Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

linia transmisyjna dla jordan JX92S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

linia transmisyjna dla jordan JX92S

witam.
    to moj pierwszy wpis na tym forum. do tej pory pokornie czytalem informacje i uczylem sie.
    wykonalem kilka konstrukcji na supertanich przetwornikach ( voight pipe i takie tam)
    tym razem zaszalalem i zbudowalem mala linie transmisyjna wedlug projektu jordana dla przetwornika JORDAN JX92S.
    roznic od oryginalnego pojektu jest niewiele.
    zastosowalem 21mm sklejke brzozowa+18mm mdf wewnatrz i trzy zaciski na kable umieszczone nietypowo na spodniej sciance. dzieki takiemu ukladowi kable nie odstaja od tylnej sciany (kwestia gustu) i mam mozliwosc sluchania z filtrem lub bez (poprostu przelacze jeden z kabli :)
    mdf zastosowalem wewnatrz ze wzgledu na koszty i na szerokosc calej konstrukcji. calosc jest bardzo waska i ladnie sie prezentuje a zastosowanie 21mm sklejki spowodowaloby poszerzenie konstrukcji.
    dorzuce do tego jeszcze regulowane kolce, poniewaz taka mala "stopa" nie daje duzej stabilnosci, szczegolnie na krzywej podlodze.

mam pytanie dot.wykoczenia.przod i tyl bardzo ladnie sie prezentuja ale irytuja mnie boki i gora, gdzie widac warstwy sklejki. jak mozna to ladnei wykonczyc. mam pomysl zeby oblozyc boki cienka warstwa sklejki. jakies inne propozycje?
    od jutra zabieram sie za kolejna konstrukcje dla tego glosnika (male monitory 8l )
    chetnie skorzystam z waszych porad co do wykonczenia.

link do fotek

http://picasaweb.google.com/miku.cupik/Kaiuttimet

Pokaż jeszcze fotki z wsadzonym głośnikiem :)

Ps. mieżyłeś już coś, bo jak wiadomo TL to kupa rezonansów i trzeba kombinować z wytłumieniem...

Skomentuj

cupik, wrzuć fotki na www.imageshack.us i wklej tu miniaturki.
      Tak wogóle to dział dla skończonych konstrukcji - więc lepiej skończ ją szybko :)

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie. Co do wykończenia to ja ostatnio robię tak, że największe boki pokrywam sklejką, a pozosałe forniruję, np. fornir brzozowy wygląda podobnie. ew można jeszcze zrobić sfazowania między przodem i bokami np. 10x10 lub większe i wtedy tylko sfazowania ofornirować, a boki pokryć wcześniej sklejką.

Skomentuj

Ile taki głośniczek kosztuje i gdzie je kupić ?

Gdize jest wylot linni transmisyjnej ?

Skomentuj

Wylot prawdopodobnie jest "pod" skrzynią.

Skomentuj

witam
              tak. wylot jest pod skrzynia.
              glosniczek kosztuje duzo ale to zalezy (i to bardzo) od kraju. w niemczech...217euro sztuka...
              u dystrybutora w szwecji ...135e sztuka.
              bezposrednio od jordana mozna kupic tylko na terenie anglii.(polecam ta opcje jak macie kogos na miejscu)
              taka informacje dostalem od niego bezposrednio. na reszte europy dystrybucja oficjalnie zajmuje sie ezoteric audio devices (szwecja)

przy zakupie 6 par dostalem mozliwosc ogromnej znizki (nie skorzystalem z braku kasy)
              wtedy cena w okolicach 75e.

ogromna zaleta tego przetwornika jest jego uniwersalnosc. sprawdza sie w malych monitorach 8l (nastepne w kolejce do zrobienia), w liniach transmisyjnych, a na BIB konczac.
              to moja pierwsza tak powazna (czyt. droga konstrukcja) wiec staram sie ja dopiescic.

http://www.ejjordan.co.uk/drivers/jx92.html
              link do danych przetwornika

[ Dodano: 2007-12-18, 19:33 ]
              Ps. mieżyłeś już coś, bo jak wiadomo TL to kupa rezonansów i trzeba kombinować z wytłumieniem...[/quote]

chm...problem polega na tym ze przecietnie co pol roku znajduje sie w innym kraju (taka praca.) wiec w karlsruhe gdzie obecnie jestem nie mam nic. kupilem juz kapsulke mce 2000 ,ale jeszcze przedemna jig do zlozenia :) wiec chwile trzeba bedzie poczekac na pomiary. na razie wytlumilem wg.projektu 10mm filcem na wysokosci przetwornika, tylko tylna scianke,z wcieciem wentylacyjnym na poziomie glosnika.

Skomentuj

No to czekamy na dalsze postępy (coraz bardziej mi sie podoba :P ) a głośniczek faktycznie ciekawy, tylko jak to zwykle z szerokopasmowcami-charki kierunkowe nie powalają :)

Skomentuj

Czaruję...
                X