Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] wektor - Subwoofer v1 (pasywny na CW1002C)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] wektor - Subwoofer v1 (pasywny na CW1002C)

Głośnik

Alphard CW1002C. Nadaje się on idealnie do obudowy zamkniętej około 80l.
    Według WinISD F3 wynosi około 35Hz, F6 28Hz. Impuls max 8ms.

Obudowa

Obudowa Została wykonana z płyt MDF o grubości 18mm. W dodatku ścianka z głośnikiem oraz ścianka na przeciw głośnika została wzmocniona od środka za pomocą płyty wiórowej 18mm. Głośnik miał być lekko wpuszczony do środka dzięki zastosowaniu sklejki o grubości 10mm (cos w stylu frezu pod głośnik). Wymiary zewnętrzne obudowy to 53x53cm ścianką z głośnikiem i 49cm głębokość (około 80-85litrów). W narożnikach obudowa została wzmocniona za pomocą listew drewnianych o przekroju 3x3cm. Jako kleju użyłem dość gęstego wikolu. Wszystko zostało dodatkowo wzmocnione za pomocą wkrętów do płyt kartonowo-gipsowych 3,5x55mm. Razem zużyłem ich około 180szt.

W środku zamocowałem płytę pod katem dzięki której obudowa stała się bardziej sztywna i mniej podatna na rezonanse.

Wytłumienie

Do wytłumienia obudowy użyłem dwóch materiałów. Na ścianki oraz płytę znajdującą się w środku dałem około 3-4cm gąbki. A resztę wypełniłem luźna anilaną ze starej kołdry. Aby uniknąć styczności materiałów tłumiących z membrana głośnika zastosowałem materiał z maskownicy od kolumny, przybity na ściance z głośnikiem. Jest on dość mocno naciągnięty i włożenie głośnika powoduje powstanie jak gdyby "namiotu" dla niego.

Wykończenie

Z początku chciałem żeby cały subwoofer był pomalowany czarna farbą o strukturze młotkowej. Jednak później wpadłem na pomysł żeby całość okleić panelami podłogowymi o grubości 8mm. W narożnikach zastosowałem listwy aluminiowe. Na przedniej i tylnej ściance listwy półokrągłe, na pozostałych prostokątne.

Kolce o wysokości około 2-3,5cm umieściłem w ten sposób że kolumnę można ustawić tak by promieniowała w podłogę albo w kierunku słuchacza. W tym drugim przypadku zaciski od suba będą się znajdowały od spodu. W pierwszym kolumna będzie stała na dodatkowych nóżkach tak żeby jej wysokość od ziemi wyniosła co najmniej 6cm.

Głośnik jest przymocowany za pomocą 8 śrub o długości 70mm i średnicy 6mm. Osadzony jest na 1cm warstwie filcu oraz gumie do uszczelniania okien i przykryty ochronną ramką.

Testy odsłuchowe

Co tu duzo pisac... ...obudowa zamknieta to i bas szybki, dosc niski ale w do KD go troche za malo. W tej chwili jest napedzany mudulem MIVOC AM120.
    Sub mozna ustawic glosnikiem w bok oraz do podlogi. W drugim przypadku bas jest bardziej równomierny. Ogolnie konstrukcja udana. Do muzyki idealny... ..przy KD w zasadzie tez (wystarczy dodac mu troche glosnosci).

Sub do mobilnych nie należy. Waży około 55Kg.

Kosztorys

Przybliżone ceny

Głośnik Alphard CW1002C. 140zł
    Płyty wiórowe, MDF wraz z wyciętymi otworami. 90zł
    Panele podłogowe 2m^2. 25zł
    Listwy aluminiowe 2,5m, półokrągłe 2x. 32zł
    Listwa aluminiowa 2,5m, prostokątne 1x. 15zł
    kolce głośnikowe. 8szt. 15zł
    Złącze z zaciskami skręcanymi, przewody, wtyczki w kształcie litery C itp. 20zł
    Śruby do głośnika, do płyt kartonowo-gipsowych itp. 20zł
    Ramka na głośnik. 15zł
    Klej, wytłumienie, itp. -
    RAZEM ok. 372zł
    Zdjecia gotowego suba

Hmm mi sie to zbytnio nie widzi:P
    Jakoś mizernie w tej obudowie wygląda ten CW... Obudowa 80 litrów - kolos:P

Skomentuj

obudowa wygląda jak by była z 3 razy za duża.

Skomentuj

bo jest :)
        ale nie 3 razy...
        weź pod uwagę jakie ścianki są grube ...
        ale faktem jest że sub mógłby być 2 razy mniejszy ...

dziwi mnie tylko że wektor nie czuł różnicy między wzmakiem 10 a 100w :)

Skomentuj

takero, heh stary opis :) ale swoja droga przy zamknietej obudowie wydaje mi sie ze granica pomiedzy za slabym wzmacniaczem i mocniejszym (oba i tak byly za slabe jak na ten glosnik) sie zaciera. W obu przypadkah poduszka powietrzna nie pozwala zbytnio wariowac membranie.

Skomentuj

ja mam cw1002c w 35L w samochodzie i gra bardzo dobrze, 8 dych to za duza paka szkoda miejsca

Skomentuj

no mnie teżsięto niewidzi ...
              A) skrzynia za duża - zapewnę wyliczałeś WINISd a on czasami przegina zobudową na rzecz niskiej częstotliwości i głośnik traci na wytrzymałości mocowej- i coś czuję że tak niestety zrobiłeś za duża skrzynia.
              B) i jush chyba temat poruszany na tym forum. to temat tych Obwódek z tonsilów,ALtonów itp

[ Dodano: 2005-11-07, 09:11 ]
              ale fajny pomysł z tymi aluminiowymi listwami i z panelami :) choć osobiścię wolę Formir ;]

Skomentuj

Czaruję...
              X