Na początku wakacji pomyślałem sobie, że przydał by się przenośny, przyzwoicie brzmiący „grajek”, który umilił by czas spotkań przy grillu, czy też podczas wakacyjnego wyjazdu.
Przejrzałem swoje zasoby i okazało się, że mam pewne rzeczy, które można do tego wykorzystać. Znalazłem chiński moduł odtwarzacza z bluetooth-em i radiem FM, moduł wzmacniacza na TPA3110, głośniki samochodowe Philips GTM1025, oraz 3 ogniwa 18650.
Co prawda chiński moduł, który kiedyś kupiłem tak przy okazji, ma niby sporo bajerów, ale ma też kilka wad. Najpoważniejszą były szumy cyfrowe i piski które generował. Jak się okazało chiński konstruktor strasznie skąpo podszedł do obwodu zasilania. Dodałem w stosowne miejsca dwa kondensatory, dzięki czemu udało się wyeliminować te niedomaganie tego układu. Moduł ten ma nawet sterowanie z pilota z regulacją głośności i funkcją standby. Niestety standby może uśpić tylko ten moduł, a z głośnością jest tak, że po włączeniu zasilania jest ustawiona na max. Dorobiłem więc układ włączenia zasilania dla całego urządzenia z główną regulacją głośności (regulując z pilota można ustawić tylko wartość poniżej tego poziomu). Układ ten wzbogaciłem, bo uznałem że warto, o obwód podbicia basów zaczerpnięty z rozwiązań mini-wież Technicsa, oraz obwód poszerzenia bazy stereo wzorowany na rozwiązaniu Philipsa nazwanych przez nich „incredible sound”.

Głównym źródłem zasilania jest bateria z trzech ogniw 18650, ale urządzenie ma też możliwość zasilania z zewnętrznego zasilacza. Z racji, że w szufladzie znalazłem także wskaźnik poziomu baterii, postanowiłem go także użyć w tej konstrukcji. A że do współpracy z tym urządzeniem przewidziałem zasilacz 12V, to do ładowania pakietu użyłem małej przetwornicy podnoszącej napięcie.
Trzykomorowa obudowa o wymiarach zewnętrznych: 350x130x160mm, powstała ze sklejki o grubości 10mm (stosowny kawałek znalazłem w komórce). Pokryta jest kilkoma warstwami farby.

Już podczas realizacji tego projektu pojawił się pomysł, aby wykonać go w kolorystyce biało czarnej, co starałem się wykonać, pojawiły się jednak pewne małe chromowane dodatki.
Urządzenie które powstało ma możliwość odtwarzanie plików z pamięci USB, karty SD, może posłużyć jako głośnik bluetooth, jako wzmacniacz (ma wejście sygnału), oraz ma także radio FM. (Ta ostatnia funkcja nie jest dla mnie zbyt istotna, więc urządzenie ma tylko antenę wewnętrzną.)
Całość waży około 3kg.
Na koniec kilka zdjęć z fazy budowy, oraz z efektem końcowym (niektóre nieco gorszej jakości, bo z telefonu):