Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory (lub inne rozwiązanie), do uzupełnienia pasma powyżej 550 Hz.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory (lub inne rozwiązanie), do uzupełnienia pasma powyżej 550 Hz.

Mam kolumny Infinity Renaissance 80 ale jest niesprawny jeden średniotonowy głośnik. Dostać głośnik średniotonowy EMIM pograniczy z cudem alę grają one na tyle dobrze, że żal mi je sprzedawać za "psie" piniądze i chcę poczekać aż się ten głośnik pojawi.

Zastanawiam się czy dałoby radę wykorzystać te kolumny jak swego rodzaj subwoofery a na nich (czy gdzieś obok) postawić jakieś monitory, które uzupełnią resztę pasma (podział to 550Hz / 3k Hz). Oczywiście byłoby to rozwiązanie mocno przejściowe ale pytanie czy jest to wykonalne i jak najlepiej byłoby do tego podejść? Pewnie ciężko o takie monitory, może coś z aktywną zwrotnica pokombinować czy coś w tym stylu? Ja jestem trochę zielony w temacie ale mam znajomego co tam umie coś dłubnąć w razie czego i ma trochę pojęcia w DIY.

Tu są parametry tych głośników
    https://lautsprecher-service.at/down...ical_sheet.pdf

Pozdrawiam

Dałoby radę, tylko po zbudowaniu tych nadstawek trzeba byłoby wszystko razem pomierzyć w celu dobrania odpowiedniej zwrotnicy.
    Zastanów się jaki rząd kosztów jesteś w stanie ponieść do zrealizowania tego pomysłu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
      Zastanów się jaki rząd kosztów jesteś w stanie ponieść do zrealizowania tego pomysłu.
      Myślałem bardziej o czymś takim, żeby kupić jakieś dobre monitorki i przez nie puścić średnie/wysokie tylko dół w tych Infinity kończy się na 500 Hz i tu pytanie, jak to rozwiązać. Co do budowy "nadstawek" to oczywiście też mogę to rozważyć, powiedzmy 1, może i 2K ale im mniej tym lepiej, bo jak się pojawi EMIM (średnio tonowy do Infinity) to rozwiązanie pójdzie do "szuflady" a najlepiej jakby odzyskać kasę sprzedając użyte części. Chyba, że byłyby to monitory. które można by w przyszłości wykorzystać na tak zwane przetrwanie (w czasie po sprzedaży jednych i zakupie drugich kolumn) ale z tymi parametrami (powyżej 550 Hz) raczej będzie ciężko słuchać na nich muzyki :)

Skomentuj

Można zrobić monitory od nowa, albo kupić jakieś gotowe. To już jak wolisz.
        W obu przypadkach trzeba dokonać pomiarów i zrobić jakąś przystawkę w formie pasywnych filtrów, żeby to współgrało
        Aktywna zwrotnica też ok z tym że trzeba ją dostroić. Piszesz, że nie bardzo się w tym orientujesz więc może być problem z prawidłowym dostrojeniem.

Skomentuj

Z dużym prawdopodobieństwem, docelowo będzie wyglądało to tak, że na przykład wzmacniacz Crown XLS 1002, będzie obsługiwał dół tych kolumnach (Infinity) a posiadana integra (z wyjściem pre) będzie obsługiwać resztę. Zakładając, że bym takiego Crowna kupił to on ma chyba wbudowaną zwrotnicę czy DSP czy coś takiego i czy można by było tam ustawić żeby te woofery grały powiedzmy do do 50 czy tam 60 Hz a resztę obsługiwały te monitorki pędzone integrą? Chodzi naprawdę o takie proste i doraźne mocno rozwiązanie, bez jakichś szczegółowych pomiarów. Chodzi o to żeby to jakoś grało przez tydzień, miesiąc może dwa. Wiem, ze trochę kombinuję ale chcę jak najprościej i najtaniej.

Skomentuj

Słaba tu pomoc...

Skomentuj

Chetnie pomożemy, ale na tym forum kładziemy nacisk na poprawne technicznie rozwiązania, przez co nie popieramy druciarstwa, jakie chcesz uskuteczniać ze swoimi kolumnami :)

Skomentuj

Czaruję...
              X