Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki na stx ax i tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki na stx ax i tonsil

Monitorki mają służyć jako głośniki surround do kina domowego.

Przetworniki:
    STX GDN-15-100-8-AX
    Tonsil GDWK 8-12/120
    Wysokotonówka taka bo miała być identyczna jak we frontach, może kiedyś zmienię na coś lepszego.

Zwrotnice:
    Projektu Irka Ax + Aj, jedynie zastanawiałem się czy zostawić tłumik czy go wywalić ale po odsłuchach zostawiłem go bo dźwięk z kopułki jest bardziej delikatny :razz:
    Cewki powietrzne Jantzen , drut 1mm dla gdn i 0,7mm dla gdwk, kondensatory Jantzen.

Obudowy:
    9L strojone na ok 55Hz, ścianki mdf 18mm, wymiary SxWxG 20x33x22cm, pionowe brzegi przedniej ścianki zaokrąglone frezarką. Tylna oraz dolna ścianka wytłumiona włókniną 350gram/m2
    Fornir buk, dwie warstwy caponu, przyciemnione sadolinem mahoniowym, i na koniec dwie warstwy lakieru półmat do parkietów.

Odsłuch:
    Dźwięk na tyle się spodobał, że fronty i centralny też będzie na 15 ax :wink: Bas miękki, delikatny i mięsisty, średnica bardzo fajna, szczegółowa, góra jest ok ale ax zasługuje na coś dużo lepszego :wink:

Fotki:

Kurde, takie troche.... klockowate.
    Wygląd nie przypadł mi do gustu, ciekawe jak dźwięk

Skomentuj

Chciałem zrobić w miare małe ale nie głębokie dlatego tak wyszły... Ale przód mam zamiar zrobić szpileczki 18x20x100 :mrgreen:

Skomentuj

prostota i elegancja, brakuje tu frezów pod kosze

Skomentuj

Wyglądają naprawde przyzwoicie, ładne zaokrąglone krawędzie :) Jedynie można sie czepić tego tunelu b-r...mogłeś go chociaż pomalować :P

Skomentuj

Ogolnie wszystko ladnie ale w/g mnie ta wysokotonowka szpeci caly glosnik....

Skomentuj

jak dla mnie SUPER ! właśnie takie monitory planuje , albo coś większego z wysokim w łezce na obudowie. Ale jak dla mnie 6+ . Nic bym nie zmieniał , a wysoki to kwestia gustu , mi sie taki podoba i koniec. Wielki pozytyw. A powiedz mi , jako małe monitory do muzyki tez sie sprawdzają ? Jak by je dać np. pod wzmacniacz stereo ?

Skomentuj

Głośniki ładne ale.. :)

Lepiej by wyglądały gdyby byly troszkę węższe.
                Wysoko tonowiec jakby troszkę krzywo zamocowany.(może mi się wydaje)

Ale mimo to monitorki bardzi ładne ale ważne by komponowały się z zestawem.
                Moim zdaniem jakieś ładne maskownice by załatwiły sprawe :)
                Gratulacje projektu bo łatwo wytykać wady a zrobić trudniej.
                Naprawde ładne

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                  edynie można sie czepić tego tunelu b-r...mogłeś go chociaż pomalować
                  Miałem wstawić br z po0linku ale troche eksperymentowałem ze strojeniem za pomoca kibel rurki, z tyłu nikt nie widzi co jest więc taka została :mrgreen:

Zamieszczone przez DaVid
                  A powiedz mi , jako małe monitory do muzyki tez sie sprawdzają ? Jak by je dać np. pod wzmacniacz stereo ?
                  Słuchałem ich przez jakiś czas właśnie z muzyce w stereo i ich szczegółowość, "miękkość" i przyjemny basik skusił mnie do zbudowania frontów tylko z dużo lepszą górą :wink:

Zamieszczone przez brk
                  Wysoko tonowiec jakby troszkę krzywo zamocowany.(może mi się wydaje)
                  Też cały czas mam takie wrażenie ale to dlatego, że boku tego gdwk nie są proste tylko są lekkimi łukami a otwory mocujące robiłem przy pomocy kątownika więc jest prosto :razz:

Skomentuj

Witam. Jestem tu nowy aczkolwiek od czegoś trzeba zacząć także nie krzyczcie na mnie
                    Monitorki fajne i tu mam pytanie do Arek1984. Jeżeli to nie tajemnica to jaki wyszedł koszt zrobienia takich monitorków na tych głośnikach?

Skomentuj

ok 500zł, nie wiem dokładnie bo fornir, płyty i lakier miałem większą ilość więc nie mogę dokładnie wyliczyć kosztów

Skomentuj

Czaruję...
                      X