesy pochłaniały sporo czasu a tego zbyt wiele nie miałem.
    Całość zbudowana jest: Front na basie – 56mm, sekcja średnio – wysokotonowa ma 22mm chyba. Boki to kanapka z materiałów które miałem dostępne pod ręką, czyli od zewnątrz, hdf 3mm, sklejka 6 mm, hdf 3mm, sklejka 6 mm, hdf 3mm. Całość wyginałem na raz na specjalnie dorobionym na ten cel kopycie. Górna część obudowy tak samo. Wewnątrz kilka wręg zarówno dla basu jak i exceli.
    W obudowach było sporo miejsc gdzie były łączenia i trzeba było pomyśleć nad czymś co pozwoli uniknąć siadania lakieru/forniru i tak wpadłem na pomysł aby na całe obudowy oprócz frontu położyć laminat szklany z mat i żywicy poliestrowej. Roboty z tym może nie było zbyt wiele. Cały laminat ma ok 2,5 mm grubości. Po tym etapie zaczęła się żmudna robota. Wstępne docieranie laminatu i potem szpachli. Tej w sumie na obudowach po dotarciu nie zostało dużo ale nakładałem ja w trzech etapach w sumie.

Na koniec położyłem z pistoletu podkład poliestrowy wypełniający, cos w rodzaju szpachli natryskowej. To docierało się bardzo dobrze.

Na obudowy położyłem lakier czarny, akryl i miało to być w połysku ale szybko z tego zrezygnowałem bo nie miałem już sił i czasu na polerowanie tego. Zdecydowałem się na lakier strukturalny APP mat. Na front położyłem fornir topola czeczot który potem zabejcowałem bo cena orzecha kalifornijskiego mnie lekko przygniotła. Otwory pod głośniki oczywiście wyfrezowałem przed fornirowaniem bo na tych zagięciach nie byłoby to możliwe . Lakier na froncie to samochodowy akryl położony na izolator, nie pamiętam ile warstw ale dużo, bardzo dużo.
    Zwrotnica – kompletnie się na tym nie znam więc mając już głośniki w obudowach zgłosiłem się do Yoshiego. Miałem kilka jego projektów i jego szkoła brzmienia od wielu lat mi odpowiada. Wiedziałem, że zrobi z tego świetnie grające paczki.
    Na temat brzmienia się nie wypowiadam. Jestem mega zadowolony i wiedziałem, ze będę. Jak ktoś chce posłuchać to zapraszam.
    Co do kosztów to trudno powiedzieć, ceny głośników są dostępne chociaż w momencie zakupu chyba były nieco niższe.

bardzo ładna konstrukcja :thumbup:
    podoba mi się taki design:) widać, że dużo pracy zostało włożone w projekt ale efekt końcowy był tego warty
    zapewne grają tak jak wyglądają :) plus też za ładne fotki :thumbup:

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja, dużo pracy, ale efekt fenomenalny-gratulacje😁

Skomentuj

Ale czad :)
        5 lat pracy, ja bym chyba się wykończył psychicznie, bo jestem niecierpliwy

Podoba mi się ten front, zawsze chciałem mieć kolumny w tym odcieniu.
        Napisz jaką bejcą to jest pomalowane i w jaki sposób.

Skomentuj

Chociaż nie jestem zwolennikiem sarkofagów, to ten jest przynajmniej jakiś taki zawadiacki i dużo weselszy niż reszta. Ufam, że warto było poświęcić tyle czasu i pieniędzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
            Kiedyś byłem u znajomego który miał THORy na Excelach i usiadłem z wrażenia wiec dlatego taki wybór.
            I pomyslec, ze ten projekt byl jeszcze stosunkowo niedopracowany przez Josepha

Poza tym, niezla jazde odwaliles! Szacun.

Skomentuj

Od cholery pracy, tutejsi u mnie tez by bili brawa👍. To 15'ski Excel rozumie - jak poradziliscie sobie z ich himalajskimi resonansami, bo to raczej trudne glosniki do ciecia ?

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Byłem niedawno u seba007, widziałem, słyszałem :-). Wykonanie pierwsza klasa, lakier na frontach bajka. Czarny mat na reszcie pasuje idealnie, lepiej niż połysk. Brzmienie, którego już na dobrą sprawę nie pamiętałem, naprawdę zaskakuje. Mimo wysypu nowości u konkurencji, Excele Seasa to nadal świetne głośniki i na pewno nie odstają.

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                To 15'ski Excel rozumie - jak poradziliscie sobie z ich himalajskimi resonansami, bo to raczej trudne glosniki do ciecia ?
                To akurat nie jest aż takie trudne. Filtr dolnoprzepustowy do takich exceli robisz 3ciego rzędu + pułapka rezonansowa na pik i sprawa załatwiona :-).

Skomentuj

Zdjęcia i wygląd obłędny.. jak wspomniał KAPRINT kształt - zwłaszcza góry daje taki lekko zawadiacki charakter.. Już planowałem kiedyś wyjazd (całkiem inny powód) do Ciebie.. mam nadzieję, że kiedyś uda się usłyszeć konstrukcję..

Skomentuj

Seba o ja pierdzielę niezłe paczki nie widziałem wcześniej.
                    Jaką mają wysokość?
                    Pewnie gra super a jak z impulsem na basie jest ok.
                    Muszę sobie zrobić wycieczkę do Ciebie i posłuchać paczek może wziąłbym moje posłuchał bym w większym pomieszczeniu😀.
                    Szacun za obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Ale czad :)
                      5 lat pracy, ja bym chyba się wykończył psychicznie, bo jestem niecierpliwy
                      Podoba mi się ten front, zawsze chciałem mieć kolumny w tym odcieniu.
                      Napisz jaką bejcą to jest pomalowane i w jaki sposób.
                      Wierz mi, że miałem podobnie. Niestety jak robisz cos pierwszy raz, mam tu namyśli bryłe i wykończenie to tak jest. Najwięcej rozmyślań było nad tym jak zapobiec powstawaniu rys w miejscach łączeń. Obróbka żywicy też nie należy do przyjemnych i potem szpachlowanie i docieranie. W sumie tak długi czas bo go po prostu nie miałem i czasem było tak, że obudowy stały pół roku nie tknięte.
                      Jaka bejca ? nie wiem, pamiętam tylko, że w sumei zmieszałem ze sobą jakieś trzy odcienie, na pewno była to wiśnia, coś rustikal i jeszcze jedno zółte. Nakładałem ja pędzlem na grubo. Przy bejcowaniu należy usunąć wszystkie drobinki kleju bo ten się nie barwi i potem wszystko widać. Przy jasnym kleju i jasnym fornirze można cos przeoczyć.
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      I pomyslec, ze ten projekt byl jeszcze stosunkowo niedopracowany przez Josepha
                      THOR wg mnie kompletnie nie ma basu, myślę, że to zasługa obudowy bo słuchałem też tych 18stek w br. i było zupełnie inaczej. Zresztą wtedy szukałem średniaka i najbardziej mnie ta kwestia interesowała dlatego wspólnie wybór padł na 15stki

LubMich, zibi. Drzwi mam otwarte. Kolumny są wysokie, chyba 150 cm, może wyższe nie pamiętam. Docelowo miały stanąć na kolcach ale zrezygnowałem z tego bo pewnie poszły by w górę dodatkowo jakieś 7cm.
                      Znalazłem jakieś czerstwe zdjęcia przed barwieniem forniru

Skomentuj

Świetna robota :) Jaki jest kosz zrobienia takich ''skrzynek'' - chodzi mi o same obudowy bez zwrotnic / gniazd / przetworników.

Skomentuj

Odkopie trochę wątek. Dla mnie super projekt z ekstra obudowa

Skomentuj

Czaruję...
                          X