Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do kina domowego na Digital Designs DD512C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[subwoofer] Subwoofer do kina domowego na Digital Designs DD512C

Dobry
    Przedstawiam wykonanie subwoofera na głośniku Digital Designs DD512C z wzmacniaczem PA 600 Goliath
    Stary kumpel poprosił mnie o wykonanie subwoofera do kina domowego, przysłowiowego tłuczka, często ogląda filmy, ma spory metraż 56m2, salon z kuchnią, a kolumny MISSION
    M34i
    nie dają rady.
    Więc zacząłem szukać najpierw głośnika wybór padł na DD512c, podstawowe parametry głośnika którymi się kierowałem to Qts, Fs, Xmax, i oczywiście moc 400W.
    Qts 0,4266 Fs25,57 Xmax 11mm ale Xmech 64mm

Sugerując się Qts wybór padł na obudowę zamkniętą, bass miał być sprężysty i nie ciągnąć się. WinISD sugerował obudowę ok 50L Qtc ok 0,7.
    Następnie wybór wzmacniacza teoretycznie powinien być ok 400W. Zastanawiałem się nad PA 400 z www.subwoofery.pl, Monacor Sam300D.
    Zawsze powinien być zapas na wzmacniaczu, więc odpadł Monacor, został PA400. Po chwili zastanowienia, z zapasem był by dobry PA600 Goliath, również z tej samej strony co PA400, głośnik w obudowie zamkniętej przyjmie zawsze więcej mocy, a w obudowie zamkniętej ciężko będzie mu uzyskać Xmax.
    Więc zaczynamy, po konsultacjach obudowa mogła być szerokość 420mm, wysokość 650mm, głęboka na 400mm. No cóż, pralka!

Po odjęciu litrażu na wzmacniacz, w oddzielnej części obudowy, na głośnik zostało 56L, a głośnik też nie mały, więc swoje zabierze.
    Postęp budowy:

Później tył, wycinamy otwór pod panel wzmacniacza i otwory wentylacyjne.

I otwór pod głośnik.

Żeby nie wyglądało zbyt kanciasto frez na froncie.

Umieszczamy panel i głośniki by sprawdzić czy nie trzeba czegoś poprawić.

Trochę zastanowienia na jakie śrubki przykręcić panel :)

Ale jednak wybrałem, trochę ładniejsze (z BlackDotAudio)

Co do wykończenia, tu no właśnie, miało być byle jak, i tak nikt nie zwróci uwagi na niego, "Wałkiem go! Na czarno" powiedział kolega.
    Nie mam lepszej jakości zdjęć skończonego, może kiedyś się dorobie aparatu innego niż słaby telefon.
    I tak kończymy tą opowieść. Sub skończony :)
    Granie wyszło super, trzęsienie w całym domu, który jest w większości drewniany, podłoga na pierwszym piętrze po całości się trząsła.
    Na początku mimo zamkniętej obudowie bas był sztywny, bardzo kontrolowany, z czasem się zmiękczył, i zaczął grać niżej. Wyszło lepiej niż by się próbowało pchać go w BR, gdzie pewnie by buczał.
    BTW.
    Co do Mission m34i, ale to gra beznadziejnie, projekt 2,5 drogi na Stx rozwala je na dzień dobry.
    Last edited by Meteo; 02.11.2022, 10:17.

Pralka odkryta na nowo :)
    Jak oceniasz jakościowo ten panel? Szczerze mówiąc mam bardzo słabe doświadczenia z tą firmą stąd pytam.

Skomentuj

Mówiąc szczerze słabo niektóre rzeczy są w nim ogarnięte, widać że lecą po kosztach. Trafo na styk, a kondensatory jadą na za dużym napięciu.
      Transformator wg mnie powinien być jednak mocniejszy, Sprawność klasy AB to ok 60%, może muzyka to sinus, ale jednak. A niby ma oddawać 600W, w moim przypadku do 8 ohm.

Po wyprostowaniu napięcia ma my ok 56V, a kondy do 50V, więc wiadomo że będzie trzeba wymieniać z czasem, reszta podobnie.

Co do działania, nie mogę się przyczepić, bo wszystko lux, auto off działa, filtry, regulacja również. W tej cenie, stosunek jakości do ceny jest dość adekwatny. Trafo nie brumiało, cicho się odpalał.
      Last edited by Meteo; 02.11.2022, 14:44.

Skomentuj

tak patrzę.. tranzystory końcowe dobrze przylutowane? Bo tylko jedna nóżka oblana jak mi się zdaje..

Skomentuj

Płytka jest dwustronna, lutowali z drugiej strony, więc luz, też patrzyłem :)

Skomentuj

Czemu nie symulowałeś DD w B-R?
            51 litrów netto i 33 Hz.
            Jest całkiem całkiem.

Skomentuj

Ponieważ głośnik słabo nadaje się do BR, jak ktoś lubi ciągnący się bas to czemu by nie.

Skomentuj

Czaruję...
              X