Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe 3-drożne na GDN-27-300 made by zip

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe 3-drożne na GDN-27-300 made by zip

Założenia:

Głównym założeniem konstrukcji miał być smukły front kolumn i jednocześnie donośny bas, który nie potrzebowałby pomocy ze strony subwoofera. Popularne rozmieszczenie wszystkich głośników na jednej ściance ma jedną wadę – albo mały głośniczek basowy i wąski front albo duży woofer i wielka przednia ściana. Chcąc połączyć zalety obu rodzajów konstrukcji, stworzyłem wąskie kolumny podłogowe z dużym głośnikiem niskotonowym z boku.

Głośniki:

Niskotonowy - STX GDN-27-300-4-SS.
    Nisko-średniotonowy - Tesla XW-165-1394.
    Wysokotonowy - STX GDWK-11-200-4-AJ.

Obudowa:

Płyta wiórowa 18 mm, wszystko cięte wyrzynarką, klejone wikolem, skręcane wkrętami do płyt gipsowo-kartonowych i szpachlowane.
    Obudowy typu bas-reflex strojone na około 47 Hz. Głośnik basowy ma dla siebie 30 litrów. Dla głośników nisko-średniotonowego i wysokotonowego wygospodarowałem wspólną zamkniętą 8-litrową komorę, która jednocześnie pełni rolę wzmocnienia dla całej kolumny.

Do kolumn wykonałem maskownice z 12 mm płyty wiórowej, którą następnie okleiłem czarnym płótnem, krawędzie maskownicy zeszlifowane pod kątem 45 stopni. Mocowanie na wcisk łączówkami z STX-a.

Wymiary zewnętrzne obudowy:
    Wysokość: 100 cm
    Szerokość: 19 cm
    Głębokość: 37 cm

Jedna, pusta obudowa waży ponad 17 kg. Po wstawieniu głośników i zwrotnicy - waga jednej kolumny wzrasta do ponad 30 kg. Obudowy robione głównie na podstawie symulacji i danych katalogowych. Do samego końca nie wiedziałem nawet czy głośniki będą pasować, ponieważ kupiłem je dopiero po wykończeniu obudów. Na szczęście wszystko ładnie się dopasowało.

Zwrotnica:

Zwrotnice wykonał MarekW, któremu serdecznie za to dziękuję. Szerszy opis dostępny pod poniższym linkiem:
    http://www.audiomania.info/articles.php?id=40

Wykończenie

Kolumny są oklejone okleiną samoprzylepną. Niestety nigdzie nie miałem dostępu do forniru. Okleina daje dobry efekt wizualny, niestety bardzo szybko się niszczy, zwłaszcza na krawędziach.
    Zamocowałem terminale i wtyczki typu Speakon, zamiast standardowych sprężynowych czy też zakręcanych.
    Głośniki przykręcane zwykłymi blachowkrętami (na raki nie było miejsca).

Koszty:

2x STX GDN-27-300-4-SS - 198 zł
    2x Westra (Tesla) XW-165-1394 - 94 zł
    2x STX GDWK-11-200-AJ - 78 zł
    2x zwrotnica 12/12/12/12 dB - 300 zł
    4x rura BR fi 5,8 cm, dł 18 cm - 20 zł
    2x terminal Speakon - 14 zł
    2x wtyczka Speakon - 18 zł
    Okleina 45 cm szer, 7 mb - 50 zł
    8x łączówka maskownicy STx - 4 zł
    Wkręty do płyt, 2 opakowania - 12 zł
    Szpachlówka - 25 zł
    Tarcze ścierne 5 szt - 8 zł
    Koszty wysyłki, piwo, paliwo i inne niezbędne wydatki. - około 80 zł
    Płyty wiórowe, papier ścierny, wkręty do głośników, klej, kable, narzędzia, prąd - miałem za darmo

Razem: 901 zł

Wzmacniacz:

Zestaw napędzany tymczasowo Radmorem 5102-TE gra w 12-metrowym pokoju. Mam wzmacniacz diy zrobiony na tranzystorach bipolarnych BD249 i BD250, ale wciąż nie mam czasu na jego wykończenie (brak obudowy i drobne problemy z transformatorem). W przyszłości rozważam stworzenie kina domowego poprzez dorobienie kolumny centralnej i dwóch tylnych.

Wrażenia:

Kolumny grają u mnie już kilka miesięcy i jestem z nich bardzo zadowolony. 27-300 doskonale spisuje się w roli niskotonowego, ogromny układ magnetyczny robi swoje, dzięki małej komorze daje dynamiczny i bardzo dobrze kontrolowany basik, ale potrafi również zatrzęść chatą gdy zajdzie taka potrzeba. Midwoofer Tesli to chyba był najlepszy wybór - doskonale przenosi wokal i wyższe partie basu, po prostu ten głośniczek ładnie gra; ale zastanawiałem się czy nie lepszy by był tutaj 18-120-6-SW. Do wysokotonowego nie mam zastrzeżeń, może dlatego że nie słyszałem nic lepszego? Na pewno o kilka klas lepszy niż STX GDWK-9-150.
    Po tych kilku miesiącach testów mogę powiedzieć, że jedyne co bym zmienił w tych kolumnach to samo wykończenie - okleina nie dała rady, jest w kilku miejscach poniszczona, zwłaszcza na rogach. No może jeszcze mógłbym się przyczepić do maskownic - w ogóle ich nie używam, leżą w kącie; moim zdaniem bez maskownic wygląda ładniej, ale te mocowania dodają kolumnie pewnego uroku.

Zdjęcia:

bardzo ladne kolumny, zazdroszcze napewno graja bardzo poteznie, sa ladnie wykocczone ogolnie ocena 5/6 bo sa jeszcze kwestie gustu

Skomentuj

5/6
      ja daje 6/6, nie wiem czemu wisnia dałeś 1 punkt mniej :)
      Wszystko mi się podoba oprócz tylko tych nieszczęsnym br-ów...
      Jeden większy wyglądałby o niebo lepiej...

Skomentuj

dlatego 5/6 bo BR brzydkie i maskownica mi nie podchodzi ;]

Skomentuj

powiem tak:
          kup fornir, zerwij okleine i zrób jednego br-a :)
          będzie 7/6 :)
          teraz jest ok 5.5/6 bo to okleina jeszcze nie jest idealnie położona ...

[ Dodano: 2005-12-17, 11:26 ]
          ale zastanawiałem się czy nie lepszy by był tutaj 18-120-6-SW.
          też o tym pomyślałem :)

Skomentuj

Re: Kolumny podłogowe 3-drożne na GDN-27-300 made by zip

Zamieszczone przez zip
            Głośnik basowy ma dla siebie 30 litrów. Dla głośników nisko-średniotonowego i wysokotonowego wygospodarowałem wspólną 8-litrową komorę
            Zamieszczone przez takero
            zrób jednego br-a :)
            Jak ma zrobic jednego bra jak sa 2 osobne komory??:>

Skomentuj

tylko 27 300 jest w br :)

Skomentuj

nei no jestem pod wrazeniem bardzo mi sie podoba....maskownica !!!
                pozdro

Skomentuj

Mi sie podobają:P chociaż w ciemnym odcieniu okleiny by ładniej wyglądały :P
                  Koszty zwrotnicy troche odstraszaja:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                    Mi sie podobają:P chociaż w ciemnym odcieniu okleiny by ładniej wyglądały :P
                    Koszty zwrotnicy troche odstraszaja:P
                    uroki 3way :)
                    większość nowych użytkowników ma tyle na wszystko i chcą 3way :)

Skomentuj

Wszystko ładnie tylko mógłby byc fornir!

Skomentuj

poprostu zaje.... :) ale tak jak mowi reszta z fornirem bylo by 100 razy lepiej

Tez chcialem robic kolumne z glosnikiem z bokue ale odstraszyla mnie wlasnie cena zwrotnicy :/

Podzumowanie 5/6 :)
                        Pozdro

Skomentuj

Ogólnie prezentują się ładnie. Szczegóły do jakich można się przyczepić to te b-r, śruby mocujące głośniki, brak wzmocnień w komorze basowego co napewno owocuje niezłymi drganiami, okleina ( przed jej przyklejaniem trzeba było kolumny dwa razy polakierować wtedy nie było by widać łączeń) no i cena zwrotnic.

Skomentuj

Co jest nie tak z BR? To że są dwa to źle? A wkręty - na przód dałem zwykłe czarne, a do basowca celowo srebrne metaliczne. Nienawidzę stosować raków - lubią wypadać, poza tym nie zawsze jest na nie miejsce gdy otwór trzeba zrobić blisko krawędzi. Wkręcanie bezpośrednio w drewno nie jest złym sposobem. A wierzcie mi, niejednokrotnie już je wkręcałem i wykręcałem (wkrętarką) i trzymają się świetnie.
                            Rolę wzmocnienia pełni przegroda dla głośnika średniotonowego. Nic nie drga, wszystko jest klejone i skręcane długimi wkrętami do płyt gipsowo-kartonowych. Waga chyba mówi sama za siebie? 17 kilo jedna pusta kolumna, a 30 z wyposażeniem.
                            Co do okleiny to zgadzam się w zupełności. Widać pod nią łączenia, ale wtedy dopiero uczyłem się szpachlować. Dzisiaj już bym zrobił o niebo lepiej. Faktycznie mogłem polakierować przed oklejaniem, przynajmniej bym się pozbył tych wszystkich pyłków i wiórów. Ale moja następna konstrukcja już na pewno będzie wykończona fornirem.

Skomentuj

miodzio. tylko ta cena mnie przeraża

Skomentuj

Cena jak cena,coś za coś.Wizualnie ładnie choc to okleina.Akustycznie to chciałbym je usłyszeć bo tak to ddymanie w kij.Troszke mnie przeraża ten stx na górze,obcoawałem z nim i wolę ARV-ke tesli.Ten stx to jakis zboczek jest normalnie,ryja drze gdzie nie potrzeba.

Skomentuj

hmmm kolumny wypas na maxa tylko zeby je napedzic to trzeba miec troszke wacikow :0

Skomentuj

te kabelki to masz szałowe !

ladna robota .... mozesz zostac producentem :P

Skomentuj

Czaruję...
                                    X