Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pearl OF The Moon [ŁukaszN]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pearl OF The Moon [ŁukaszN]

[center:ad7461b1a7]“Pearl OF The Moon”[/center:ad7461b1a7]
    Dlaczego taka nazwa?? Bo to była wyprawa z motyką na księżyc mimo to misja się powiodła :]. Osoba która stawia dopiero pierwsze kroki w świecie DIYAudio bierze się za 3way – szaleniec, no ale cóż nie byłem jeszcze na żadnym z bratnich forum i nikt mi nie odradził takiej konstrukcji, lecz nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, ale o tym później. Projekt ten zacząłem rok temu zainspirowany kolumnami EZO, a skończyłem dopiero teras z powodu braku kasy, po drodze napotkałem wiele trudności, ale również i wiele się nauczyłem.

Przetworniki

Wysokotonowiec. Dobrze wszystkim znany i lubiany Visaton SC10N nic dodać nic ująć.
    Średniotonowiec. ARX 150-03 8 Ohm, bardzo dobrze spisuje się w tej roli, przedtem był jeszcze ARP trzeba było go dość mocno tłumić nie był taki zły, ale ARX jest lepszy i milszy dla ucha
    Sekcja niskotonowa. 2x ARN 188-03 4 Ohm połączone szeregowo. Również dobrze znany głośnik szczególnie z jego kulejącej średnicy, dlatego według mnie 3way to jedyne dla niego wyjście no chyba ze komuś nie zależy na średnich tonach.

Obudowa
    Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej o grubości 18mm. Płyty zostały połączone wkrętami do drewna rozmieszczonymi w odległości 5, 10 cm (w zależności od ścianki), oraz zostały potraktowane wikolem dla większej pewności. Dodatkowo zastosowałem uszczelnienie silikonem i klejem POLIMER (bardzo dobrze klei, nie ma intensywnego zapachu, bardzo dobrze nadaje się do uszczelniania). Cała obudowa jest podzielona na dwie części 33, l (po odjęciu wystających części głośników, zwrotnicy, wzmocnień) z otworem b-r dla sekcji niskotonowej i 16 l(także netto) dla sekcji średnio - wysokotonowej. Głównym wzmocnieniem jest przegroda dzieląca cała kolumnę, do tego w części z b-r występują dwa mniejsze wzmocnienia ( wąska płyta przykręcona do ścian bocznych i druga przykręcona do ściany przedniej i tylniej). Fornir mahoń szerokie płaty grubości 0,7mm klejony już znanym wszystkim klejem HENKEL MOMENT, który jest naprawdę bardzo dobry, aż sam się dziwiłem, a do lakierowania, użyłem bezpodkładowego lakieru DOMALUX połysk. Z czystym sumieniem polecam go, ponieważ bardzo dobrze się rozprowadza i jest bardzo wydajny ( zużyłem go około ź litrowej puszki na jedna kolumnę). Fornir ten ma nieco odmienny rysunek brak w nim większych sęków, ale musze przyznać ze nie prezentuje się najgorzej bo ma swój specyficzny urok.

Co do wykończenia, nie bawiłem się w żadne udziwnienia, chociaż miałem pewne plany, ale.... doszedłem do takiego wniosku, że wykończenie jest istotne tylko przez pewien czas, potem przynajmniej jak dla mnie kolumny mogą być w surowej wiorówce byle ładnie grały

Wymiary kolumny to: 1000x 250 x285 (wysokość x szerokość x głębokość).
    Waga:. 20 kg

Wytłumienie
    Komora z średnio i wysokotonowcem została całkowicie „wypchana” filcem o grubości 30mm.
    Początkowo w części niskotonowej na tylniej ściance został przyklejony filc o grubości 30mm, a na ściankach bocznych, górnej i dolnej filc o grubości 15mm. Z biegiem czasu zredukowałem wytłumienie do warstwy na tylnej ściance i na górnej, co spowodowało lekkie „ztwardnienie bassu”, no ale tak bardziej mi odpowiada :]

Zwrotnica.
    Początkowo była to zwrotka uniwersalna Janbo J3A, ale nie zostawiłem tego tak i głośniki poleciały do Sound Wave na pomiary. Do budowy zwrotnicy użyłem cewki powietrzne 0,8mm i kondensatory Jantzen Audio, Jedynie dla sekcji niskotonowej dałem cewkę rdzeniowa i kondensator elektrolityczny, co pozwoliło zaoszczędzić trochę pieniędzy i miejsca na płytce, a dużych strat raczej nie spowoduje. Dla głośnika średniotonowego dałem rezystor ceramiczny 20W (bezpieczeństwo przede wszystkim :]), a dla wsyokotnowego rezystory metalizowane. Zwrotnica jest w wersji z kompensacją Baffle Step.
    [center:ad7461b1a7][/center:ad7461b1a7]
    Oto efekt pomiarów i schemat zwrotnicy:
    [center:ad7461b1a7]

[/center:ad7461b1a7]
    Zwróćcie uwagę na parametry, są nawet lepsze niż podaje producent i to przed wygrzaniem :-D

Koszty (zł)
    Głośniki: 215
    Zwrotnice: 140
    Przewody: 45
    Płyta wiórowa: 70
    Wytłumienie 50
    Wikol, polimer: 10
    Szpachlówka: 14
    Henkel Moment: 40
    Lakier (zużyta ź): 24
    Fornir: 50
    Otwory b-r: 14
    Terminale: 30
    4 x terminal T1: 4
    Wkręty 100 sztuk: 15

Razem: 720 PLN
    Jak by jeszcze doliczyć wszystkie przesyłki, koszty na pędzle, papier ścierny itp. To pewnie wyjdzie około 800zł.

Odsłuch.
    Największych ich plusem jest średnica, to jest to czego nie ma ARN188 w 2way dodatkowo delikatne wysokie tony ze znanego już wszystkim SC10N, który bardzo ładnie się zgrywa z ARX150. Bass z ARN188 jest dość miękki i plastyczny, w takiej muzyce jak techno, trance, dance hall spisuje się znakomicie, trochę gorzej jest w muzyce rockowej do której zdawać się mogło ze nie pasuje miękki bas ale jest całkiem fajnie, głośniczek trochę się gubi w szybszych kawałkach no ale nie zapominajmy że to tylko Tesla. Co do jego ilości na początku miałem wątpliwości jak jeszcze słuchałem na zwrotnicy uniwersalnej i jednej kolumnie, ale teras jest naprawdę miodzio :] Nie sięga za nisko ale w muzyce można obyć się bez suba jednak pluje zrobienie suba, może z ciekawości, ale po prostu chcem zobaczyć jak to gra :]

Reasumując jestem zadowolony, z tego dzieła mimo ze wybór 3way z moją wiedza był dość głupi, ale jak widać dopracowałem konstrukcje do końca, czyli cel osiągnięty.

Teras czas na zdjęcia wersji finalnej i procesu produkcyjnego.

[center:ad7461b1a7][/center:ad7461b1a7]

No i na koniec chciałem podziękować dla:
    Sound Wave’a za projekt zwrotnicy i poświecenie swojego cennego czasu.
    Budzika, rodziców bo chyba ich najwięcej wymęczyłem
    I wszystkich innych którzy mnie wspierali i podtrzymywali na duchu

no i gitara
    kiedy ustawka na odsluch:>

Skomentuj

To do czego sie moge dorzepic (bo zawsze sie czepiam) to usytuowanie cewek na plytce zwrotnicy - odleglosc i osie, ktore nie powinny lezec w jednej plaszczyznie. Przy wiekszych mocach mierzalna jest zmiana wplywu oddzialywania cewki jednej na druga.
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

No właśnie troche sie zastanwiałem nad tym czy cewki chociazby nie za blisko, no ale ju po ptakch teras będe pamiętac na przyszłosc

Aha przy okazji chciałem pochwalic firme www.polink.com.pl jeszcze tak dobrze zapakowanej i zabepieczonej paczki nie widziałem http://img154.imageshack.us/my.php?i...m0019107ey.jpg

mIKI, spoko spoko zaras sie ustali :]

Skomentuj

siemanko a masz jakies wymiary dokładne rozstaw głosników :]

Skomentuj

hm... dlaczego ci poczatkujacy forumowicze chca zawsze dokladne wymiary wszystkiego, po cholere komus dokladny rozstaw glosnikow?? :|

Skomentuj

hehe wymiarów dokładnych nie mam, ale przerwy miedzy głośnikam po 2cm.

Skomentuj

a co sądzicie o tym http://www.allegro.pl/item130502212_...supercena.html ??

UWAGI MODERATORA
                Proszę nie zaśmiecać wątków.To jest pierwsze i ostatnie ostrzeżenie.Trzymamy się tematu albo ban.

umberto

Skomentuj

DJ_Forever, doskonale na opal.
                  i to nie jest forum o kupowaniu glosnikow! no i nie rob off topa w tak zacnym dziale;]

Skomentuj

super, bardzo mi się podoba, gratuluję!!!

Skomentuj

ŁukaszN, swietna konstrukcjia powiedz mi gdzie kupiles material na wyguszenie

Skomentuj

Od tego Pana z allegro :] http://allegro.pl/item147915440_wytl...upercenie.html

Skomentuj

Gdy by nie kolor krędensa u prababci w pokoju to było by pięknie.....jak dla mnie to ta barwa trochesz szpeci i postarza te kolumny , jak ja bym je robił ( a nie robiłem ) to zrobił bym dwa kolory okleiny lub forniru , przednią sciane bym zrobił w koloże jasnym... a tył i boli , góra dół WIŚNIA... ale to tylko moje zdanie :) o dzwięk nie pytam bo zapewne piękny PoZdRo :mrgreen:

Dodano: 2006-12-31, 15:46
                          a tył i boki*

Skomentuj

Czaruję...
                          X