Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wektor - Słuchawki 5.1 ...czyli co moze powstac z nudy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wektor - Słuchawki 5.1 ...czyli co moze powstac z nudy.

Szczerze to nie chciałem umieszczać tego w konstrukcjach, bo to bardziej jest eksperyment niż jakiś projekt. No ale zawsze jest to cos DIY wiec wrzucam to do tego działu.

Kilka dni temu wpadło mi w ręce kilka słuchawek media-tech-a. Dokładnie 6 sztuk. Niestety słuchawki były już częściowo rozwalone popękane a przewody pocięte. Nadawały się praktycznie tylko na śmietnik wiec wyciągnąłem z nich wszystkie głośniki (średnica 3 cm) i tak powstał pomysł na zrobienie słuchawek 5.1.

W domku miałem już słuchawki Tracera z dość dużymi nakładkami na uszy wiec postanowiłem je wykorzystać jako bazę dla głośników. Dodatkowo słuchawki te posiadały już głośniki o średnicy 5cm, które idealnie się nadawały jako głośniki dla kanału suba.
    Budowy opisywać nie będę, ponieważ dokładnie to widać na zdjęciach. Dodam tylko ze kanał centralny jest odtwarzany przez jeden głośnik, dwa środkowe to kanały przednie i 2 dla kanału tylnego. Pod głośnikami znajduje się większy (5cm), który robi za suba. Razem 6 głośników na słuchawkę.

Nad jakością wykonania nie ma co się rozpisywać. Większość i tak jest niewidoczna, a konstrukcja miała być przede wszystkim wytrzymała… …niekoniecznie ładnie wyglądać.

Przejdźmy do tego co najważniejsze… …czyli posłuchajmy.
    Głośniki ze słuchawek za 15zł… …hi-fi to nie jest … ..ale osobny większy głośnik dla kanału suba robi swoje. Basik jest bardzo niski i całkiem przyjemny. Reszta … …no cóż w KD może być. Co do efektów… …nie działa to do końca tak jakbym chciał. Teoretycznie słychać różnice pomiędzy głośnikami przednimi i tylnymi, ale jest to bardzo mała różnica. Efekt jest taki jakby słuchać KD w małym pomieszczeniu, w którym tylne głośniki są w najlepszym wypadku na poziomie uszu a nie za nimi. Często trudno wywnioskować czy dźwięk dochodzi z tyłu czy z przodu. Możliwe, że pomogło by odpowiednio ustawione opóźnienia pomiędzy głośnikami… …chociaż z drugiej strony, czytając test innych tego typu wynalazków (np. słuchawek zalmana) w większości przypadków były problemy z dokładnym określeniem pozycji dźwięku. Na szczęście człowiek słucha również oczami i słuchawki dobrze wspomaga wyobraźnia.

Podsumowanie… …Słuchawki praktycznie powstały z nudów (cos trzeba było zrobić z tymi głośnikami :). Ale… …często przekładam oglądanie filmu z powodu dość późnej pory. Nie chce psuć sobie filmu oglądając go przy ściszonych głośnikach. W przypadku tych słuchawek można trochę poszaleć i to o każdej porze. Kolumn KD to nie zastąpi, ale namiastka może być… …lepsze to niż ciche oglądanie lub samo stereo.

Pozdrawiam i zycze rownie ciekawych eksperymentów :)

podziwiam tylko jedno ;] zaciecie do DIY bo szok ze chcialo ci sie takie cos robic

Skomentuj

haha tylko to dopracowac i opatentowac!!!!
      pozdro

Skomentuj

Nie rozumiem specjalnie jak maja dzialac te sluchawki, a mianowicie widze, ze jest tu po 5 kanalow na sluchawke. Jaki ma to sens ??

Skomentuj

nie zrozumiałeś, w każdej słuchawce jest 5 głosników:
          jeden obsługuje kanał centralny, dwa przód (lewy dla lewej słuchawki prawy dla prawej) dwa obsługuja tył (tak samo) i jeden głosnik (najwiekszy) obsługuje kanał subwoofera
          Proste :-)

A swoją drogą, że chciało ci sie coś takeigo robić....
          Ale jakby nie było wyszlo fajnie

Skomentuj

Najbardziej odjechane DIY jakie widziałem w ostatnim czasie. Normalnie repect !!

Skomentuj

btw kiedyś spotkałem sie z firomwymi słuchawkami 5 kanałowymi (nie pamiętam czy była ta "1" :) ),
              w sumie nie były to słuchwaki tylko coś w rodzaju kołnieza nakładanego na szyje,
              jeszcze postaram sobie przypomnieć co to była za firma, ale efekt był ciekawy,
              powiedzmy niespotykany
              ale chyba cena nieciekawa była chyba :/

Skomentuj

z tego co pamietam to chyba tandetny mediatech to wypuscil

Skomentuj

Z tego co miatam, to efekt przestrzenności osiągniety przez taki kolnierz tez byl mizerny, natomiast wracajac do sluchawek. Kiedys czytalem ze jest mozliwosc przetworzenia sygnalu sluchawkowego zeby na 2 glosniczkach osiagnac dzwiek przestrzenny (znane w grach typu quake).

Skomentuj

Kudłaty, to było zanim zaczęli podróby robić :P
                    pare ładnych lat temu ...

Ete, nawet ostatnio był taki topic
                    i nawet mp3 była z jakimś tam grzechotaniem zapałkami :)

Skomentuj

To był sencheiser czy jak to sie pisze.I cena faktycznie lekko z kosmosu.

Skomentuj

ja pamietam to i jeszcze inne cuda tej firmy koncept jakos do mnie nie przemawia moze dlatego ze mi sie nie nudzi http://twojepc.pl/news4344.html

Skomentuj

Wszystko zalezy od firmy a jest kilka takich ktore raczej z bazarowych gadzetow nie zaslynely... ...a tez i one produkuja tego typu sluchawki.
                          np:

Ete, to sie nazywa (a raczej nazwyalo) a3d i bylo jednym z lepszych systemow pozycjonowania dzwieku na 4 jak rowniez 2 glosnikach. Obslugiwaly go karty na ukladach vortex1 i vortex2. Pozniej wszystko przejal creative i wyrzucil do kosza promujac swoja symulacje odbic w rurze kanalizacyjnej czyli EAX-a. Sensaura (np fortissimo 2/3/4) jest kontynuacja a3d ale i tak ms direct sound 3d i eax ja zalatwia.... ..szkoda bo gry z a3d i karta vortex na leb i szyje bily ówczesne sb/sblive.

Skomentuj

He he tez kiedys nad takim czyms myslalem, ale problem byl w prawidlosym umieszczeniu glosnikow.Mialem zamiar malutkie przetwornikiumiescic juz za malzowina ucha i dobrac poziom zeby efekty tylu byly lepiej slyszalne.Koniec koncow zworbilem elektrronike ktora dodawala efekt tylu do przednich z wlasciwym sobie opoznieniem, a suba nie robilem bo wystarczylo wprowadzic korekcje przodow spec ukladem (jakby korektor parametryczny).Centralny prawie byl niepotrzebny gdyz wlasciwoscia sluchawek jest ogniskowanie w glowie wiec jak przody symulowaly center to wystarczalo.
                            Wszystkie zabiegi po to zeby uatrakcyjnic kono. podobne rzeczy robi procesor Yamahy przy sluchaniu KD na sluchawkach, ale efekty nie sa super rewelacyjne.Tak wiec wiele jeszcze do odkrycia, gratulacje inwencji.

Skomentuj

Czaruję...
                            X