Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Seas W15CY001 plus T25C003

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory Seas W15CY001 plus T25C003

W związku z nadmiarem wolnego czasu na chorobie publikuję kolejny projekt który powstał co prawda z 10-15 lat temu ale 2 lata temu przeszedł odświeżenie, otrzymał nowe obudowy i zwrotnice na lepszych elementach. Nie posiadam zdjęcia zwrotnicy. Z rozpędu zapomniałem o tym a nie chce mi się ich rozkręcać. Obecnie zwrotnica zbudowana jest na mundorfach itd. Ta stara nie była najgorsza ale 15 lat temu nie wykonałem jej tak estetycznie jak teraz

Głośniki niskośredniotonowe: W15CY001
    Głośniki wysokotonowe: T25C003

Galeria:

Schemat zwrotnicy:

Pomiary:

Obudowy wykonane z mdf18mm wzmocnione po środku krzyżem. Br z tyłu. Lakier czarny fortepian. Wymiary skrzynek:

Szerokość: 18.4 cm
    Wysokość: 35.5 cm
    Głębokość: 28.0 cm

Brzmienie: fenomenalne!!! Od tylu lat mnie zadowalają stąd decyzja o ich odświeżeniu. Wystarczająca (spora) ilość basu z na prawdę dobrym zejściem. Średnica czarująca. Jedna z fajniejszych jakie słyszałem. Góra pasma nietypowa. Ale zauważyłem że mi podobają się nietypowe wysokotonowe. Ten głośnik jest bardzo, jakby muzykalny i szczegółowy. Słychać fajną głębie/wypełnienie dźwięków. Nie umiem opisywać brzmienia ale głośnik bardzo dobry. Przy odświeżaniu otrzymał nowe kopułki, udało mi się dorwać oryginały. Na tamte stare czas wpłynął robiąc swoje (ale zostawiłem je na zapas). Po odświeżeniu wysokie wyszły jakby lekko na przód. Pewnie stare już po tylu latach niedomagały.

Na końcu zaznaczę że nie jestem autorem zwrotnicy. Jest on na naszym forum. Zwrotnica projektowana z te 10-15lat temu. Miałem to dawno opublikować ale nigdy nie były skończone w 100% poprzednie obudowy. A teraz już nie wiem czy autor chce by jego nick się tu pojawił. Ważne, że ciągle jestem zadowolony i wreszcie wlatują podziękowania autor na pewno wie, że o niego chodzi!!!
    Last edited by daniel69; 25.02.2023, 20:41.

Bardzo fajne monitorki.

Kilka lat temu słuchałem u siebie w domu polskich kolumn Impuls Audio Norte na tym tweeterze Seasa i wtedy niesamowicie mi się podobało jego brzmienie.
    Nie wiem jak dziś bym go odebrał, trudno powiedzieć ale gdzieś z tyłu głowy mam w pamięci to jakie zrobił na mnie wrażenie.
    Niestety Seas cenowo mocno poszedł po bandzie i atrakcyjność tego przetwornika nieco spadła...
    Last edited by allure09; 25.02.2023, 12:56.

Skomentuj

Czaruję...
    X