Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2-drożne na STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Kolumny 2-drożne na STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Cześć,
    przedstawiam ukończone kolumny diy na stx. Generalnie jestem z nich bardzo zadowolony a co najważniejsze dumny ze swojej roboty
    Dotąd słuchałem poplularnych altosów 110 i po odsłuchaniu tych kolumn miałem chęć je wyrzucić przez okno...
    Oczywiście tego nie zrobiłem i nigdy bym tego nie zrobił, są po kompletnej renowacji wykonanej przez ze mnie, kolumny z 83 roku więc z pierwzego roku produkcji dodatkowo z fornirem, wolę żeby siedziały w szafie i niech czekają na swoje czasy choć już nabierają wartości.
    Dźwięk z kolumn po prostu piękny głęboki ciepły bas, ładna średnica i pod odzwyczajeniu się od gdwt piękne wysokie tony choć uważam, że nadal sa troszeczke zbyt przytłumione :)

Głośniki :
    W.18.200.8.MCX
    T.10.200.8.PC

Obudowa :
    http://pawel.diyaudio.pl/stx%20fg%20...%20wymiary.PDF
    z płyty wiórowej laminowanej 18mm konfirmanty a front na kleju

Zwrotnica :

Projekt skopiowany od Pawła S : https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

Fotki :

Bardzo pasujące do wnętrza, ładne :)
    Efekt był by jeszcze lepszy gdybyś zrobił frezowania pod głośniki, odbiło by się to również na przenoszeniu pasma.
    Czemu głośniki są tak oddalone od siebie?
    Czy tłumiłeś czymś obudowę?
    Co do PC u mnie w innej konfiguracji tez wydaje mi się gra troszkę ciemno, być może dlatego że słuchałem wcześniej tubowych.
    Last edited by Flip90; 07.07.2019, 21:52.

Skomentuj

Głośniki oddalone od siebie ? Za daleko ? To minimum
      Wiem, mogły by być pod frezowania, zrobię przy następnych kolumnach :)
      Wytłumiona tylna ścianka gąbką o grubości 2 cm.
      Dzięki :)

Skomentuj

Ładnie, powiedz mi lub dopisz w pierwszym poście, jaki koszt tego projektu?
        Gdzie kupiłeś części do zwrotnicy?
        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Koszt około 400zł wszystkie części kupowałem w blackdotaudio polecam :)

Skomentuj

Bardzo ładnie wyszło. Chyba widziałem na YT ? Zdaje się -> TUTAJ ? <- Prawa kolumna wygląda od góry na nieco źle spasowaną. Ale całokształt na plus.

Skomentuj

Czaruję...
            X