Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bartka zestaw 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bartka zestaw 2.1

Witam
    To moja trzecia konstrukcja więc postanowiłem trochę poszaleć [w miarę możliwości finansowych] zarówno jeśli chodzi o głośniki jak i o obudowy.Wcześniej byłem na etapie stxów i tvm'ów które nie były złe ale..

<<GŁOŚNIKI>>
    - Monitory:
    Vifa DX25 - bo zawsze mi się bardzo podobały, zamówione z Holandii
    Visaton W130SC - fajne papierowe głośniczki okazyjnie kupione od forumowicza "BORO" [Pozdrawiam]
    Zwrotnica zaprojektowana przez Irka, podział 2000Hz filtrami 2rz.
    Objętość 13l BR strojony na 50Hz
    -Sub:
    Peerless SLS10 - 25cm celulozowy, również zawsze mi się podobał i też z Holandii
    Wzmacniacz Irka 2xTDA dający ok 120W
    Obudowa zamknięta ok 35l.

<<OBUDOWY>>
    Wszystkie ścianki zachodzą na inne aby poprawić sztywność łączenia. Te "zakładki" zrobione przy pomocy frezarki. Obudowy w całości klejone na wikol, żadnych wkrętów. Fornir był kładziony na specjalny dwuskładnikowy klej do drewna o dźwięcznej nazwie "Mocznik".

<<SUBWOOFER>>
    Skrzynia wykonana z MDF 19mm. Przednia ścianka to sklejone dwie płyty 16 i 18 :-) Wewnątrz ścianka oddzielająca komorę dla wzmacniacza od komory dla głośnika. Komora głośnika ma system "Matrix" jak we flagowcach B&W: 2 dziurkowane płyty pionowo i 3 poziomo
    http://www.bwspeakers.com/index.cfm/...7F00D0B7473B37
    Sub ma monstrualną wagę, nie wiem dokładnie ile waży ale więcej niż 20kg.

<<KOLUMNY>>
    Tu było trochę trudniej. Najpierw powstały ścianki boczne. Skleiliśmy ze sobą 3 cienkie HDF'ki i do tego czwartą z fornirem [naklejonym wcześniej]. Aby nabrały odpowiedniego kształtu zrobiliśmy specjalną prasę w łukowatym kształcie [patrz foto] w której kleiliśmy każdą ściankę z osobna.
    Jako że ścianki powstały pierwsze dlatego musialy być nacięte tak by "wchodziła do środka" [patrz foto] Frezy pod głośniki były robione profesjonalną frezarką ale DOLNOwrzecionową co trochę utrudniło prace. W przypadku wysokotonowych łatwo było zrobić otwór prowadzący otwornicą. Niestety niskotonowy był robiony wyrzynarką i później dużo się namęczyłem by głośnik pasował - użyłem kawałka deski uciętej w łuk o promieniu takim jak głośniki z naklejonym papierem ściernym.
    Frez jest od środka oklejony fornirem by troche zmniejszyć średnicę. Wewnątrz kolumn jest pierścień wzmacniający pomiędzy głośnikami z poprzeczką na środku.

<<ZWROTNICE>>
    Filtry zaprojektował Irek za co mu bardzo dziękuję. Podział jest na 2kHz. Charakterystyka jest super-płaściutka a charakterystyki kierunkowe są świetne :-)
    Zbudowane sa w oparciu o komponenty JenzenAudio kupione w Polinku. Kable miedziane 2,5mm a do samych kopułek srebrzona miedź.

<<FORNIR>>
    Nazywa się "Badi" czyli Złocisty Mahoń, ma świetny miodowy kolor który zmienia się lekko w zależności od naświetlenia. Jest on niewiele droższy od forniru z naszych rodzimych drzew [ok 20zł/mkw jeśli się nie mylę] kupiony w Warszawie na Stalowej. Jest bardzo twardy ale niestety kruchy [trzeba uważać przy krawędziach, mi nie udało się zrobić ich idealnie]. Generalnie podczas szlifowania nie robił takiego wrażenia jak po lakierowaniu.Szlifowany papierem 60 i 120, widać strukturę drewna a na ściankach bocznych jest dodatkowo wyczuwalna pod palcami.

<<WYTŁUMIENIE>>
    Subwoofer: Tylko Matrix i trochę ocieplacza powtykane przy ścianach
    Kolumny : Wykładzina podłogowa na ściankach bocznych przy niskotonowcu oraz watolina wrzucona nad zwrotnicą.

<<BRZMIENIE>>
    W tym momencie nie skończyłem jeszcze suba więc mogę opisać tylko kolumny.
    Kolumny mają doskonałą średnicę i górę. Z początku brzmienie wydawało mi się rozjaśnione ale to efekt tego że nagle zacząłem słyszeć tę masę szczegółów w górnym paśmie :-) Pomimo w sumie średniej efektywności potrafią zagrzmieć w pokoju 20mkw. Świetnie sprawdzają się muzyce akustycznej, jazz jest super precyzyjny, kontrabas pięknie wybrzmiewa i ma odpowiedni dół. Płyta Korn Unplugged brzmiała wprost genialnie. Przy ciężkiej muzyce brakuje trochę podstawy basowej [ale od tego jest sub].
    Generalnie brzmią świetnie super stereofonia i masa szczegółów. Same kolumienki potrafią dać trochę basu choć nie jest on głęboki, pozostaje lekki niedosyt.
    Więcej napiszę jak skończę sub'a i jak przeniosę się do mojego pokoju który jest trochę lepiej wytłumiony niż ten w którym jestem teraz.

<<PODZIĘKOWANIA>>
    Przede wszystkim dla Kamyka za tę całą robotę oraz za udostępnienie warsztatu jak również znoszenie mojej obecności :]
    Dziękuję Irkowi za ogromny wkład w elektronikę tego projektu. Wielki ukłon!
    Dziękuje wszystkim za dobre słowa :-) i biorę się za kolejne projekty...

POZDRAWIAM !!

<<FOTKI>> [dla wytrwałych]

PRASA

KLEJENIE ŚCIANKI

DOCINANIE

MONTAż

KLEJENIE

WNęTRZE

KOLUMNA PRZED LAKIEROWANIEM

KOLUMNA PO LAKIEROWANIU

SKOńCZONE KOLUMNY FRONT

SKOńCZONE KOLUMNY GóRA

SKOńCZONE KOLUMNY TYł

ZWROTNICA

ZWROTNICA2

ZWROTNICA3

SUBWOOFER FRONT

SUBWOOFER MATRIX

SUBWOOFER OBUDOWA

SUBWOOFER ZOOM

SUBWOOFER MONTAż

nie ma fot...

Skomentuj

no własnie..

Skomentuj

Barteque zrób coś z fotkami, bo po opisie zapowiada się ciekawie... Nie tylko ja chętnie obejrzę tę konstrukcję. Czekamy...

Skomentuj

nawet nie koncze czytac bez fotek :razz:

Skomentuj

Czyżby to były te:

??

Skomentuj

Takero co to za nieoficjalne przecieki??? :twisted:

fotki już są. :cool:
              Dobranoc.

Skomentuj

Całkiem ładnie i estetycznie zrobione, głośniki już też nie najpospolitsze.
                Na suba ta 10" nie za mało?

Skomentuj

jestem pod wielkim wrazeniem wlozonej pracy i procesu technologicznego. to sa chyba kolumny zbudowane w najbardziej profesjonalny sposob jakie widzialem w polskim DIY. pewien niedosyt jednak sprawia subwoofer - jest taki... prosty. dziwie sie tez ze dales jedynie TDA do SLSa

dobor glosnikow i projekt zwrotnicy irka zapewni Ci przyjemnosc ze sluchania na dlugi czas :wink:

Skomentuj

Takero co to za nieoficjalne przecieki??? :twisted:
                    Mój wywiad działa

Na suba ta 10" nie za mało?
                    Na całe szczęście są jeszcze ludzie którzy sobie nie wmawiają że tylko 15' na suba się nadaje :P
                    Swoją drogą rozmiar w sam raz,szkoda że to sls jest.

Zamieszczone przez Pawel S.
                    dziwie sie tez ze dales jedynie TDA do SLSa
                    100w dla slsa 10 ? Nie ma tragedii, dużo więcej 10 nie przetrzymuje...
                    Choć optymalnie byłoby dać ze 150w z tranów.

Szkoda jedynie że z tymi DXami grają visatony , a na dole sls10...

Skomentuj

ladnie ale front monitorow jest zdecydowanie za szeroki...

Skomentuj

... to sa chyba kolumny zbudowane w najbardziej profesjonalny sposob jakie widzialem w polskim DIY.:
                        Dzięki miło to czytać :grin: ale bez przesady, że zaraz profesjonalnie...:wink:
                        ... pewien niedosyt jednak sprawia subwoofer - jest taki... prosty.
                        Myslę że jakbym chciał robić w nim giete ścianki to do dziś dnia jeszcze bym nie skończył (skończylem z miesiac temu) pozatym chyba ktoś by mnie znienawidził... :mrgreen:

Co do suba:
                        1. Dysponuję pokojami 14-20mkw wiec nie ma po co ładować tam większego suba, ten i tak jest ogromny
                        2. Wzmacniacz wybrałem za radą Irka pozatym był w moim zasięgu finansowym a jest to element który zawsze najłatwiej zmienić.
                        Co do kolumn:
                        1. Niektórzy wolą jak front jest szerorkości niskotonowca, inni wolą jak jest szerszy
                        2. Visaton W130 może nie jest technologicznym dziełem sztuki ale to bardzo dobry głośnik (w akceptowalnej cenie) i świetnie zgrywa się z tą kopułką. Zobaczcie jakie wyszły charakterystyki kierunkowe... :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Barteque
                          2. Visaton W130 może nie jest technologicznym dziełem sztuki ale to bardzo dobry głośnik (w akceptowalnej cenie) i świetnie zgrywa się z tą kopułką. Zobaczcie jakie wyszły charakterystyki kierunkowe... :cool:
                          to raczej "wina" DX-a ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Barteque
                            do dziś dnia jeszcze bym nie skończył pozatym chyba ktoś by mnie znienawidził...
                            to rob teraz lepsza obudowe w wolnych chwilach. no i od czego sa przyjaciele :wink: trzeba kogos dreczyc :razz:

Zamieszczone przez takero
                            Visaton W130 może nie jest technologicznym dziełem sztuki ale to bardzo dobry głośnik (w akceptowalnej cenie) i świetnie zgrywa się z tą kopułką. Zobaczcie jakie wyszły charakterystyki kierunkowe...
                            to raczej "wina" DX-a ;]
                            ARN z vifa tez gra cudnie :razz:

Skomentuj

Co do SLSa to pomyśl o lepszym napędzie optymalnie 150W przy 8R, zobaczysz ze gra on wtedy lepiej. Co do SLSów to troszku tego przerobiłem:)

Skomentuj

:) Bardzo ladny zestawik

Czym to napedzasz??

Skomentuj

O kurcze, świetne! :)

a taką ch-ke właśnie chce uzyskać :) Tylko na nieco większym SPL. (coś czuje, że mi nie wyjdzie )

Skomentuj

Świetny zestawik a wogóle monitory tyle że mogły być trochę węższe. Ogólnie design bardzo mi się podoba. 5/6 za szerokie fronty monitorów.

Skomentuj

Dzięki za wszystkie komentarze, naprawde miło się to czyta, ale jeszcze przyjemniej się TEGO słucha bo jest to takie brzmienie którego szukałem, czyste, bardzo selektywne, pozwalające na nowo odkryć nagrania które juz znałem na pamięć :grin:
                                      Zamieszczone przez rtuber
                                      Czym to napedzasz??
                                      Amplituner stereo Denon + CDek Yamahy - bardzo sympatyczne połączenie
                                      {połączone oczywiście kablem DIY :smile: }

[ Dodano: 2007-07-09, 10:25 ]
                                      Zmienilem miejsce, teraz używam kolumn w dośc dobrze wytłumionym pokoju [boazeria] o powierzchni 14mkw. Dźwięk jest świetny, basu jest w sam raz, ma odpowiednią głębokość i masę, stopa jest miękka i konkretna. Chyba się wygrzały :-)

Zmontowałem suba. Panel wzmacniacza pomalowalem czarnym matowym sprayem, wyglada ekstra ale niestety szybko się rysuję, może po prostu kiepski spray.

Nie mialem okazji posluchać dlugo ale pierwsze wrażenie: ilość basu jest porażająca, gałkę mam na 5proc i basu jest wystarczajaco na pokój 14mkw. Coś więcej napiszę jak posłucham dłuzej, ale na razie wydal mi się trochę dudniący, czym może ot być spowodowane? wielkość pokoju? typ obudowy?

[ Dodano: 2007-07-16, 15:44 ]
                                      Skończyłem Suba, ustawienie go w pokoju i zgranie go z kolumnami zajęło mi trochę czasu bo.... bas zabija. :smile: Jest bardzo niski i miękki ale chyba na pokój 14metrowy jest go stanowczo za dużo. Teraz ustawiłem go cichutko i ładnie zgrywa się z kolumienkami. Bas ożywia ogromnie brzmienie zestawu i wreszcie mam super wyraźny kontrabas w jazzie a w muzyce rockowej zawsze ładnie i precyzyjnie słychać gitarę basową oraz niską stopę. Szaleństwo zaczyna się przy ciężkich gatunkach tam gdzie występują podwójne stopki i dużo basu jest po prostu czaaad :twisted:

Niemniej jednak do pomieszczeń tej wielkości nie polecam 10calowych subwooferów nawet w obudowie zamkniętej [która trochę u-grzecznia głośnik] gdyż bardzo cieżko je ustawić. Do takiego pokoju 8calowy sub to prawdziwy MAX!! myślę że świetnie sprawdziłyby się również po jednym 16cm głośniku w kolumach.

Mimo wszystko jestem zadowolony BARDZO, chcialem mieć zestaw wyższej klasy i taki posiadam, brzmienie jest idealne, precyzyjne w każdym calu, nie ma żadnego ALE.

Pozdrawiam i zapraszam do klonowania.

[ Dodano: 2007-07-16, 22:12 ]
                                      Kolejna ładna fotka :-)

[ Dodano: 2009-03-19, 15:49 ]
                                      pomiary

Skomentuj

Czaruję...
                                      X