Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik akumulatorowy 100W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik akumulatorowy 100W

Cześć,

Przedstawię mój głośnik nietypowo, bo pod postacią filmiku.
    https://www.youtube.com/watch?v=R4H4OuAputc

To dla tych co wolą oglądać i słuchać niż czytać. Czasem trzeba iść za modą :-)
    Tam jest trochę mojego ględzenia o skąd pomysł, czemu tak, a nie inaczej i takie tam ogólne opowiastki.
    Natomiast tutaj napiszę trochę o parametrach i wrzucę parę zdjęć.

Ogólnie to głośnik miał być w miarę prosty i spełniać pewne założenia. Ale okazało się, że założenia te spełnić jest niełatwo
    Trójdrożny, bo tak sobie wymyśliłem. Dobry bas przy zachowaniu dobrej jakości w górze. Na baterie, bo ma służyć tam gdzie nie ma dostępu do sieci. Wiele możliwości odtwarzania: bluetooth, radio fm, mikrofon, aux. A i to może być mało. Nigdy nie wiadomo co akurat będzie przydatne.

Konstrukcja jest zbudowana w oparciu o pasywną zwrotnicę, jedno-kanałowy wzmacniacz klasy D, analogowe filtry z limiterem i mały odtwarzaczyk 3w1. Nie ma żadnych procesorów dsp, choć na pewno byłby prościej zrobić to cyfrowo.
    Użyte głośniki to:
    SB26STCN-C000-4
    FSN030.72
    4x SB12PAC25-4
    pasmo zaczyna się w okolicach 50Hz, a więc bardzo nisko jak na przenośną kolumnę na działkę.
    Wzmacniacz zasilany jest przetwornicą 33V, a całość zasila pakiet li-ion 4S2P 6Ah. Starcza to na około 2h ciągłego grania na limiterze, lub kilkanaście godzin spokojnego grania.
    Oprócz gotowych modułów, elektronika towarzysząca, którą musiałem dorobić dba o to, żeby:
    - wzmocnić, zsumować i wyrównać pasmo z poszczególnych źródeł sygnału
    - uformować odpowiednią krzywą eq, dla lepszego odtwarzania basów
    - regulować barwę
    - regulować głośność muzyki i mikrofonu
    - ograniczyć sygnał, żeby nie przesterować wzmacniacza
    - opóźnić załączanie głośników
    - pokazywać stan naładowania baterii

Obudowę mamy ze sklejki 10mm. Front jest zrobiony osobno z mdf 18mm. Są w nim wyfrezowane otwory stożkowe na głośniki i założona jest siatka. To pełni rolę zabezpieczenia głośników przed mechanicznym uszkodzeniem, a przy okazji fajnie wygląda. Obudowa ma 68 x 13 x 27 cm, waga 10kg. Przy tych rozmiarach trochę czuć wagę, ale głośniki są ferrytowe, zwrotnica i bateria też swoje ważą. Najważniejsze, że nie zajmuje wiele miejsca.

Nie pytajcie mnie o cenę, bo nie liczyłem tego wszystkiego. Tak z grubsza:
    - głośniki 800 zł
    - obudowa 300 z wyfrezowaniem frontu
    - bateria 300
    - wzmacniacz i przetwornice 250
    - odtwarzacz 40
    - zwrotnica 120
    - płytka sterująca jakieś 150
    - mikrofon 90
    razem około 2000, czyli drożej niż podobne gotowe rozwiązania. Ale zabawy z tym miałem na kilka miesięcy, a i satysfakcja z samodzielnego wykonania bezcenna.

Last edited by Granat; 31.01.2023, 21:25.

Fajne to. Najbardziej podoba mi się płytka pre/sterowanie/zasilanie i rączki do noszenia :)
    Jak się sprawuje ten zestaw końcówki i przetwornicy? Nie szumi/gwiżdże/hałasuje? Musiałeś coś w tym przerabiać? Przetwornica daje radę podnieść to napięcie prawie 2x?

Skomentuj

Dzięki :)

Przetwornica działa dobrze. W prawdzie nie ma zabezpieczeń nadprądowych, więc są bezpieczniki zewnętrzne, ale daje rady. Moduł zabezpieczający przy baterii odłącza ją w 20ms po przekroczeniu 20A. A taki prąd często płynął przy załączaniu, zanim zainstalowałem opóźnione włączanie głośników. Przetwornica to wytrzymała. Na początku chciałem użyć przetwornicy 400W, żeby mieć większy zapas. Kupiłem taki moduł i okazało się, że nie działa :) Tzn. działała bez obciążenia, a z już nie. Później wymieniałem maile z dystrybutorem tego i okazało się, że cała partia tak ma. Trochę gwiżdże, ale nie jest źle. Następnym razem zrobiłbym stabilizowane zasilanie przedwzmacniacza i powinno pomóc. Teraz jest jedynie dławik i kondensatory.

Skomentuj

Czaruję...
      X