Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Meinen zestawen 2+1 w tym cos czego jeszcze nie bylo...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Meinen zestawen 2+1 w tym cos czego jeszcze nie bylo...

Witam, chciałbym przedstawić swoja nowa, drugą konstrukcję : jest to zestaw 2 kolumn i subwoofera, a w przyszłości zrobie do tego jeszcze wzmacniacz.

Kolumny:

Przetworniki:
    Na kolumny wybrałem bardzo popularny zestaw czyli:
    2x ARN 150 i Visaton SC 10n
    Chcialem cos sprawdzonego i nie drogiego.

Zwrotnica:
    Zwrotnice wykonałem wedłóg projektu Sound Wave’a i zastosowałem dosc dobre elementy: cewki powietrzne, kondensatory Jantzen, całość zamontowałem na kawałku dykty mocując elementy na goracy klej i zaciski:

Obudowa:
    Obudowa B-R , 18 litrow strojona do około 45 Hz, Tunel B-R jest wykonany dosc nietypowo ponieważ jest szczelinowy i znajduje się pomiedzy głośnikami niskośrednimi. Całość jest wykonana z MDF-u grubości 36mm (góra, front i dół), a reszta z wiorowki 18mm. W środku znajduja się wzmocniania, a dla wysokotonowca przewidziałem odzelną komorę.

Ścianki boczne są dodatkowo wzmocnione plytami 18 oklejonymi fornirem orzech amerykanski i pomalowana lakierem domalux półmat( 2 warstwy)umny jest poszpachlowana i pomalowana czarnym szprajcem matowym ( 3 warstwy). Przedna ścianka jest pochylona ku tyłowi a cała kolumna jest dociążona betonem ( dla zmniejszenia litrażu oraz żeby kolumna stabilniej stala)

Kolumny stoja na 3 kolcach metalowych w kolorze niklu.
    Wymiary kolumny (razem z kolcami) :
    Wysokość: 115 cm
    Szerokość: 20 cm
    Głębokość: 23 cm

Jak widac kolumny maja dosc ciekawy kształt ponieważ wszystkie krawędzie są zaokrąglone, a także na uwage zasługuje otwór B-R.

Subwoofer:

Przetwornik:
    Również firmy TVM tylko ze wiekszy brat
    ARN 312 / 8ohm

Obudowa:
    Wykonana tak samo jak kolumny tylko, objętość około 75l strojona na 35Hz wzmocniona w środku dosc dobrze:

Również pomalowana sprayem i fornirowane boki.
    Wymiary:

wysokość: 71cm
    szerokość: 43cm
    głębokosć: 42cm
    Sub stoi na 4 kolcah ( nie ma jeszcze na zdjeciach)

Zdjęcia:

Kolumny:

Subwoofer:

i cały zestaw

Wrażenia:
    Jestem bardzo mile zaskoczony, nie mogę ich do niczego porównać ale dla mnie kolumny graja bardzo ciekawie, dźwięk jest przyjemny dla ucha, wysokie tony dosc detaliczne a niskie tez SA dobrej jakości, tak jak było omawiane troche brakuje średnich ale mi się to podoba. Subwoofer gra bardzo dobrze, bas jest szybki i piekielnie nisko schodzi, ale nie mogę go na razie porównać z muzyka ponieważ jeszcze musze do tego zestawu zrobic oddzielny wzmacniacz bo ten który posiadam( samorodka)_nie daje sobie rady z tym głośnikiem. Ale niedługo zrobie dedykowany do tego zestawu wzmacniacz i wtedy lepiej opisze swoje wrazenia, chociaż powiem ze i tak jestem z tego zestawu bardzo zadowolony.

Kosztorysu nie podaje ponieważ każdy może sobie policzyc, chociaż musze przyznac iż wyniosło mnie duzo wiecej niż sadzilem bo po podliczeniu wszystkich klejów farb szpachli i innych materiałow wyszło ponad 1000zł

Pozdrawiam wszystkich i proszę o ocenę.

bardzo mi sie podoba :) chociaz mozna by sie doczepic do kilku szczególików (na kliku zdjeciach widac tak jakby klej wylazł spod tych desek po bokach, ale nie wiem czy to jest naprawde czy przeklamanie zdjecia :) ) ale jak napisalem to są szczegóły - ogółem bardzo fajna, nieszablonowa konstrukcja. oby tak dalej, pozdrawiam :)

Skomentuj

Pominę dobór przetworników bo to w tej klasie...klasa sama w sobie :wink:
      Ale za to design,no po prostu na 6-tkę.
      I fajnie że nakład Twej pracy jest w pełni satysfakcjonujący.To się tak naprawdę najbardziej liczy.

Skomentuj

Naprawdę super projekcik. Design naprawdę zasługuje na 6 z dużym plusem.Ja bym tylko przyczepił się do suba. Głośnik mógł być okrągły. Fajny pomysł na br szczelinowy.Do tej poru stosowano je tylko w subach

Skomentuj

Kolumny w rzeczywistosci wygladaja duzo lepiej, nie ma nigdzie zadnych zaciekow ( zawsze zaslanialem wszystko tasma) a zdjecia troche zle powychodzily, moze oc zle ustawilem w aparacie.

Skomentuj

Zrób lepsze foty bo kurcze naprawdę to fajne jest :)
            Stylistycznie baardzo dobrze, takie coś się chwali :P

Skomentuj

Widac ze przylozyles sie do szczegolow jaki i do calosci :)
              Bardzo ladny choc nietypowy wyglad za co duzy plus.

Pozdrawiam

Skomentuj

design naprawde zasluguje na pochwale
                mam nadzieje ze nie dasz wzmaka na jakims scalaku do tego suba?? pozbieraj kase na panel od irka :smile:
                calosc jest naprawde solidnie i fachowo zbudowana - gratuluje

Skomentuj

Nie planuje zrobic wzmacniacz stereo i do suba w jednej obudowie, nie chce panela w subie, do kolumn bedzie 2 x symasym a do suba mosfet 400W ( czyli dla 8 ohm 200 W RMS). Prace juz rozpoczalem ( zaczeta obudowa, trafa, mostki) ale nie moge ich kontynuowac bo wyjezdzam na studia.

Skomentuj

1000zł?

jakoś drogo jak przy kolumnach z takimi przetwornikami.

Ile wydałeś na płyty ?

Skomentuj

Tyle, że jest to kwota za 2 kolumny plus subwoofer. Mi za kolumny z tymi samymi głośnikami w "klasycznych" obudowach wyszło ok. 530zł.

Skomentuj

Słiczne
                        Paczki godne przetworników klasy wyższej

Skomentuj

Zamieszczone przez Barteque
                          Paczki godne przetworników klasy wyższej
                          na poczatek mozesz dac vife wysokotonowa - zwrotnice juz sa

Skomentuj

Baaaardzo ładne kolumny i sub, jedynie szkoda ze to tylko tesla

Tak z ciekawosci sie zapytam ile na to wszytstko poszło puszek sprayu??

Skomentuj

mialbym aparat pokazalbym Wam moje monitorki :) roznia sie troche od tego zestawu jednak podobny pomysl z kolorystyka i bokami

Skomentuj

a wiec po kolei:
                                El_liero plyty mialem wiec nie wydalem na nie ani grosza ale duzo poszlo na wszystkiw farby szpachle kleje, itp gdybym wiedzial ile wyszlo za same budy to bym wybral lepsze przetworniki

Pawel S. nie bede juz wymienial glosnikow, jezeli juz mial bym cos zmienic to wole nazbierac kasy i zrobic cos naprawde dobrego

ŁukaszN puszek poszlo okolo 5 ( troche w jednej zostalo) ale chyba jeszcze raz je troche pomaluje bo troche sie porysowaly.[/b]

Skomentuj

buc, pomaluj jeszcze raz a potem przeciagnij lakierem w sprayu lub ewentualnie wałeczkiem.

Skomentuj

Czaruję...