Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GŁOŚNIK CENTRALNY 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GŁOŚNIK CENTRALNY 3-way

Witam!!!!

Oto opisuję jak powstał mój głośnik centralny.

Głośnik powstał na bazie przetworników:
    wysokotonowy: TS-8KH: 100Wmax, 8ohm, 91dB, 2-20kHz
    średniotonowy: ARX 150-25/8: 25Wrms (75Wmax), 8ohm, 88dB, 75-15000Hz
    niskotonowy: Lexton HL-W817: 100Wmax, 8ohm, 90dB, 45-4000Hz
    zwrotnica: Janbo SŁ-OT-8 (800Hz/6500Hz) 8ohm

Do budowy skrzynki została użyta płyta wiórowa 20mm :) Ma ona wymiary 28cm#28cm#55cm

Otwory w płycie frontowej wyfrezownane zostały na tokarce :) Każdy głosnik gra w osobnej komorze.
    Elementy skrzynki łączone są na kołki, klejone klejem do paneli podłogowych SOUDAL oraz w kilku miejscach wzmocniona wkrętami do gipskartonu. Od wewnątrz wszystkie szczeliny uszczelniłem silikonem akrylowym. Wygłuszenie zrobiłem za pomoca gąbki o grubości 4cm. Skrzynkę okleiłem tapetą drewnopodobną.

Zamieszczam kilka zdjęc :

[img=http://img406.imageshack.us/img406/922/42828219mi0.th.jpg]

[img=http://img406.imageshack.us/img406/5864/12617543mp0.th.jpg]

Pozdrawiam!!!

beznadziejny dobor glosnikow ale musze przyznac ze prezentuje sie calkiem ciekawie... tylko za chlere niepowiedzialbym ze to center :razz:

Skomentuj

czy to napeno jest centralny ? Dla mnie to wygląda jak 3 xway

Skomentuj

Jezeli takie rozmiary ma centralny to nie chce pytac ilu calowy masz telewizor

Skomentuj

Zastanawia mnie po co zastosowales glosnik niskotonowy skoro ARX bardzo ladnie radzi sobie juz od 80 Hz.

Skomentuj

herminator mi sie wydaje ze center powinien grać dobrze całym pasmem a nie od 80 Hz :p

folia do oklejania bardzo czesto strasznie fatalnie wychodzi u Ciebie jest nawet nieźle gratuluje.
            szkoda ze zwrotnica Janbo :/ .
            Czy umiejscownie wysokotonowca miedzy niskotonowym a sredniotonowym nie powinno byc jakos uwzględnione w zwrotnicy ? (tak jak w konstrukcjach d`appolito) ??
            Co do konfiguracji głosników nie wypowiadam sie bo zadnego nie słyszałem w akcji.

Dla mnie jest troche dziwnie to że pokusiłes sie o wykonanie frezów a nie zdobyłes sie juz na to zeby połozyc fornir. szkoda.

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam!!!

Cóż, głośnik pomyślany był i stworzony w 3 popołudnia :) (ale nie 3 z rzędu)

Moim zamiarem było także żeby był maksymalnie tani, jest to szkoleniowa konstrukcja a kiedyś skrzynia moze sie przydac do testowania przetworników (albo sprzedam na allegro).

Kosztorys mojej centralki:
              wysokotonówka: 10zł
              średniotonówka: 25zł (nowa, ze sklepu po znajomosci)
              bas: 35 zł (włącznie z wysyłką z allegro)
              zwrotka: 20zł (ze sklepu)
              terminal 5zł (ze sklepu)
              w sumie to 95zł , wszystko inne miałem w zapasach i nie wymagało kupna
              Myslę że osiągnałem bardzo dobry współczynnik cena/jakość.

A co się tyczy tego jak on gra to jestem badzo pozytywnie zaszkoczony, dialogi w filmach dvd brzmią jak w kinie (dużo lepiej niż np budżetowa centralka kody u kolegi), muzyka także zyskuje, ta centralka doskonale dopełnia moje monitorki w środku pasma.
              Zwrotnica może i nie jest krojona na miare ale elegancko rozdysponowuje czestotliwosci i nie dodaje nic "od siebie".
              Tylko jej rozmiar mnie irytuje, ale akurat mam taki kąt w pokoju gdzie nie zawadza nikomu i jest blisko TV :)

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
              X