Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podstawkowe 10"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Podstawkowe 10"

Cześć,

Chciałem pokazać kolumnę, którą robiliśmy wspólnie ze znajomym. Niestety nie zgodził się on na udostępnienie schematu zwrotnicy, którą wykonałem. A szkoda, bo to fajny projekt.
    Zastosowane głośniki to:
    góra ....TW29RN
    środek 12MU8731T00
    dół ......10RS430
    Prosta obudowa z grubej sklejki, z zaokrągloną krawędzią frontu.
    Głośniki są na tyle dobre i sensownie rozmieszczone na froncie, że wystarczyła prosta zwrotnica i mamy bardzo gładką charakterystykę na osi. Jedynie woofer wymagał zastosowania tzw. pułapki rezonansowej na ~2kHz. Kopułka miała sporo zapasu skuteczności, więc z 4 omowej, za pomocą rezystorów, przekształciliśmy ją w 8-omową. Dzięki temu można było 2-krotnie zmniejszyć pojemność kondensatorów w filtrze. Co oczywiście przełożyło się na cenę zwrotnicy. Podziały są 400 i 2200 Hz. Ten drugi jest wynikiem kompromisu między dobrą pionową a poziomą charakterystyką kątową. Pomiar został wykonany w pełnej przestrzeni (4pi) z około 80cm, bez bramkowania dlatego basu wydaje się mało, ale w warunkach domowych pójdzie mocno w górę.

Last edited by Granat; 21.08.2024, 12:39.

Jaki litraż?, Jaka czułość wyszła na tym basie ?
    No On tam ma sporego dzwona jak na celuloze.
    Ciekawa konstrukcja
    Last edited by Zap Projekt; 21.08.2024, 13:20.

Skomentuj

Około 25L, bardzo mało jak na 10". Czułości nie mierzyłem, tylko pomiar względny.
      W tak małej obudowie niestety basu również nie jest za dużo, ale dość dobrej jakości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
        Jaki litraż?, Jaka czułość wyszła na tym basie ?
        No On tam ma sporego dzwona jak na celuloze.
        Ciekawa konstrukcja
        Gravesen zrobił porównanie wooferów
        pomiarów oczywiście nie ma takich jak tu ale warto zobaczyć dlaczego wybrał ten woofer
        http://www.troelsgravesen.dk/Faital-10RS430.htm
        Last edited by slawek.xm; 21.08.2024, 23:03.

Skomentuj

zaproponwał ten woofer do konstrukcji Ellipticor-2F8 a tam jest netto 39l
          Last edited by slawek.xm; 21.08.2024, 23:07.

Skomentuj

Też byłem za większą obudową, ale znajomy uparł się na małą skrzynkę. Twierdzi, że będzie miał lepszą odpowiedź impulsową. Trochę za bardzo ufa symulatorom.

Skomentuj

Płytki sam robiłeś czy zamawiałeś?

Skomentuj

Płytki drukowane projektuję ja, a wykonuje zewnętrzna firma. Płytek jest za dużo żeby wszystko robić ręcznie, a za mało żeby kupić maszyny do pcb.

Skomentuj

Polecisz ewentualnie gdzie warto takie usługi zamawiać?

Skomentuj

Poleciłem we wiadomości prywatnej

Skomentuj

Czaruję...
                    X