Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX GDN 27-150-8-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez brencik
    TDA znam i wiem co potrafi ale bez przesady.. testowałem na róznych wamcniaczach i zawsze tak samo się zachowywał, nieważne czy 200W Yamaha czy Onkyo czy TDA.
    Która yamaha ?
    Bez przesady ? Do 10 cali to daje się conajmniej 200 prawdziwych watów z tranów, a nie mostek tadka :P
    Nie gadaj glupot że to wina głośnika bo u mnie nic takiego się nie dzieje - 180w na clipie, buda specjalnie zmniejszona 2l colami i specjalnie zatkany br.
    Tytuł tematu nie ma potrzeby zmieniać.
    Tytuł już dawno zmieniłem bo jak już piszesz że sub na stxie 150 8 sc to warto dodać też rozmiar głośnika ...

Co do budy to mała 36litrów więc to nie kwestia budy.
    To po części wina wzmaka i budy, bo głośnik wytrzymuje więcej.
    Tak jak mówiłem - przy 180-200w i muzyce, niezależnie jakiej, ani razu nie stuknął.

Nie wiem o jaki numerek w tytule chodzi, ale nazwa głosnika i firma jest ok.
    juź jest :P

Zamieszczone przez dulin7
    Aha subik mi sie osobiscie bardzo podoba widac ze robiony z sercem i tym ze stuka przy 100W bym sie w ogole nie przejmowal bo kto slucha muzy albo oglada filmy przy 100W??
    Ten temat był poruszany ze 3 czy 4 lata temu - zajrzyj do starych topiców o hertzie es200 bo nie warto tego jeszcze raz powtarzać.

Skomentuj

Nie wiem czy budowanie kolumn itp to strata czasu, może dla niektórych tak. Dla mnie nie i sądzę że warto się do tego przykładać.
      jestes poczatkujacy i jeszcze niewiesz o co chodzi. ja i wiekszosc tutaj osob traktujemy to jako hobby i niemamy zbyt wiele czasu zeby spedzac tydzien czasu nad szlifowaniem szpachli ktora maskujesz nierownosci zeby polozyc okleine samoprzylepna. wkladasz w to wiecej pracy (i niewiele mniej pieniedzy) niz np w fornirowanie a efekt jest slabszy i mniej trawaly... (i niemam zamiaru tutaj udowadniac ze fornir jest najlepszym i jedynym rozwiazaniem)

Skomentuj

Ja początkujący? Skąd.
        Tydzień na szpachle? Skad takie informacje?
        No raczej trzeba oszlifować żeby położyć okleinę, inaczej nie da rady...
        Co do włozonej kasy i czasu to naprawdę straciłem niewiele...

Skomentuj

lepiej ze "stracil" wiecej czasu niz mniej, co by obudowa byla niedokonczona :P

Skomentuj

Zmodyfikowałem nieco budę i mocowanie samego głośnika. Mocowanie na 5 wkrętów proponowane pzrez producenta sie nie sprawdza do końca gdyz kosz sie odkształca przy mocniejszym dokręceniu (powstają "fale" w blasze gdy patrzy sie z boku na krawędż kosza głośnika). Dałem 10 wkrętów oraz pod sam kosz zastosowałem sprężysta uszczelke gumopodobną co w sumie zaowocowało lepszym przyleganiem głośnika do obudowy.
            Obecnie komponuje w biedną obudowę wzmacniacz 2xTDA7294 robiony na płytce od Irka.

Fotki: http://www.brencik.neostrada.pl/ bo niestety to forum biedne i nie da rady zamieścić bezpośednio...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              bo niestety to forum biedne i nie da rady zamieścić bezpośednio...
              bo zamieszcza się na imageshack-u...

www.imageshack.us - zamieść tu wszystkie zdjęcia i skopiuj link do "thumbnail for forums".

Zamieszczanie zdjęć na swoich serwerach jest bez sensu , prędzej czy później je usuniesz, a na forum zostanie bezużyteczny opis.

Takero

Skomentuj

Super sub!Robie cos podobnego ale mniejszej pojemnosci.

Skomentuj

brencik, minęło pare dni , a fot dalej nie ma...

Zamieszczone przez bass
                  Super sub!Robie cos podobnego ale mniejszej pojemnosci.
                  super ? eee ?
                  Chyba nie słyszałeś tego głośnika :)
                  Nadaje się tylko do kina ew hh, do tego napewno nie w closed, a już napewno nie w mniejszej.
                  Optymalnie 45l @ 35-40hz.
                  W closed niedość że nie gra to jeszcze ma dużo mniejszą wytrzymałość mocową.

Skomentuj

Taaa.. akurat parametry predysponuja go do obudowy zamknietej a z moca sobie radzi w miare. Nie sadze ze nadaje sie tylko do kina i HH. Oczywiscie w mniejszej budzie (cos kolo 25-30l) dobzre tez sie sprawdzi (takze w aucie) - bedzie miec wieksze uderzenie i jeszcze mniejsze mulenie (choc i tak nie muki bo zastosowalem obudowe zamknieta).

Skomentuj

Taaa, tak się składa że tych stxów w sumie miałem hmm , 6 (4R,8R,SS,SC) ?
                      Wkładałem je w budy od nawet parunastu litrów do blisko 80, closed , br , b4th, nawet jedna bp6th, mam gdzieś jakie TSy na stronie podają, choć te je mierzyłem, sprawdzałem jak ekranowanie dodatkowym magnesem zmniejsza qts i jak wpływa na gre w mniejszych budach - stąd te małe litraże wyżej.
                      I powiem tyle - w wozie muł, w domu muł, kop to pojęcie absolutnie mu obce, niezależnie od budy, no może w bp4th da się nieco go wyciągnąć, ale generalnie jest to nieopłacalne, natomiast w closed ma go jeszcze mniej niż w br.
                      Głośnik zaprojektowany nieco dziwnie - xmax = xdam więc lubi strzelić cewką o nabiegunnik, pomaga dopiero wzmak z dużym DF i clipem, np panel Irka, ale nieco bez sensu dawać panel za blisko 500zł do niemal 10 x tańszego głośnika.
                      Optymalnie jest mu dać bude 40-50l br @ 34-40hz, wtedy sprawdza się w tanim kinie domowym.

Skomentuj

a jak dla mnie to lepiej gral w zamknietej (paka jakies 45-49 litrow, nie pamietam dokladnie) - troche wiecej szczegolow przekazywal, ale i tak w domu takowego w zyciu bym nie chcial - jak dla mnie to nawet do filmow sie srednio nadawal...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          Taaa, tak się składa że tych stxów w sumie miałem hmm , 6 (4R,8R,SS,SC) ?
                          Wkładałem je w budy od nawet parunastu litrów do blisko 80, closed , br , b4th, nawet jedna bp6th, mam gdzieś jakie TSy na stronie podają, choć te je mierzyłem, sprawdzałem jak ekranowanie dodatkowym magnesem zmniejsza qts i jak wpływa na gre w mniejszych budach - stąd te małe litraże wyżej.
                          I powiem tyle - w wozie muł, w domu muł, kop to pojęcie absolutnie mu obce, niezależnie od budy, no może w bp4th da się nieco go wyciągnąć, ale generalnie jest to nieopłacalne, natomiast w closed ma go jeszcze mniej niż w br.
                          Głośnik zaprojektowany nieco dziwnie - xmax = xdam więc lubi strzelić cewką o nabiegunnik, pomaga dopiero wzmak z dużym DF i clipem, np panel Irka, ale nieco bez sensu dawać panel za blisko 500zł do niemal 10 x tańszego głośnika.
                          Optymalnie jest mu dać bude 40-50l br @ 34-40hz, wtedy sprawdza się w tanim kinie domowym.
                          To pokaż zadjęcia, wyniki pomiarów, aparaturę na której mierzyłeś itp. Tak to kazdy moze pisac. Tak dużych bud do niego nie ma sensu stosować, jeszcze wtedy to zamuli.. a BR do neigo raczej nie predysponuja parametry... chyba że ma lepsze niż podaje STX a w to chyba właśnie śmiesz watpić..

Skomentuj

brencik, Ty widze nawet TSów nie potrafisz temu głośnikowi zmierzyć, a co więcej jeśli zobaczyłeś na stronie stxa qts podany z dokładnością co do któregoś tam miejsca po przecinku to wierzysz im niczym wyroczni...
                            Lecz niestety jak się okazuje stx mierzy parametry na mocno rozgrzanych głośnikach przez co to co jest na stronie w porównaniu do tego co mamy w domu różni się dość znacznie, nieraz prawie dwa razy (zwykle na niekorzyść stxa) jak np w wypadku czternastek.
                            Wyników pomiarów wrzucalem tu już wiele, czy były tam 27 - nie pamiętam, moja baza pomiarów itd, cały folder o nazwie "akustyka" wygląda tak:

Więc nie chce mi się szukać pomiarów, zdjęć itd jakiegoś tam cienkiego głośnika, tym bardziej gdy zamiast prośby widzę jakieś oskarżenie kogoś kto zrobił jednego suba na jakimś tam stxie przeciętnym i uważa że zjadł wszystkie rozumy.
                            Takim ludziom nie musze niczego udowadniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              Takim ludziom nie musze niczego udowadniać.
                              bo jak juz to bywalo wiele razy i tak nie sluchaja...

Skomentuj

Czaruję...
                              X