Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory WG Vifa + Seas Black Edition

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory WG Vifa + Seas Black Edition

Witam!

Jako że kilka osób przypominało mi żebym w końcu dodał opis, tak więc...

Głośniki:

Vifa D25AG + Waveguide
    Seas L16RNX

Założenia były takie że "szewc w dziurawych..." przybliżając nie miałem żadnych głośników. Krzysiek ( Luszti ) miał w/w wymieniony zestaw który zbierał kurz w szafie, a mi spasowało bo miały być kompaktowe monitory.

Obudowa:

Za każdym razem jak buduje coś nowego mówię sobie, że nauczony po przedniej konstrukcji nie popełnię tych samych błędów... I wtedy robię coś całkowicie nowego i odkrywam Amerykę na nowo! :lol::lol::lol:
    Tak było tutaj, obudowa tzw. kanapka płyta MDF 18mm klejona na pattex. Pojemność 11L strojenie około 40hz. BR umieszczony z tyłu. Żeby nie klawiszowało położyłem fornir miałem resztkę dębu bielonego, akurat wystarczyło. Docelowy fornir tutaj poratował mnie Jarek ( Żółwik ) Tenkju!!! Orzech satynowy klasa I, na to poszedł FIDDEL hard wax.

ps. Ciekawa historia... dorobiłem sobie stolik do frezarki, ucieszony że jest tak jak planowałem to się okazało że frezarka ma bicie na wale... Szybka akcja do sklepu nowa frezarka, zamontowałem... I co? I szlag trafił łożysko... FATUM!
    Ale już trzecia ogarnęła robotę.

Wracając do tematu.

Wrażenia

Więc wyszło super granie to tak wielkim skrócie! Vifa gra szczegółowo ale nie męcząco można słuchać bardzo długo, porównywałem ostatnio do seasa 22taf i Vifa zjada go na śniadanie jest dużo bardziej przyjemna w odbiorze, bardziej poukładana, seas jak to Krzysiek opisał "gra na twarz". Seas L16rnx tu nas zaskoczył najbardziej i to mocno pozytywnie! Robi taką robotę na dole że można się zdziwić. Nie umiem "kwieciście" opisywać jak co nie którzy, musi wam to wystarczyć. :)

ps. ps.

Dodatkowo dorobiłem standy, które też w trakcie przeszły transformacje.

Jak będę miał chwile wolnego czasu i chęci to zrobię lepsze foty!

Zapraszam do komentowania!

Pozdro! :thumbup:
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    Orzech satynowy klasa I
    Zajefajny fornir :)
    Jak duże formatki miałeś?
    Da radę nim okleić podłogówki bez potrzeby łączenia płatów?

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
    Żeby nie klawiszowało położyłem fornir miałem resztkę dębu bielonego, akurat wystarczyło.
    No i prawidłowo.
    Rozumiem że dałeś go wzdłuż dlatego że tak pasowały formatki?

Ogólnie fajny projekt :thumbup:

Skomentuj

Ad1. no średnio boki też mam łączone :)
      Ad2. Tak, lepiej powinno się w poprzek

Dziękuję!

- - - - - aktualizacja - - - - -

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Monitory pierwsza klasa, gratulację !
        Pamiętam jak zajarany byłem tym fornirem, ale nie miałem go tak usłojonego jak u Ciebie.
        A bryła i zaokrąglenia stały się ostatnio modne.. :) Moje leżakują już spory czas i czekają na wykończenie.

Skomentuj

Kilka słów ode mnie bo jakiś tam udział w tym projekcie miałem :)
          Obudowy jeśli chodzi o kształt bardzo fajne, ale jednak taka konstrukcja poprzez klejenie formatek z mdfu niesie za sobą kilka komplikacji.
          Takie skrzynki bardzo mocno pracują - Pteterycz zrobił frezy dość szybko po sklejeniu skrzynek i wysłał je do mnie, okazało się, że głośniki nie chcą wejść a otwory zrobiły się jajowate. Gdy skrzynki dłużej postały u mnie, okazało się, że pojawiły się pęknięcia wzdłuż mdfu, i to nie na klejonych krawędziach, lecz tak jakby pośrodku ciała mdfu, tam gdzie jest on bardziej miękki.
          Trzeba uważać z takim skrzynkami, i raczej dość mocno je sezonować, lub zabezpieczać poprzez stosowanie jakiegoś rodzaju izolantów.

Co do końcowego wykonania - bardzo mi się podoba, ale tylko w tych ciemnych kadrach, kiedy fornir wpada w jabłoń. Kadry z "produkcji" są już mniej fajne, fornir wydaje się zbyt jaskrawy przez co pstrokaty. Ale całość, z tymi ciemnymi wersjami aluminiowych głośników, wygląda naprawdę fajnie, prawie, że "studyjnie".
          Graty za design i wykonanie.

Ciekawostką może być, że Vifa D25 idealnie pasuje do zastosowanego w tym projekcie waveguide Visatona, nie trzeba nic przerabiać, nawet mocowania głośnika się zgadzają :)

Przy okazji dorzucę fotkę gotowej zwrotki :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No dobra... odważyłem się.
            Z góry piszę, że się nie czepiam, bo się nie znam, tylko chcę poduczyć.
            Do rzeczy.
            Rozumiem, że wzajemne położenie cewek widocznych na dole zdjęcia, to celowy zabieg, ale czy cewka po prawej stronie nie jest umiejscowiona powiedzmy... 'nieszczęśliwie'?
            Teoretycznie może ona wpływać na obie bliższe jej cewki. A może ich wzajemny wpływ jest uwzględniony w calości konstrukcji?
            A może kompromis, z którym trzeba się pogodzić?

Skomentuj

Zamieszczone przez głuchy Zobacz posta
              Rozumiem, że wzajemne położenie cewek widocznych na dole zdjęcia, to celowy zabieg, ale czy cewka po prawej stronie nie jest umiejscowiona powiedzmy... 'nieszczęśliwie'?
              Teoretycznie może ona wpływać na obie bliższe jej cewki. A może ich wzajemny wpływ jest uwzględniony w calości konstrukcji?
              Oprócz tego jak cewki są ułożone względem siebie ważne jest także, gdzie skierowany jest strumień. Dobrze to widać na nieśmiertelnym obrazku od Troelsa http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To ja też dorzucę coś od siebie...Generalnie elegencka konstrukcja - smukłe budy z charakterem :) Gratki Pioter!

Podoba mi się to, że poprzez waveguide wysokotonówka ma optycznie prawie taki sam rozmiar jak midbas.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Zajefajny fornir
                Jak duże formatki miałeś?
                Da radę nim okleić podłogówki bez potrzeby łączenia płatów?
                Orzech satynowy był o szerokości około 20cm po krawędziowaniu miałem trochę mniej. Boki są łączone na około 3/4 głębokości.

Gdybyś miał z tego robić podłogówki to z racji bardzo wyraźnego usłojenia tej partii trzeba byłoby to dobrze przemyśleć.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Pteterycz zrobił frezy dość szybko po sklejeniu skrzynek i wysłał je do mnie, okazało się, że głośniki nie chcą wejść a otwory zrobiły się jajowate. Gdy skrzynki dłużej postały u mnie, okazało się, że pojawiły się pęknięcia wzdłuż mdfu, i to nie na klejonych krawędziach, lecz tak jakby pośrodku ciała mdfu, tam gdzie jest on bardziej miękki.
                Trzeba uważać z takim skrzynkami, i raczej dość mocno je sezonować, lub zabezpieczać poprzez stosowanie jakiegoś rodzaju izolantów.

Prócz sezonowania należy frezować głębsze otwory pod kosze chociażby o 3mm po to by później wkleić pierścienie z 3mm HDF na płasko. Zespalamy wtedy każdy element pionowy obudowy, niwelujemy roszczepianie się MDFu i jego ewentualne klawiszowanie. Później można bez obaw przykręcać głośniki. Oczywiście lepiej jeżeli pierścienie byłyby grubsze niż te 3mm ale to zależy od grubości "frontu" w pionowych żebrach.

Skomentuj

Miałem chwile nudy to pyknąłem kilka fotek...

Skomentuj

Gdzie kupiłeś tego lrnxa 16 w wersji czarnej ,jest on jeszcze w takiej wersji dostępny ????

Skomentuj

Polink ma w cenniku:
                      SEAS H1679-08 Głośnik SEAS PRESTIGE WOOFER H1679-08 ( L16RNX 2 black cone )

Skomentuj

Jak ten 16 rnx sobie radzi w szybkiej muzyce?
                        Rock metal ,szybki jest jak na alu czy coś w stylu SB ??

Skomentuj

Wybitnie dużo szybszy niż SB

Skomentuj

Jakie plusy i minusy połączenia Vify z WG?
                            Czy do tego WG Visatona podejdzie też pierścieniowa Vifa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                              Jakie plusy i minusy połączenia Vify z WG?
                              Czy do tego WG Visatona podejdzie też pierścieniowa Vifa?
                              Ponowie ciekawe pytanie.
                              Napiszcie trochę więcej o efektach połączenia tej vify z WG, PROSIMY!

Skomentuj

Czaruję...
                              X