Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki ok100W i ok8OHM :) klasa bardzo ekonomiczna :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki ok100W i ok8OHM :) klasa bardzo ekonomiczna :)

Witam!!!!

Chciałbym "pochwalić" się monitorkami, które otrzymałem ze skrzynek po stareńkich unitrach-tonsilach :)

Otworzyłem stare skzynki tonsila (zamknięte, mają w tech chwili ze 27 lat) :) wyrzuciłem z nich resztki gąbki oraz stere głośniki. Zachowałem jednak stare kondensatorki Miflex :)

Rozwierciłem otwory na głosniki w płycie frontowej (bo nowe bedą większe), wywierciłem otwór na terminal z tyłu (bo do tej pory kabel bezczelnie wychodził dziurką ze skrzyni), wykleiłem szczelnie gąbką (bardzo obficie w środku, prawie nie ma wolnej przestrzeni, ale gabka jest podklajona i nie "fruwa").

Do środka zakupiłem na allegro najtańsze głośniki chyba jakie były tylko tam dostępne :)
    Za wysokotonówki zapłaciłem ok 15zł/sztuka a za basy ok 20 zł/sztuka.

Głośnik wysokotonowy: TS-8KH, 100W, 8ohm, 2kHz-20kHz, 91dB, srednica 100mm
    Głośnik niskotonowy: Noname, 120W, 8ohm, 55Hz-6kHz, 88dB, średnica 165mm
    Kondensatorek jest bodaj 4,7uf

Następnie to wszystko polutowałem i na uszczelkach do okien wkręciłem w skrzynie.

Kolejnym krokiem było okejenie głosników okleiną drewnopodobną żeby choć trochę pasowały kolorystycznie do mojego subwoofera (Amtech 406). Nie dopracowałem jeszcze brzegów okleiny, bede musiał ładnie je dociąć i podkleić na krawędziach.

Następnie zerwałem z gilli czarny materiał , zfazowałem ranty i "obciągnąłem" materiałem podszefkowym barwy metalicznej. Materiał jest za gęsty i mało rozciągliwy, ale nie mam pojęcia skad wziać materiał typowy materiał do obciągania grilli głosników :(

Po drodze była jeszcze wymiana tych "pipsztaków" na których trzyma sie grill do skrzyni. Groszowa sprawa.

Efekt akustyczny: różnica w efektywnosci głosników jest słyszalna ale nie nachalna, trochę brak słychać częstotliwości ze środka pasma, trochę brak basu, ogólnie ładnie i mi sie podoba i sie przyzwyczaiłem :) Bardzo cieszy mnie że po nawet maksymalnym podkręceniu głosności amplitunera (mam pioneer vsx416) głośniki nie "pierdzą" :)

Efekt wizualny: koń jaki jest każdy widzi, trochę kiczu, pretensjonalne ale nie nachalne w wyglądzie, skromne :)

Załączam kilka fotek:
    pierwsza

druga

trzecia

<a href="http://img162.imageshack.us/my.php?image=36696808dj2.jpg"
    target="_blank">czwarta</a

Właśnie jestem w trakcie budowy kolumny centralnej, również niskobudżetowej :)
    Serdecznie pozdrawiam!!!!
    Pawlo

[ Dodano: 2007-03-10, 19:25 ]
    Zapomniałem dodać, że skrzynka ma wymiary:
    długość 19cm
    szerokość 20cm
    wysokość 33,5cm

Nie liczyłem jednak żądnych jej parametrów programami, bo znam za mało parametrów głośników, a poza tym obudowa jest zamknięta i dobrze wygłuszona.

Pozdrawiam. Pawlo.

[ Dodano: 2007-03-10, 19:25 ]
    Zapomniałem dodać, że skrzynka ma wymiary:
    długość 19cm
    szerokość 20cm
    wysokość 33,5cm

Nie liczyłem jednak żądnych jej parametrów programami, bo znam za mało parametrów głośników, a poza tym obudowa jest zamknięta i dobrze wygłuszona.

Pozdrawiam. Pawlo.

[ Dodano: 2007-03-10, 19:44 ]
    Wklejam jeszcze raz linki do fotek:

http://img162.imageshack.us/my.php?i...6432133aq4.jpg

http://img53.imageshack.us/my.php?image=32535222bn3.jpg

http://img162.imageshack.us/my.php?i...5269436jx8.jpg

http://img162.imageshack.us/my.php?i...6696808dj2.jpg

Pozdrawiam

Zacznijmy od wyglądu... na zdjęciach wydają się być ładne, i nawet są, ale tylko z maskownicami. Bez maskownic wyglądają wg mnie tragicznie, aż oczy bolą :wink: więc ich nie ściągaj :grin: Reszty nie oceniam bo nie znam sie na takim sprzęcie :cool:

Skomentuj

No cóż z tak jak vip napisał z maskownicami wygląda lepiej :razz: Głośniki to tragedia bo jeżeli się nie mylę to niskotonowy to te 888 czy 999 nie wiem jak je teraz oznaczają ..
      Zamieszczone przez kiki991
      Właśnie jestem w trakcie budowy kolumny centralnej, również niskobudżetowej
      Tylko nie rób na tych samych głośnikach bo kiszka z tego wyjdzie .

Skomentuj

:)

Tak :) głośniki niskotonowe to chyba własnie te 888/999 :)

Zestaw ten nie jest moim docelowym zestawem, przewiduje ze posłucham go ok. rok, potem kupie coś dobrego (póki co brak mi środków na takie dobra luksusowe :) ).

Obecnie robie kolumne centralną 3way opartą już na jakże cenionych Alpierdach :)

Aczkolwiek nie nazwałbym gry tych głosników tragiczną, ja słucham głównie radia, czasem muzyka i filmy. Mnie one wystarczają póki co. Zwłaszcza, że mała qubatura pokoju i do tego blok więc nie posłucham za głośno nawet jakbym miał coś super.

Miałem okazje podłączyć mój sprzęt (pioneer vsx 416) w moim pokoju do zestawu Tannoy FX-5.1 i uważam że moje wcale nie grają brzydziej (sub tannoya lepiej sie spisywał niż mój Amtech, to fakt).

Co ciekawe sprawdzałem tez pioneera vsx 916 i gral tak samo jak moj na obu zestawach :)
        (916 jest drozszy bo ma kilka bajerów więcej, ale reprodukcja dźwięku jest taka sama)

Ale cóż, moje samoróbki są jakie są. Jak mawia mój znajomy z guwna bicza nie ukręci, wiec wole posłuchac tego a potem kupic na prawde dobre (drogie) niż kupić średniaki i męczyć się z nimi.

Skomentuj

kiki991 , ja się stawie za tobą , bo u mnie w miescie idzie kupic chyba tylko głosniki typu alphard, 888 , 999... I zrobiłem juz kilka kolumn ale nie wystawiałem ich na tym forum , bo nie chciałem bo wiem jaka jest reakcja na alpharda... Aktualnie składam suba na Hi-Sound WF - 1011 , stylizowana membrana na drewno... 275mm średnicy , pisałem o doradzenie mi jaka ma być obudowa to zamkneli temat :grin: Ale sie nie dziwie . Zrobiłeś kolumny jakie zrobiłeś (co nie znaczy ze mi sie nie podobają , wręcz przeciwnie , fajowe , pomysłowo... ) i co ważne Tobie sie podoba jak grają , kiedys zrobisz takie ze zrobie glonojad do monitora. Uskładaj troche pieniędzy i pokaż co potrafisz. pozdrawiam

Skomentuj

A ja mam pytanie do kolegi "kiki" - otóż chciałbym się dowiedzieć, jak dokładnie grają głośniki niskotonowe w kolumnach. Napisz mi dokładnie jaki to jest dźwięk, itd. Po prostu mam troszkę gotówki w domu i chcę zobaczyć, czy da się zrobić taki mały subik na 2 takich no-name'ach. Dlatego proszę kolegę o opinię o tych niskotonówkach. Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez DaVid
              kiki991 , ja się stawie za tobą , bo u mnie w miescie idzie kupic chyba tylko głosniki typu alphard, 888 , 999...
              chyba? Nie rozglądnołeś się trochę.
              Panowie. XXI wiek internet i te sprawy. Przecież można zamówić wszystko. Można znaleźć "recepte" na koktejl mołotowa, bimber, udane małżeństwo :mrgreen:
              Prawdę mówiąc szkoda kaski na taki "patent"

Skomentuj

fakt.... :mrgreen: No ale mówie o tym co jest na miejscu dostepne.... No atkualnie czekam za głośnikiem do suba z internetu. Na dniach powinien przyjsc.

Skomentuj

Te głośniki 666/999 w porównaniu do tesli ARN165 czy ARX150 grają niestety beznadziejnie.
                  Myślę, że poglądy na temat jakości głośników każdego DIYowca ewoluują w miarę jak się uczy. Ja kiedyś myślałem, że 666/999 są super :)

Ogólnie odradzam, ale myślę że każdy, kto zaczyna się bawić DIY powinien posłuchac na własne uszy takich kiepskich głosników aby świadomie oddzielać ziarno od plew.

Ja już dawno pozbyłem się tych 666/999.

Natomiast TS 8 KH gra całkiem fajnie gdy jest odfiltrowany i stłumiony ale także polecam co najwyżej na pierwszą konstrukcję w życiu, ewentualnie do nauki lutowania :)

Pozdrawiam.

ps jeżeli chodzi o opis dźwieku to wg mnie jest on najzwyczajniej ubogi w szczegóły, brak mu dynamiki itp itd

Skomentuj

Czaruję...
                  X