Zmierzyłem dokładnie swój pokój i okazało się że jest mniejszy niż myślałem. :mad:
Chyba będę musiał zrobić przemeblowanie Oto moje mizerne notatki z pomiarów: Mój pokój
Wnętrze zawsze usztywniam jak najlepiej tylko się da. Może przesada, ale wole tak niż potem szukać źródła brzęczenia...
Terminal... proza życia... po prostu nie mieli w sklepie pojedyńczego. Nie chciałem czakać tydzień na jakiś zamówiony.
Robiłem próby z różną długością bas reflexu. Nawet niewielka z pozoru zmiana może przynieść duże korzyści lub straty. Skracając bas reflex do 5 cm (nie licząc tej zaokrąglonej części) uzyskujemy efekt dużej kolumny. Bas jest trochę bardziej dynamiczny ale kosztem zejścia. Jest z pewnością głośniejszy. Z dłuższym też próbowałem, ale doszedłem do wniosku że ustawienia proponowane przez producenta i tak są najlepsze (35Hz).
Apropos: Jak mierzyć długość bas reflexu jeśli jest on zaokrąglany ??? Brać pod uwagę tylko prostą rurkę czy również tą część zaokrągloną ???
Konstrukcja ciekawa. Zamierzam robić sub na tym głośniku tylko że dam inne proporcje a litraż podobny. Ciekawe czy w300s 4R jest lepszy czy porównywalny. Zamierzam go napędzać hexfetem 200w. Nielepiej dać strojenie niższe np 33Hz?
Subek naprawdę pierwsza klasa mimo tych problemów z fornirem (tez mam z tym problemy :neutral: ). Mimo że lodóweczka ładna z niego mi się podoba. Ja bym dał tylko inny terminal (pojedyńczy) i wycentrowany.
[ Dodano: 2007-11-02, 18:11 ]
a skąd brałeś aż tak szeroki fornir :?:
Skomentuj