Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe na stx 18 + arv

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe na stx 18 + arv

Wstęp.
    Witam. Kolumienki zbudowałem po tym jak postanowiłem zrobić cos własnoręcznie o oderwać się od swoich dawnych kolumienek

Głośniki.
    Jako woofer występuje STX 18-120-6-SW
    Wysokotonowy znana ARV 104/04/8

Zwrotnica, kabelki.
    Projekt Sound Wale . Cewki powietrzne: woofer 1,2mm, tweeter 0,7mm. Kondensatory Bipolarne . Zwrotnica wykonana podobne jak echo czyli na zwykłej drewnianej płytce a elementy przymocowane ściskami do kabelków , okablowanie zarówno wewnętrzne ( głośniki i terminal ) jak i zewnętrzne ( wzmak – kolumna )
    Kablem z miedzi beztlenowej 2.5 mm firmy Thomson.

Obudowa.
    Obudowa wykona z 18mm płyty wiórowej ze starej szafy , cięte u stolarza ( niestety olał robotę i nie zrobił tego dokładnie ) , skręcane wkrętami karton-gips i klejone wikolem , uszczelnione silikonem . W środku znajduje się przegroda , dzięki której woofer i arv są w 18 l. Zresztą wszystko jest na fotach. Dziury robiłem wyrzynarką . wytłumienie ociepliną ( taka np. do kurtek złożona na 2 ) tylko na tylnej ściance.

Jako kolce zastosowałem konfirmaty do drewna które po wkręceniu wyglądają naprawdę nieźle , maja płaskie spody dzięki czemu nie rysują podłogi a uważam ze i swoją funkcje bardzo dobrze spełniają.

Wymiary zewnętrzne to ~~ 28 x 30 x 90 ( bez kolcy )

Wykończenie

Jako wykończenie fornir J mahoń klejone na klej TIMEBOND ( cholernie drogi bo 38 zł za 1l puszkę , nastepnym razem uzyje henkela ) lakierowane 4 razy lakierem AQUALAK , po każdej warstwie przycieranie papierem ściernym

Oczywiście nie dało się uniknąć kilku błędów. Mianowicie uszczypywanie forniru , który był bardzo cieniutki , niedokładne nałożenie kleju w niektórych miejscach co zaowocowało lekko pustym miejscu w tym miejscu ( jeśli puknę paznokciem to głuchy odgłos ) ale tego w żadnym wypadku nie widać ,

Odsłuch.

Jako napęd narazie Unitra ws-432 ( 2x35W ) ale nowy wzmak juz kupiony tyle ze jest jeszcze w Deutschland Smile

Słuchałem ich dopiero 2 dzień , narazie się wygrzewają ale nadal jestem w szoku. Porównując je do starych kolumienek ( Pionier ) to po prostu basem i wyrazistością przewyższają je w ogromnym stopniu. Bas jest mięciutki , nie dokuczliwy , całkiem nisko schodzi. Co do wysokich , hhhmmm jakos wydaje mi sie ze zbyt trzeszcza ale mysle sie przyzwyczaje.
    Strojenie 50 Hz
    BR – szer. 51 mm długość 97 mm

Słowo na koniec

Chciałbym wszystkim z forum podziękować za pomoc przy budowie , ze nie olali gdzie miałem czasami naprawdę laikowate pytania. Głównie esho , takero , caras .

Najbardziej cieszy mnie to ze wykonałem to w całości przez siebie ( stolarza i ojca przy składaniu budy )

Kosztorys

Zapisywałem wszystko co tylko kupowałem do budowy. Cena za 2 sztuki

2 x arv 67 ( z przesyłką z Empire)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 x stx 18
    2 x Br 105 zl ( z przesylka od Speaker @ allegro )
    2 x terminal

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kabel głośnikowy 20 ( z przesyłka z allegro )

Fornir , klej , lakier 80 zl ( zakupione na Stalowej 65 w Warszawie )

Elementy zwrotnicy 75 zl ( zakupione w greltonie )

Wkręty , uszczelki , silikony , papiery , pedzle , wygłuszenie , wikol , raki itp. . ~~ 80 zl

================================================== ==============

SUMA około 430 zl

Czy się opłacało ? Oceńcie sami , mi się wydaje ze tak.

Fajnie
    Tylko jak już dawałeś przegrodę to mogłeś dać tam dwie 18 :P
    ...zakupione na Stalowej 65 w Warszawie...
    tam mają fornir ?:)
    podaj dokładnieszy cennik :)

Skomentuj

WG mnie najgorsze co może być to zdjęcia złej jakości postaraj się zrobić lepsze. A pozatym to kolumny ok.

Skomentuj

nowy wzmak juz kupiony tyle ze jest jeszcze w Deutschland
        jaki?, kolumny O.K.

Skomentuj

tak jak mowi takero, dalbym dwa razy 18, koszta praktycznie te same. wielkosc budy tez, miejscie sie marnuje;p ale ogolnie fajne.

Skomentuj

a jaki wuj zakupil to nie wiem :P . Bedzie dzownil dopytam sie.

Takero. Jaki sobie tylko zamarzysz. Tam jest wszystko z art. drewnianych.

Mialem gdzies ich strone ale nie moge jej znalezc. Ale fornir mają juz od 6 pln. Poszukaj moze znajdziesz stronke. Firma nazywa sie DREWNOLUX

Co do 2x 18

Ktos mi pisal , budzik czy ktos , ze nie zda to egzaminu. Bedzie za duzy spl czy cos takiego, nie pamietam dokladnie.

Skomentuj

chyba Budzikowi chodziło o to że wysokotonówka będzie miała za mały SPL w stosunku do 18,
              ale mylił się :)

Skomentuj

a co bym musial zmienic w zwrotce przy dodaniu drugiej 18 ?

Zapodaliscie ciekawey pomysl. Przerode bym wycial i bym mial jakies 30-32 l. A to by bylo w sam raz.

Skomentuj

Czaruję...
                X