Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX v2 + Dayton ND25FW-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] STX W.18.200.8.MCX v2 + Dayton ND25FW-4

Nie wiem jakie kryteria należy spełnić by wrzucić projekt w dział "gotowe projekty". Jeśli spełnia, to można przenieść do działu gotowych. Jeżeli nie - trudno

Przedstawiam projekt tanich monitorów opartych o przetworniki STX W.18.200.8.MCX v2 oraz Dayton ND25FW-4.

Czasy mamy ciężkie, ceny przetworników coraz wyższe ale jeszcze można znaleźć tanie i ciekawe przetworniki, na których można zbudować coś budżetowego ale fajnie grającego.

Obudowa 15-16l netto

Strojenie na 45Hz
    BR Jantzen Audio 051-0013 185 mm skrócony do 145mm ale można pobawić się i zostawić 185mm i obniżyć strojenie, ewentualnie stopniowo skracać port pod własny gust.

Podział pasma 2800Hz.

Wymiary obudowy 415 x 260 x 270 mm
    Zalecam zaoblenie frontów frezer R20

Elementy :

2x Cewka rdzeniowa 8,200mH - 2,490 Ohm - 0,50mm 000-2253
    2x Cewka rdzeniowa 2,000mH - 0,380 Ohm - 0,80mm000-5274
    2x Cewka powietrzna 0,250mH - 0,400 Ohm - 0,70mm 000-1464

2x Kondensator MKP
    3,90uF
    4x Kondensator MKP ( dla oszczędnych może być elektrolityczny) 6.80uF
    2x Kondensator MKP 470nF
    2x Rezystor 3,9R 5W
    2x Rezystor 5,6 R 5W
    2x Rezystor 6,8R 5W
    2x Rezystor 4,7R 5W

Zwrotnica prosta, teoretycznie bez udziwnień, jedynie pułapka RLC dla STX-a w celu zgaszenia zakresu w okolicy 1kHz.
    Dlaczego tak duża cewka w pułapce? Tak wyszło z symulacji i po pomiarach, nie chciało wyjść inaczej.

Coś o brzmieniu - bardzo fajne granie jak na tej klasy przetworniki. Nie męczą na dłuższą metę, potrafią pokazać na prawdę dużo i jestem mile zaskoczony tym co prezentują. Słucham ich już kilka dni i póki co nie mam odruchu odstawienia ich na boczny tor.

Przy dobrych wiatrach można z budową zmieścić się w trzycyfrowej kwocie a to już coś

Last edited by allure09; 08.10.2022, 08:55.

Fajny zestawik.
    Pytanko czy nie brakuje Ci niskich tonów albo inaczej czy nie ma dominacji wysokich tonów ?
    Zapomniałeś w zestawieniu elementów ująć elementy pułapki.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
      Fajny zestawik.
      Pytanko czy nie brakuje Ci niskich tonów albo inaczej czy nie ma dominacji wysokich tonów ?
      Zapomniałeś w zestawieniu elementów ująć elementy pułapki.
      Dzięki za spostrzegawczość, ująłem niewłaściwą cewke w zestawieniu. Już poprawione.

Tonów niskich nie brakuje, STX nieźle sobie radzi w tej kwestii, ogólnie brzmienie jest bardzo zrownoważone. Co do wysokich tonów jestem uczulony, nie lubię gdy ich jest za dużo, układałem zwrotnicę tak aby brzmienie sprawiało mi przyjemność i tak jest :)

Jeżeli będzie w przyszłym roku spot forumowy chętnie je zabiorę ze sobą.

Skomentuj

Czaruję...