Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mormon - Odsłona V2 (Tonsil+Visaton+Monacor)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mormon - Odsłona V2 (Tonsil+Visaton+Monacor)

Witam! Jak wcześniej obiecałem tak teraz przedstawiam odsłonę V2 :-) Teraz któtko i szablonowo.

Założenia:
    Chciałem zrobić coś co ładnie zabrzmi, wygląda i przy okazji zrobi mały kontrolowany łomot :-) Słucham wszystkiego.

Przetwornik i zwrotki:
    Tonsil 16/50/8 którego rzadko widać na DIY
    Visaton Sc10n - tego już więcej się powtarza :-)
    Monacor SPH250CTC - o tym nikt nigdy i nigdzie nic nie wiedział :-)

Zwrotnice wykonał mi pewien osobnik z allegro. Jako że ja nie miałem do tego ciepliwości musiałem kogoś o to poprosić a ten kolega z tego co z nim rozmawiałem wiedział raczej co robi. Podział między 16/50 i SC wypadł w założeniach na 3,500hz... Szczerze mówiąc wyszło mu to bardzo dobrze. Organoleptycznie testując jestem bardzo bardzo zadowolony :-)

Obudowa:
    Płyta z wiora 18mm i sub i kolumny. Wszystko oklejone fornirem "zebrano" lekko bejcowane.
    Objętość dla 16/50 to 25l, strojone rurką BR 5,8cm ( 8cm długości ) na około 50hz (oprócz symulacji bawiłem się mętodą na ucho)
    Monacor gra w 48l , strojony w granicach 40hz. BR 6,8cm ( 8cm długi ) Zastosowałem bardzo ciekawy system wzmocnień ale nie mam żadnych fotek...

Wrażenia:
    Jest w pałkę! W pełni osiągnąłem zamierzany cel. Pod wrażeniem jestem tych 16 tonsila... średnich nie brakuje a do tego jak fajnie potrafią kopnąć w klatkę :-) Sc10n wszyscy znają. Monacor 250 CTC... wielka niewiadoma. Jak dla mnie gra rewelacyjnie. Wprowadza powietrze w bardzo przyjemne wibracje :-) Nie mam nic konkretnego żeby porównać ale na pewno gra lepiej niż moje ostatnie 2 buszmany razem wzięte :-)

Koszty chyba przewyższyły wartość tego zestawu... Ale co mi tam. Uczymy się na błędach. Teraz wiem jak dużo można by było zaoszczędzić na tej produkcji. Jednak i tak jestem zadowolony bo sam (prawie) zrobiłem :-)

Fotki znów nie najlepsze. Nie potrafie okiełznać aparatu. jakoś strasznie czerwono :-/ W realu jest troche inaczej. FAK!

No to może ja zacznę...
    Ogólnie całkiem fajnie tylko szkoda, że zrobiłeś jedną kolumnę a nie parkę. O tym głośniku do suba jeszcze nie słyszałem (masz może jakieś jego parametry?). A teraz trochę krytyki: kolumna mogła być trochę szersza bo ten tonsil to jest równo szeroki jak kolumna. MI osobiście ni podoba się fornir i ten wystający b-r w subie ale to już kwestia gustu. 4/6.

PS. Pochwal sie ile cię to kosztowała... :wink:

Skomentuj

Nie no fajnie. Są dwie kolumny :-) Tylko na zdjęciach razem nie ma :-) W pałkę... parametry do tego monacora można łatwo znaleźć w sieci.
      Koszty orientacyjnie......kolumny---600, sub ---500, wzmak do suba (są części ale jeszcze nie palony) 300 :-) Razem jest w pałkę jakie 1400 zeta :-) Nie licze wzmacniacza stereo od technics`a którego zakupiłem żeby napędzić te dziadaki :-) bo to już nie DIY.

Skomentuj

witam .. gratuluje konstrukcji solidna robota .. i bardzo ładna do tego ... zwroteczki jak dobrze kojarze to odemnie ?? ... ciesze sie bardzo ze dżwiek sie podoba ..

pozdrawiam

Skomentuj

Elegancko.

Skomentuj

Sliczny zestawik :) tylko brak pary ;/

Skomentuj

na moje oko mogłeś zostawić z 1,5-2cm [z lewej i prawej strony] a tak po za tym to kawał roboty odwaliłeś :)

Czym napędzasz subwoofer ? :wink:

Skomentuj

BR w subie zbyt blisko ścianek,w kolumnach zbyt bardzo rozsunięte głośniki.
                Zamieszczone przez MormoN
                (oprócz symulacji bawiłem się mętodą na ucho)
                Ponad to zwrota robiona "na odleglość" bez pomiarów.

Mimo to należą się oklaski.Ja sam nie raz nie dwa doszlifowuje zwrotke pod gust na ucho ale zanim się to zrobi warto złapać punkt odniesienia przez pomiar,bo łatwo można się zagalopować.

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                  Tonsil 16/50/8 którego rzadko widać na DIY
                  Visaton Sc10n - tego już więcej się powtarza
                  czy jest to napewno 16/50/8?? bo wyglada jak 16/50/6 a wlasnie do nich slucham zwrotnice...

Skomentuj

A ja na początku myślałem że głośniki są zbyt blisko :-) Niestety zwrotki wykonane bez pomiarów... w elektronice jestem cienki i za JIG`a się nie łapałem... Przy kolejnej konstrukcji się postaram o pomiary. Ale to dopiero pierwszy raz... od czegoś trza było zacząć :-) Subwoofer nadal gra bez oddzielnego wzmacniacza... ostatnio brakuje mi czasu żeby poskładać wzmaka. Na tą chwilę gra podłączony do mojego technics`a jako druga para kolumn :-) Wzmak nawet sobie radzi ale nie na dłuższą metę bo temperaturka ostro skacze :-) Dzięki za opinie... szczerze mówiąc spodziewałem się mniej pozytywów :-)

Skomentuj

Wykonanie ładne i schludne, ale ten fornir przypomina mi moje mebelki z czasów PRL-u :neutral: Lepszy by był o fakturze dużych słoji drewna czy coś w tym guście. Co do odsłuchu to się nie wypowiem, nie słyszałem nigdy tych przetworników, tymbardziej w takim zestrojeniu. Podejrzewam że do nowoczesnej muzy da radę, ale z klasyką?? Trzeba by posłuchać.
                      Jak na pierwszą konstrukcje to całkiem nie źle. Ja z moim projektem nie mam nawet podejścia :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                      X