Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny głośnikowe wzorowane na kolumnach ProAc Response 2.5

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny głośnikowe wzorowane na kolumnach ProAc Response 2.5

Tym razem chciałem pokazać kolumny zbudowane na wzór kolumn ProAc Response 2.5.

Skrzynki sklejone z płyt MFP+MDF, oklejone naturalnym fornirem palisander indyjski i wykończone politurą (ok. 50 warstw), pojemność 38 l.

Zastosowane głośniki: Scan Speak Classic 18W-8535-01, Scan Speak Classic D2010-851300.

W zwrotnicach zastosowałem standardowe elementy firmy Jantzen.

Koszt ok. 3500 pln i ok. 80 godz. własnej pracy.

Last edited by zyr; 02.11.2022, 16:31.

Coś o wrażeniach ? :)

Skomentuj

Bardzo fajnie i schludnie wyszła tobie ta konstrukcja, fornir bardzo fajny, o żywym kontraście!
      Mam nadzieję że się podoba granie :)

Skomentuj

Ładności. Wyglądają jak kiedyś popularne Ushery :) A fornir jak meblościanka z dawnych czasów. Żeby nie być źle zrozumianym: meblościanki były może i okropne jako forma, ale kolorki i błyszczący lakier miały wg mnie piękny :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
          Coś o wrażeniach ? :)
          Ponieważ jestem audiofilsko głuchym fizykiem nie napiszę jak szeroka i głęboka jest scena, ani ile jest w niej powietrza. Do tego mam bardzo nieustawny pokój bez żadnej adaptacji akustycznej.
          Wrażenia mogę odnieść tylko do moich poprzednich kolumn https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ge2#post458203
          Pierwsze co mogę zauważyć, to bardzo nisko schodzący bas, ale nie jest go za dużo, ani nie jest dudniący.
          Ponieważ muzyki słucham na lampie: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-pp#post652136, to jest ciepło i klimatycznie.

Skomentuj

Dlaczego ta cewka 0,25mH jest rdzeniowa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
              Dlaczego ta cewka 0,25mH jest rdzeniowa?
              W oryginale ProAc wszystkie cewki są rdzeniowe. Gdybym zastosował wszystkie cewki powietrzne nie zmieściłbym zwrotnic bezpośrednio na terminalach.
              Uprzedzając dalsze pytania znam wady cewek rdzeniowych (nasycenie rdzenia przy dużych prądach), ale ja nie gram zbyt głośno, dlatego ta wada jest marginalna.

Skomentuj

Pisałem już na AMF, że piękna robota. Zazdroszczę konsekwencji przy politurze. Kiedyś mnie to kręciło, dzisiaj nadal kręci, ale tylko jak oglądam Muzyka z własnoręcznie zrobionych kolumn smakuje najlepiej :)

Skomentuj

Moja bajka. Brałbym w ciemno

Skomentuj

Zamieszczone przez zyr Zobacz posta

W oryginale ProAc wszystkie cewki są rdzeniowe. Gdybym zastosował wszystkie cewki powietrzne nie zmieściłbym zwrotnic bezpośrednio na terminalach.
                    Uprzedzając dalsze pytania znam wady cewek rdzeniowych (nasycenie rdzenia przy dużych prądach), ale ja nie gram zbyt głośno, dlatego ta wada jest marginalna.
                    Dzięki za wyjaśnienie

Skomentuj

Czaruję...
                    X