Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa mikrofony a dokładniej 3D Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwa mikrofony a dokładniej 3D Audio

Witajcie!
    Zafascynowany techniką 3d audio w postaci czysto analogowej tj. binaural :), wykonałem dwa mikrofony z przedwzmacniaczami.

Oczywiście daleko do doskonałości, jednakże swoje pierwsze nagranie już stworzyłem.
    https://www.youtube.com/watch?v=D5wPSEWMdDs
    Efekt nawet wyczuwalny na słuchawkach.
    Prócz nagrania jest też gra aktorska! Kroki warte więcej niż tysiąc dolarów.

Pozdrawiam

U mnie to odbywa się w głowie i nie mam wrażenia, że coś jest przede mną 3metry lub 2metry. Chyba nie można uzyskać takiego efektu z dwóch źródeł.

Coś podobnego

https://www.youtube.com/watch?v=1Fr9vV2t4BM

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
      U mnie to odbywa się w głowie i nie mam wrażenia, że coś jest przede mną 3metry lub 2metry. Chyba nie można uzyskać takiego efektu z dwóch źródeł.
      W stereo można bez problemu uzyskać trójwymiarową przestrzeń :)
      Dla mnie wyznacznikiem jakości sprzętu jest między innymi szerokość , wysokość i głębokość sceny muzycznej
      Jeżeli dźwięk jest płaski to znaczy że przynajmniej jeden element toru audio jest beznadziejny

Skomentuj

ja mówię o odsłuchu na słuchawkach.

Kolumny w pomieszczeniu dodają swoistą akustykę danego pomieszczenia. Fala bezpośrednia plus odbicia. W odsłuchu na słuchawki pomieszczenia nie ma.

Jeżeli w nagraniu nie ma głębi bo ją realizator nie dodał, to jej nie ma.

Może w formacie SA-CD można coś takiego zrealizować, choć wątpię.

Skomentuj

Słuchawek też to dotyczy :)
          Za wyjątkiem modeli budżetowych
          Nie ma głębi tylko wtedy gdy realizator spartolił nagranie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
            Słuchawek też to dotyczy :)
            Za wyjątkiem modeli budżetowych
            Nie ma głębi tylko wtedy gdy realizator spartolił nagranie :)
            Ja jedynie widzę, że w muzie poważnej wydaje się dużą ilość SA-CDs co skłania mnie podejrzewać, że ta technika ma coś w sobie głębszego.
            W prawdzie mam tylko budżetowe Bose z Acoustic Noise Cancelling(do jazdy w aucie), co nie są z pewnością super słuchawkami jak np Shure lub AKG ale jakąś głębie nigdy nie słyszałem.

Skomentuj

Ja jedynie widzę, że w muzie poważnej wydaje się dużą ilość SA-CDs co skłania mnie podejrzewać, że ta technika ma coś w sobie głębszego.
              Owszem
              Kupujący tego rodzaju muzę z reguły mają głębsze (czy jak kto woli - zasobniejsze) portfele :)

W prawdzie mam tylko budżetowe Bose z Acoustic Noise Cancelling(do jazdy w aucie), co nie są z pewnością super słuchawkami jak np Shure lub AKG ale jakąś głębie nigdy nie słyszałem.
              Znaczy że masz tanią taniość :)
              Ja czegoś takiego nie ośmieliłbym się zaliczyć nawet do budżetowych

Skomentuj

Czaruję...
              X