Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2+1 nie dużym kosztem, made by Wojtek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2+1 nie dużym kosztem, made by Wojtek

Na początek kilka słów wstępu.
    Moja pierwsza konstrukcja była już prezentowana na diyaudio, moża zobaczyć ją tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9916 Już wtedy chodzil mi po glowie subwoofer, głównie z braku możliwosci budowy kolumn podłogowych, co wywołane jest brakiem miejsca w pokoju. Nie będę się dalej rozwodził, podziękuje tylko Pawlowi S. za rozmowe na temat wyboru głośnika i wskazanie mi miejsca w Koszalinie gdzie mogę kupić kolce, a Irkowi za układ wzmacniacza na TDA7294 i odpowiedzi na kilka pytań związanych z nim.

Głośnik w subie ARN226/07/4
    Skrzynia 35l strojona na 40Hz
    Obudowa MDF oklejony fornirem
    Napęd irkowy wzmacniacz TDA7294

Założenia
    Zrobić sobie nie drogi prezent na 18-stkową imprezkę

Wrażenia
    Odpaliłem same monitorki, po czym włączyłem suba. Zaskoczenie "potwornie nienaturalny dźwięk!" Wyłączyłem korekcje w winampie, ustwiłem czestotliwosc odciecia, glosnosc suba i okazalo sie, ze teraz wyłączenie suba jest krótko mówiac nieprzyjemne Subwoofer nie narzuca sie swoim brzmieniem, delikatnie podkreśla bas i dopełnia dolne pasmo. Brzmi miękko i przyjemnie dla ucha, doskonale nadaje sie do moich 9m^2. Krótko mówiac, jestem bardzo zadowolony, no może poza tym prze przedmioty na szafkach się przemieszczają, ale zastosowanie kolców trochę zmniejszyło ten skutek uboczny głośnej gry

Cennik
    Pomijam koszt monitorów, bo nowy jest sub, monitorki powstały już jakis czas temu.
    ARN226/07/4 - 45zł
    irkowy wzmacniacz - 63zł (to chyba nie jest tajemnica)
    okablowanie - miałem
    trafo - 15zł
    przesyłki - 30zł
    aluminium na panel - free
    imbusy - free
    BR gniazdka mocowanie trafa przelaczniki - kolo 30zł
    fornir - free
    lakier - free
    wytłumienie - free
    płyta z przycięciem - free
    radiator - miałem
    RAZEM - 183zł +/- 30zł (raczej + niż - )

Zapraszam do galerii

nie dlugo panel zostanie pomalowany na czarny mat

monitorek z zestawu

wreszcie efekt finalny

porównanie do mojego dotychczasowego sprzętu :/

no i dość popularne porównanie do telefonu komórkowego

Zauważone błędy
    Przy odpowiednim spjrzeniu "pod światło" widać gdzie były szpachlowane szpary w fornirze. Na przyszłość tego uniknę.

Czekam na komentarze, chętnie udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania.
    Pozdrawiam użytkowników diyaudio
    Wojtek

Widzę że ja pierwszy :smile:
    Subek ogólnie całkiem fajny- taki tradycyjny klocem. No może różni się nieco od innych bo dałeś mu więcej w górę niż boczki. Co do zestrojenia b-r i wielkości nic nie powiem bo sie nie znam :wink: .Już mówiłem to w przypadku monitorów mi osobiście nie podoba się fornir ale nie decyduje się o gustach. 5+/6

Skomentuj

Witam konstrrukcja bardzo mi sie podoba i jako ze tez chcialbym dobudowac do moich kolumn do kompa jeszcze subika i mam zapytanie czym sie rozni arn226/07/4 od innych oznaczen?? to na koncu to impedancja ale co oznacza te 07 ??
      No i chodzi mi o porownanie do stxa 22/120/4 ss bo sa chyba w porownywalnej cenie??
      Sorka troche za offtopa no ale :wink:
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtus_K
        podziękuje tylko Pawlowi S. za rozmowe na temat wyboru głośnika i wskazanie mi miejsca w Koszalinie gdzie mogę kupić kolce
        zawsze do uslug

nierozmawialem z Toba o moim pierwszym "subie" na 8" tesli ale mial bardzo podobny ksztalt :razz:

biorac pod uwage koszt budowy to niemam sie czego czepic - no chyba ze na sile

Zamieszczone przez dulin7
        czym sie rozni arn226/07/4 od innych oznaczen??
        07 ma "mocniejszy" uklad magnetyczny i bardziej sie nadaje do b-r

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          nierozmawialem z Toba o moim pierwszym "subie" na 8" tesli ale mial bardzo podobny ksztalt
          u mnie jest to podyktowane małą iloscia miejsca w pokoju, musialem gdzies wepchnac te okolo 51l (zew. objetosc)
          puki co z malej odleglosci kopie mnie w lewe ucho, ale jak kupie dluzszy kabel sygnalowy ustawie go za plecami, innej opcji niestety nie mam

Skomentuj

Całkiem ładny ale postaraj sie dorobic br do kompletu,noi szkoda ze to nie tonsil hehe ale rozumiem Cie.

Skomentuj

Czaruję...
            X