Witam forumowiczów.
Zestawy , które przedstawiam , powstały z potrzeby chwili .
Trafi on do syna który ostatnio chodzi za kolumnami , bo jego monitorki na 4 calowym tonsilu nie za bardzo go zadowalają.
Założenia jakie miał spełniać zestaw:
- nie przesadzone gabaryty ( do pomieszczenia 13m2)
- poprawa jakościowa w stosunku do poprzedniej
- głośniki łatwo dostępne , pozwalające rozbudować system do 5.1
Nazwa - SBB16 to skrót od Budżetowe na SB Acoustic , 16 od rozmiaru użytego głośnika .
Powstał zarys :

Przetworniki użyte do projektu to :
- SB26ST-C000-5
http://www.sbacoustics.com/index.php...sb26st-c000-5/
- SB16PFC25-08
http://www.sbacoustics.com/index.php...6-sb16pfc25-8/

Konstrukcja obudowy zbudowana z płyty paździerzowej 18mm .
Front to płyta 30 mm.

Całość jest klejona rakolem i skręcana na wkręty.
Fornir to DĄB SILVER klejony na klej patex moment .

Już ładnych kilka miesięcy nie budowałem żadnego zestawu.
Przyczyną tego był brak czasu , wypadek i skręcony obojczyk na wkręty i do tego padł mi komputer roboczy .
Udało mi się złożyć "nowy" komputer ,sprawność manualna wraca powoli do dawnego stanu.
System na komputerze lata . Sporo czasu zajęły sterowniki i konfiguracja systemu do pomiarów.
Do tematu zwrotnicy czuję że jeszcze powrócę .
Po pierwszym odsłuchu głośników ( bez pomiarów w surowej obudowie ) nie byłem zbyt pozytywnie nastawiony do budowy na nich zestawów .
Na chwilę obecną powstała dość prosta zwrotnica .

Kolumny grają z energią i dość ostro.
Wysokotonowy nie ma takiej kultury jak droższe głośniki SB Acoustic aczkolwiek wymaga jeszcze z pewnością wygrzania .
Charakterystyka ukształtowana w ten sposób aby podbijała delikatnie skraje pasma.
Woofer ma około 14L do dyspozycji. Taka pojemność wydaje mi się optymalna ze względu na dość szybki dźwięk niskich rejestrów i wytrzymałość mocową w większych objętościach. Strojenie obudowy ustaliłem na 45Hz i użyłem tunelu BR-70-220-HP.
Na chwilę obecną zestawy wykończone.
Brakuje mi jedynie śrub M8 do uchwytu na tylnej ściance.

Zapomniałem .
Koszt wykonania 1 sztuki to około 400 zł .
Skomentuj