Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer-ek Kamila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer-ek Kamila

Witam Wszystkich!

Oto mój nowy subwoofer-ek aktywny

Założenia:

Miał pomagać monitorom w niższych rejestrach, do muzyki ale również nieraz kina.... Miał być trochę inny niż pozostałe moje konstrukcje wiec postanowiłem dać głośniczek z boku.

Głośnik:

Za grosze na allegro złapałem Tonsilka 30/80 po regeneracji wiec go użyłem, wiem ze może on nie schodzi zbyt nisko no ale... cóż. Br szczelinowy strojony w okolicy 50hz.

Napęd:

Tda 7294 zasilane trafkiem toroidalnym 2*24V 150VA, filtr DP aktywny 20-100hz według schematu z diyaudio. Z Tda wyciskam ponad 70wat rms-u przy 4R na spoko.... Całość umieszczona na panelu wykonanym z 5mm MDF-u, dodatkowo zastosowałem wentylator z kompa by chłodził całą elektronikę przy mocniejszym graniu, przy cichym jest wyłączony.

Obudowa

Całość wykonana z płyty wiórowej oraz Mdf-u, elektronika ma oddzielną komorę. Front z 3 cm mdf-u, ścięcia i zaokrąglenia robione na frezarce. Wszystko klejone i skręcane na 70 sztuk wkrętów. Jako wykończenia użyłem czarnego lakieru mat w sprayu, pomalowane nim zostało: fornt (który strasznie pił farbę, ale w końcu po kilkakrotnym lakierowaniu wyszło elegancko), tył i miejsce wokół głośnika. Resztę pokryte fornirem Machoniowym i lakierowane lakierem mat. Maskownica wykonana z mdf-u oraz materiału do maskownic. Cały subwoofer jest bardzo ciężki jak na swoje gabarety waży 20kg wiec trochę trudno go przenosić... :)

Odsłuch

Gra dość twardo, szybko, nie ma zamulania. Nie schodzi zbyt nisko ale w jakimś tam stopniu wspomaga niskie pasmo. Używam go w pokoju 9mkw i wykorzystuje jest 1/3 mocy i styka. Ogólnie jestem zadowolony...

Koszta

Całość kosztowała mnie 200zł dlaczego tak mało? dlatego iż dużo części miałem a niektóre za niską cenę złąpałem. W sklepie taki subwoofer kosztował by zapewne znacznie więcej... :)

A teraz focie subika...

Pozdrawaim!

super sprzęt na 10 wykonanie powala na głowę gratuluję

Skomentuj

Hmm, to tak najpierw bede sie czepiac :
      Zamieszczone przez zguba
      Nie schodzi zbyt nisko ale w jakimś tam stopniu wspomaga niskie pasmo.
      Sama nazwa subwoofer mowi nam ze konstrukcja powinna wspierac dolne rejestry, po co komu sub ktory nie radzi sobie dobrze w niskich rejestrach? Jakos mi ten tonsil sie nie widzi jako glosnik do suba.

To chyba tyle co do wad, wizualnie mi sie podoba:) wykonczenie ok :)

Skomentuj

wykonanie nie jest zle czym robiles zaokraglenia na przodzie i czym to malowałes farba i lakier czy cos innego :) ale gratuluje dosc udanej konstrukcji w 9m2 napewno jest slyszalny :)

Skomentuj

Zaokrąglenia i ścięcia robione frezarką, malowany sprayem czarnym mat(ps. wszystko miałęś w opisie) No i w 25mkw jest go nieżle słychac

Skomentuj

Super sub wykończenie 10/10! :grin: A czy to jest obudowa normalne br?

Skomentuj

ile to cos ma litrow? no i zrob zdjecie bez maskownicy.

Skomentuj

Tak obudowa normalnie BR szczelinowy, obudowa strasznie malutka jak na 30cm bo ma tylko 36litrów fotke cykne jutro.

Skomentuj

36 litrów dla 12' tonsila i strojenie na 50hz ? Nie dziwne że nie ma zejścia ;]

Skomentuj

Kurczaki aż żal za upę ściska że takie zdolności i wykonanie zmarnowałeś bez przemyślenia... Nie na tym oszczędziłeś co trzeba. Wsadź do tej budy 20/80 tonsilka i będzie git...

Skomentuj

no musze przyznac ze prezentuje sie naprawde dobrze
                      no ale jak juz koledzy wspomnieli to przydalby sie dobry 8" do tej obudowy...

jak zrealizowales polaczenie maskownicy z obudowa? specjalne kolki czy na wcisk?

Zamieszczone przez zguba
                      Cały subwoofer jest bardzo ciężki jak na swoje gabarety waży 20kg wiec trochę trudno go przenosić...
                      moja kolumna tyle wazy :twisted:

Skomentuj

No głośnika nie zmianie niestety, a 20/80 myśle ze też będzie w przyszłości tylko w innej konstrukcji... :). Maskownica tak sie złożyło ze weszłą na mały wcisk i siedzi wiec nic nie robiłęm, aa miały być kołeczki. No serio subik waży prawie 20kg, aż sam się zdziwiłęm :)

Skomentuj

20/80 jest taki sobie. jezeli myslisz o 20/80/2 to napisz to wyraznie bo brak jednej cyferki tutaj sporo zmienia

Skomentuj

Prezetuje sie swietnie! Brawa za wykonanie! Jestem bardzo cie kawy jak brzmi... jak sadze po wyzszych postach pewnie fajnie! 100%pozytyw!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              20/80 jest taki sobie. jezeli myslisz o 20/80/2 to napisz to wyraznie bo brak jednej cyferki tutaj sporo zmienia
                              Dokładnie 20/80/2 miałem na myśli :-)

Skomentuj

Czaruję...
                              X