Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub retro by paweu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub retro by paweu

Na wstępie napisze jakie było założenie tej konstrukcji: Zrobić coś innego i oryginalnego i zarazem użytecznego. (patrz foto)

Głośnik: dobrze znany STX 22-120-8-SC, miałem na nim subwoofer w obudowie bass-reflex - nie kupowałem więc go specjalnie do tej konstrukcji.

Zasilanie: sub gra w zastępstwie za oryginalnego w kinie domowym sony

Obudowa: Obudowę subwoofera stanowi osobna buda wstawiona (i przykręcona wkrętami) do obudowy od radia
    Typ obudowy to band-pass 4go stopnia. Komora frontowa o pojemności 11litrów, ze strojeniem na 61,5 Hz i komora tylna wytumiona o pojemności 15,2litra. Otwory b-r to 3 rurki średnicy 3cm (wiem że mało, ale to jeszcze jest do poprawienia) skierowane w boki - przez miejsce gdzie w oryginalnum radiu znajdowały się głośniki. Obudowa wykonana jest z resztek płyt jakie znalazłem w piwnicy czyli z płyt drewnianych - góra i dół (listwy drewniane obklejone cienką sklejką) oraz z płyty wiórowej reszta i tył sklejka (ok15mm)

Wrażenia: Cięzko mi jest coś powiedziec bo własnie go skończyłem ale po pierwszym odsłuchu stwierdzam ze konstrukcja jest udana, basu jest duzo (ale nie za) jest też szybszy w porównaniu z subem na tym głośniku w obudowie b-r. Aktualnie jestem w trakcie szukania dla niego odpowiedniego miejsca w pokoju.
    Do poprawienia pozostało mi jeszcze wyeliminowanie słuszalnych czasem drgań szybki ze skalą od radia.

Koszty: Hmm... myślę ze wszystko co było mi potrzebne miałem w domu (łącznie ze starym radiem) Nie chciałem inwestować w taką produkcję z tego względu ze zaliczyłem ją do grupy "eksperyment" :)

(więcej zdjęć wkrótce)

Proszę o opinie i pytania.

wygląda dziwnie ;]
    mam pare takich starych radioodbiorników ,ale jakoś nie wpadlo mi do głowy żeby je przerabiać na suby ;]

Skomentuj

noo wyszlo cos innego i oryginalnego :)
      ale mi sie akurat podobaja sybwoofery jak gdizes tam sobie stojo, po co je ukrywac :)

Skomentuj

:!: brawo :!: pomyslowosc rulez

Skomentuj

jak dla mnie troche szkoda tego radyjka :P

Skomentuj

Pomysł nie jest zły, ale jak bym miał takie radyjko to bym je sprzedał na allegro a za zarobione pieniadze zrobil cos o klase lepszego :P

Skomentuj

pomysl ciekawy wiecje nie ma co oceniac z reszta:P

Skomentuj

Radio i tak niedziałało, a nawet jeśli bym chciał to moge wrócic do oryginalnego stanu, obudowa do radia jest nieruszona (oprócz kilku dziur na wkręty od wewnątrz) a całą "aparaturę" z wnętrza zachowałem.

Skomentuj

Nie no, szacuneczek. Gratuluje pomysłu.

Skomentuj

dorzucam jeszcze dwie fotki:

Skomentuj

Czaruję...
                    X