Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory Hatt-SE mK-II w12cy001 plus 27TBCD/GB-DXT

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Monitory Hatt-SE mK-II w12cy001 plus 27TBCD/GB-DXT

Jak lecimy z tematami to taśmowo wlatuje następny zestaw czyli konkurencja do monitorów z innego tematu:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...as-eekels-mini

Tym razem mamy niskotonowy magnezowy, a tweeter tak samo metalowa kopułka ale teraz z małą „tubką” a mianowicie użyte przetworniki to:

WYSOKOTONOWY - SEAS 27TBCD/GB-DXT (H1499-06)
    NISKOŚREDNIOTONOWY - SEAS W12CY001 (E0021)

Po więcej informacji technicznych zapraszam na stronę projektu:

https://www.humblehomemadehifi.com/d...SE%20Mk-II.pdf

ja delikatnie zmieniłem wymiary skrzynek ze względu na użycie cieńszej płyty. Wewnętrzne wymiary chyba takie same.

Na początek mała galeria
    Surowy mdf i jego obróbka:

Zwrotnice:

Montaż i cały komplet:

Oraz schemat zwrotnicy ze strony projektanta:

Przejdę zatem do jakiegoś opisu budowy itd. Zacznę od wnętrza. Dość mocno wygłuszone różnymi typami materiałów. Zwrotnica nie jest duża więc tym razem nie było problemu z jej montażem. Lakier bo na pewno pojawią się pytania, choć wspominałem już o tym w „budowanie na ekranie” jest to farba z puszki o nazwie jeger carbon. Nakładana 2-3 razy przy użyciu wałka. Efekt jest na prawdę fajny.
    Co do opisu brzmienia. Tym razem mamy coś znacznie lepszego od projektu o którym wspomniałem na samej górze. Oba są na prawdę dobre ale nie ma co ukrywać przewagi magnezu nad papierem. Zarówno na dole pasma jak i średnicy. Zejście tych monitorów jest fenomenalne. góra tak samo przypadła mi do gustu choć głośnik jest specyficzny. Wszyscy co je słyszeli jednoznacznie stwierdzali, że aż niemożliwe by tak mały monitor grał tak szerokim pasmem z takim entuzjazmem :) ja nie mogę powiedzieć o nich złego słowa a mam z czym je porównać… Generalnie całokształt brzmienia spodobał mi się tak, że to one skłoniły mnie do zbudowania mojego aktualnego 3way (co prawda na wersji grafenowej). A tutaj jego mała namiastka:

Na szczęście załapałem się jeszcze na cywilizowane ceny grafenowych seasów… bo teraz to jakaś masakra … Ale o tych 3way innym razem, tak samo jak i o monitorach na illuminatorach.

Ale wracając do monitorów z tematu. W wolnej chwili dorobiłem do zestawu subwoofer ale to tylko dlatego że wpadł mi w ręce jakiś w21 i panel Irka a obudowa była, więc przerobiłem ją stylistycznie pod ten projekt, dostroiłem br odpowiednio (już nie pamiętam częstotliwości strojenia, ale dość niska) i tak jest do tego i subwoofer. Osobiście uważam że zbędny bo te monitory nie mają problemu z dołem, ale w dużym pomieszczeniu może się przyda a szkoda było nie wykorzystać tych dodatkowych gratów.

Na koniec odnośnie pierścieni ozdobnych przy DXT, zawsze można je usunąć, nie wiem jak wygląda to na pomiarach ale na ucho w bliskim polu ja nie słyszę żadnych problemów. Były to eksperymenty z dopasowaniem go bardziej stylistycznie do W12 i na razie je zostawiłem.
    Last edited by daniel69; 26.02.2023, 00:18.
Czaruję...
X