Na początek kilka słów wstępu.
Moja pierwsza konstrukcja była już prezentowana na diyaudio, moża zobaczyć ją tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9916 Już wtedy chodzil mi po glowie subwoofer, głównie z braku możliwosci budowy kolumn podłogowych, co wywołane jest brakiem miejsca w pokoju. Nie będę się dalej rozwodził, podziękuje tylko Pawlowi S. za rozmowe na temat wyboru głośnika i wskazanie mi miejsca w Koszalinie gdzie mogę kupić kolce, a Irkowi za układ wzmacniacza na TDA7294 i odpowiedzi na kilka pytań związanych z nim.
Głośnik w subie ARN226/07/4
Skrzynia 35l strojona na 40Hz
Obudowa MDF oklejony fornirem
Napęd irkowy wzmacniacz TDA7294
Założenia
Zrobić sobie nie drogi prezent na 18-stkową imprezkę
Wrażenia
Odpaliłem same monitorki, po czym włączyłem suba. Zaskoczenie "potwornie nienaturalny dźwięk!" Wyłączyłem korekcje w winampie, ustwiłem czestotliwosc odciecia, glosnosc suba i okazalo sie, ze teraz wyłączenie suba jest krótko mówiac nieprzyjemne
Subwoofer nie narzuca sie swoim brzmieniem, delikatnie podkreśla bas i dopełnia dolne pasmo. Brzmi miękko i przyjemnie dla ucha, doskonale nadaje sie do moich 9m^2. Krótko mówiac, jestem bardzo zadowolony, no może poza tym prze przedmioty na szafkach się przemieszczają, ale zastosowanie kolców trochę zmniejszyło ten skutek uboczny głośnej gry 
Cennik
Pomijam koszt monitorów, bo nowy jest sub, monitorki powstały już jakis czas temu.
ARN226/07/4 - 45zł
irkowy wzmacniacz - 63zł (to chyba nie jest tajemnica)
okablowanie - miałem
trafo - 15zł
przesyłki - 30zł
aluminium na panel - free
imbusy - free
BR gniazdka mocowanie trafa przelaczniki - kolo 30zł
fornir - free
lakier - free
wytłumienie - free
płyta z przycięciem - free
radiator - miałem
RAZEM - 183zł +/- 30zł (raczej + niż -
)
Zapraszam do galerii

nie dlugo panel zostanie pomalowany na czarny mat

monitorek z zestawu

wreszcie efekt finalny

porównanie do mojego dotychczasowego sprzętu :/

no i dość popularne porównanie do telefonu komórkowego
Zauważone błędy
Przy odpowiednim spjrzeniu "pod światło" widać gdzie były szpachlowane szpary w fornirze. Na przyszłość tego uniknę.
Czekam na komentarze, chętnie udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania.
Pozdrawiam użytkowników diyaudio
Wojtek
Moja pierwsza konstrukcja była już prezentowana na diyaudio, moża zobaczyć ją tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9916 Już wtedy chodzil mi po glowie subwoofer, głównie z braku możliwosci budowy kolumn podłogowych, co wywołane jest brakiem miejsca w pokoju. Nie będę się dalej rozwodził, podziękuje tylko Pawlowi S. za rozmowe na temat wyboru głośnika i wskazanie mi miejsca w Koszalinie gdzie mogę kupić kolce, a Irkowi za układ wzmacniacza na TDA7294 i odpowiedzi na kilka pytań związanych z nim.
Głośnik w subie ARN226/07/4
Skrzynia 35l strojona na 40Hz
Obudowa MDF oklejony fornirem
Napęd irkowy wzmacniacz TDA7294
Założenia
Zrobić sobie nie drogi prezent na 18-stkową imprezkę

Wrażenia
Odpaliłem same monitorki, po czym włączyłem suba. Zaskoczenie "potwornie nienaturalny dźwięk!" Wyłączyłem korekcje w winampie, ustwiłem czestotliwosc odciecia, glosnosc suba i okazalo sie, ze teraz wyłączenie suba jest krótko mówiac nieprzyjemne

Cennik
Pomijam koszt monitorów, bo nowy jest sub, monitorki powstały już jakis czas temu.
ARN226/07/4 - 45zł
irkowy wzmacniacz - 63zł (to chyba nie jest tajemnica)
okablowanie - miałem
trafo - 15zł
przesyłki - 30zł
aluminium na panel - free
imbusy - free
BR gniazdka mocowanie trafa przelaczniki - kolo 30zł
fornir - free
lakier - free
wytłumienie - free
płyta z przycięciem - free
radiator - miałem
RAZEM - 183zł +/- 30zł (raczej + niż -

Zapraszam do galerii

nie dlugo panel zostanie pomalowany na czarny mat

monitorek z zestawu

wreszcie efekt finalny

porównanie do mojego dotychczasowego sprzętu :/

no i dość popularne porównanie do telefonu komórkowego
Zauważone błędy
Przy odpowiednim spjrzeniu "pod światło" widać gdzie były szpachlowane szpary w fornirze. Na przyszłość tego uniknę.
Czekam na komentarze, chętnie udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania.
Pozdrawiam użytkowników diyaudio
Wojtek
Skomentuj