Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Walentynkowe kolumienki DIY by Kiepol

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Walentynkowe kolumienki DIY by Kiepol

Witam !

Długo się zebrać nie mogłem, żeby wam to pokazać, ale w końcu leń mnie opuścił i wrzuciłem fotki do komputera ;] Skoro jesteśmy już przy temacie fotek, to przepraszam z góry za słabą ich jakoś, ale używałem aparatu z tel. kom.

To co chce wam pokazać, to kolumienki (czyt. głośniczki) o dość nietypowym kształcie (patrz foto ), które idealnie nadają się na walentynki Te, które tutaj zobaczycie dostała moja dziewczyna (gorące buziaczki :*) właśnie na walentynki bierzącego roku Ok, starczy wstępu (i tak niewiele osób czyta ), zapraszam do opisu i zdjęć:

OBUDOWA
    Zamknięta, nie liczona . Wykonana z płyty wiórowej grubości 18 mm, klejona klejem polimerowym (bodajże), później szpachlowana, szlifowana i malowana na kolor Ferrari

PRZETWORNIKI
    Hmmm... coś Wyciągnięte z innych głośniczków komputerowych (moja dziewczyna nie ma dużych wymagań, co do dźwięku, ale za to lubi jak coś ładnie wygląda, stąd zasadnicze przywiązanie wagi do design'u kolmienek).

WZMACNIACZ
    No tu jest potęga 2x25W na TDA 1554Q ;]

ZWROTNICA
    A po co ? Głośniczki są szerokopasmowe (niby)

Cały projekt pochłąnął kilka weekendów, ale uważam, że było warto W razie jakichkolwiek pytań, proszę się nie krępować i pytać

Proszę o krytykę...

wygląda wyjątkowo, iście walentynkowo ;]
    ale:
    -oba głośniki mogłeś przykręcić w symetryczny sposób
    -te kable wystające przez dziure z tylu wyglądają średnio zachęcająco :P

Do tego jakaś maskownica z czerwonego materiału i byłoby super :)

Skomentuj

Lo bosh

Skomentuj

obudowy sam robiles czy to gotowe skrzynki ?

Skomentuj

ciekawie wyglądają, aaa jak wykonaleś bude te zaokraglenia? ;]

Skomentuj

StuffX Tak obudowy wykonałem sam.

zguba To est banalnie proste Muszę się przyznać, że też nad tym długo myślałem, ale w końcu wymyśliłem Otóż wycinamy najpierw sobie szablonik serduszka. Następnie od tegoż szabloniku odrysowywujemy i wycinamy z wiórówki serduszka (w moim przypadku 4 na kolumienkę ), a następnie je składamy (dwa znajdujące się w środku muszą mieć wydrążony środek, aby powstało "pudełko" :P)

Pozdrawiam

Skomentuj

A ja myślałem, że to oszpachlowane pudełka po czekoladkach :)

Skomentuj

No nie, niestety nie :P

Skomentuj

Wiem co to za glosniczki, w swoich kolumienkach komputerowych mialem takie same i kiedys sie nimi bawilem. Jesli mnie pamiec nie myli to maja fs=85Hz i w obudowie zamknietej 2.5 litra nie graja zbyt ciekawie (BR @ 80Hz jeszcze gorzej) - zero basu, srednica nieco przytlumiona. Wsadzilem w ta sama obudowe Tonsila GD 10/20/3 (szerokopasmowka) i zagral moim zdaniem o wiele lepiej zarowno na basie (wiadomo ze tez nie bylo niskiego basu, ale ogolnie lepiej od tego chinczyka) jak i na srednicy, wysokie tony tez nieco na korzysc Tonsila.

Ogolnie, gratuluje orginalnego pomyslu, i wlozonej ciezkej pracy :).

Skomentuj

fuj

Skomentuj

pomysl fajny ale estetyka wykonania na niskim poziomie... niestety

Skomentuj

Co do jakości wykonania, to jak już wpsomniałem, zdjęcia sa posakudne... W rzeczywistości wygladaja znacznie lepiej (niestety nie mam możliwości udowodnienia wam tego, musicie mi wierzyć na słowo). Na zdjęciach widac jakies brzydkie (nie wiem skąd to się wzięło) białem plamy, jakby szpachla wygladała spod czerwonej farby... nie wiem skąd to się wzięło, może swiatło jakoś dziwnie padało, w kazdym razie zareczam, że nic takiego nie ma miejsca, wszystko jest, bynajmniej w miarę, dopieszczone... Pozdrawiam i przepraszam za te zdjęcia

Skomentuj

to biale to odbicie swiatla,chyba kazdy tak mysli? ja tak.

Skomentuj

Hehe, ja zawsze czytam cały artykuł :P, kolumienki całkiem całkiem w porównaniu z plastikiem za 15 złoty. Jestem zdecydowanie na tak. Sam planuje troche stuiningować moje głośniki do kompa: zamiast tego badziewia co mam teraz wrzućić "2 drożne" głośniki od starego telewizora i dać wzmak (podobbie jak tu TDA 1554Q zresztą posiadam ze starych dobrych czasów, high-end to to nie bedzie ale koszt żaden a cieszy ).
                            PS. Do jednej kolumny wchodzą 3 przewody, pewnie to zasilanie, sygnał i out na 2 kolumne czyli wzmak jest w środku - a co z regulacją głośniości nie widze żadnego pokrętła. Niby można spod systemu ale po co :P

Skomentuj

michael86 masz rację, w tej kolumience jest wzmacniacz, który jest zlutowany w pająka i przykręcony do radiatora... Całość podłączona jest do zasilacza 12 V i sterowana z systemowego sndvol32.exe, nie mam żadnego przedwzmacniacza i nie będzie, gdyż wzmacniaczyk niedługo zostanie zmieniony na 2.1 (właśnie buduję subik), ale o tym później :P (jak się zrobi, to się wstawi i wtedy sie powie coś niecoś więcej )
                              Pozdrawiam serdecznie i gorąco...

Skomentuj

Czaruję...
                              X