Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co miałem to dałem czyli GDN 10/30 + GDWK 9/40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co miałem to dałem czyli GDN 10/30 + GDWK 9/40

Witam.

Dźwięk z głośniczków komputerka nie był zadowalający więc postanowiłem z klecić coś co by je zastąpiło.

Poniewierały mi się po domu jakieś plastikowe, samochodowe kolumienki, wydłubałem z nich ciekawe głośniczki Tonsil GDN 10/30 4ohm. Posiadałem także dwa Tonsile GDWK 9/40 które miały uszkodzone cewki, naprawiłem przy okazji polakierowałem membrany by dopasować kolorystycznie do GDN-a.

Zwrotnica jeden kondensator zdaje się 2.2uF.

Obudowa to sklejka 12mm która była kiedyś półką w moim biurku (fatalny materiał w obróbce ale chciałem go na coś spożytkować) . b-r to mosiężna rurka (taką akurat miałem pod ręka) fi 30mm i długa na 55mm. Wytłumiłem obudowę filcem o grubości 10mm układając go po obwodzie. Na tylniej ściance gąbka o takiej samej grubości. Na zewnątrz po szpachlowaniu dałem okleinę i to jedyna rzecz którą zakupiłem do tego „przedsięwzięcia”.

Napędzam te cuda Unitrą WS 442

Odsłuch – łał! Nie spodziewałem się że ta „zbieranina” może tak świetnie grać. Trudno mi z czymś je porównywać. Lubię klarowne soprany zapewnia mi to GDWK basu jest nad podziw sporo, lekko przeciąga nie dudni. Byłem zdziwiony że tak nisko mogą zejść. Ogólnie rewelacja.

Wady. Wyglądają jak niedokończone ale nie będę nic z tym robił, wolę budować następne.

He,he,prawdziwe diy.Zrobić coś z niczego.
    Gratuluję!

Skomentuj

czytajac poczatek myslalem ze to kolejna konstrukcja rodem z elektrody... ale jak doszlo do zdjec to musze przyznac ze calkiem przyjemnie Ci to wyszlo. gratuluje :wink:

tylko czy mi sie wydaje czy tam jeden GDN ma juz uszkodzone zawieszenie??

Skomentuj

Dziękuje za te pochlebne komentarze mimo iż nie jest to wiekopomne dzieło.
        Oczywiście zawieszenie głośniczków jest w jak najlepszym porządku to po prostu cienie rzucane przez wystające wkręty i GDWK.

Skomentuj

Heheh :)
          .......................... zapiera dech w piersiach niewiem co powiedziec :)
          Wazne ze ty jestes zadowolony !!

Skomentuj

szczerze? wywalilbym tego gdwk. jeszcze na niewiadomo jakiej cewce (bo oryginalna to to na pewno nie jest)... wyglad ok. to ze zrobiles cos z niczego tez ci sie liczy na plus.

Skomentuj

Oczywiście, można wywalić gdwk i dać coś lepszego, tylko po co. Założeniem było zrobienie kolumn z tego czym akurat dysponowałem w tym momencie. Cewki oczywiście są oryginalne nie były wymieniane tylko zostały naprawione zaczepy gdzie lutuje się kable do cewki bo były one urwane. Głośniczki te pochodziły z moich dawno zapomnianych kolumn unitry. Kolumienki nie miały być jakimś dziełem zapierającym dech w piersiach. Ot miałem trochę wolnego czasu i w ten oto sposób go wypełniłem. Piękne nie są ale całkiem przyzwoicie grają jak na mój nie wyrafinowany gust.
              I postanowiłem umieścić nową konstrukcję na forum, jaka ona by nie była, zawsze to cos nowego do obejrzenia i podyskutowania na ten temat.
              Pozdrawiam :mrgreen:

Skomentuj

to czemu te membrany kopulek sa srebrne? mam/mialem kilka GDWK 9/80 (wzglednie GDWK 9/40, bo wygladaja zewnetrznie tak samo - przynajmniej na moje oko) i mialy czerwone kopulki.
                Oczywiście, można wywalić gdwk i dać coś lepszego, tylko po co.
                chodzilo mi raczej o zrobienie jednodroznej kolumny...

Skomentuj

Zamieszczone przez robert73
                  Posiadałem także dwa Tonsile GDWK 9/40 które miały uszkodzone cewki, naprawiłem przy okazji polakierowałem membrany by dopasować kolorystycznie do GDN-a.

Skomentuj

faktycznie nie doczytalem, ale cos mi nie pasowalo z ta cewka. tak czy siak polakierowanie membrany kopulki to niezbyt madre rozwiazanie. kopulka ma mala mase, a lakier stosunkowo sporo ja zwieksza. nic ci po oryginalnej cewce, skoro ma zmienione parametry.

Skomentuj

Myślisz Celeb, że sam głośnik GDN 10/30 ładnie by zagrał w 1-way :) Tak z ciekawości pytam, bo po wykresie widać, że ciągnie do 10kHz.

Kolumienki ładnie stylowo zrobione :)

Skomentuj

nie wiem - mozna sprobowac. wiele malych glosnikow sobie spokojnie radzi z gora pasma (oczywiscie nie ciagna jej do konca, ale na poziomie umozliwiajacym sluchanie). poza tym gdwk 9/40 to cud techniki nie jest (tym bardziej z taka membrana) i nie gra zbyt ciekawie - stad pomysl o jednodroznosci.

Skomentuj

fajnie wyszly, ale szkoda zachodu na taki glosniki...

Skomentuj

Czaruję...
                          X