Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaph|Audio SB12.3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Zaph|Audio SB12.3

Witam.

Przedstawiam moje nowe kolumienki. Posłużyłem się gotowym projektem, poniważ mój sprzęcik pomiarowy odmówił posłuszeństwa (nie mogłem skalibrować jig`a) i nie miałem cierpliwości dochodzić przyczyny.

Z tego względu, że lubie "szafy" wybór padł na coś takiego: http://zaphaudio.com/SB12.3/

Zastosowane głosniki:Skrzynki w całości zostały wykonane z płyty MFP 22 mm z Castoramy. W projekcie wymiary były podane dla płyt o grubości 19 mm, więc musiałem troszkę pozmieniać wymiary zachowując obiętości komór i wymiary frontu. Zmieniłem podstawę, która mi się nie podobała. Od dołu dokleiłem sklejkę 20 mm i krawędzie zfrezowałem. W orginale pionowe krawędzie były zaokrąglone. U mnie są frezowane pod kątem 45 stopni i szerokości 25 mm.

​​​​
    ​​

Skrzynki oklejone fornirem modyfikowanym "Heban" na wikol D3 i żelazko. Na koniec dwie warstwy wosku. Przed woskowaniem nie szlifowałem forniru, dzięki temu fornir zachował swoje pory i fakturę.

W środku wszystkie ścianki wyłożyłem filcem PROSO grubość 10 mm i pianka akustyczna 3 cm. Dodatkowo obie komory były wypełnione watoliną, ale po odsłuchach ta watolina poszła do kosza. Zamiast niej komora średniotonowa zastała wypełniona wełną owczą. Przestrzeń za głośnikiem niskotonowym również jest wyłożona wełną owczą.

Podział pasma według projektu to 220 Hz i 2200 Hz. Zwrotnca prawie bez zmian. Ale po odsłuchu w torze wysokotonowym zmieniłem wartość rezystora R0 z 2,35 na 1.5 ohm (2 x 3 ohm). Jako, że już mam pół wieku to trochę mi brakowało tego pasma. W średniotonowym L18 (7 mH/1,2 ohm + rezystor 2,5 ohm) - trochę drogo. U mnie wylądowała cewka 7 mH/2,3 ohm + rezystor 1,3 ohm.

Koszt całości niewiele ponad 6800 zł.

Dźwięk. Kolumny podłączone są do wzmacniacza Denon PMA-1500AE. Potrafią głosno zagrać, bardzo głośno ale nie oto chodziło. Zaskoczył mnie skrajny bas. Pomimo, że są to obudowy zamknięte to jeśli w utworze jest "subbasik"​ te głośniczki nie mają z nim problemu. Mało tego, barwa tego basu jest czysta, głęboka i nie męczy. Co do wysokich tonów to trudno mi się wypowiedzeć. Moje uszka już ich za dużo nie odberają. A średnie tony? Łagodne, wycofane. Ja osobiście preferuję jasną średnicę. Uważam, że tu tego niema. Wokal jest taki troszkę "pudełkowaty".
    Są to moje subiektywne spostrzeżenia, osoby która nie jest osłuchana z głośnikami. To tyle. Jak coś to pytajcie.

Wrzucam jeszcze raz zdjęcia, bo ćos mi nie wyszło.

Skomentuj

jaka masz metodę na wycinanie otworów pod głośniki w naklejonym fornirze , bo wyszło to równiutko !!!!

Skomentuj

Otwory pod głośniki zrobiłem w surowej płycie. Po skklejeniu całości, skrzynki oklejałem fornirem. Po wyschnięciu otwory wycinałem nożykiem i na koniec lekko (to była kometyka) papierem ściernym wyprowadziłem krawędzie otworów. Tak ręczna robota. Sama przyjemność.

Skomentuj

Czaruję...
        X