Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik przenośny PVC :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik przenośny PVC :)

Wrzucam kilka fotek mojego przenośnego głośnika PCV Killera JBL'a :), powstawał ok pół roku, miał być już na wakacje ale nie było czasu wykończyć...
    Szczegóły konstrukcji:
    - pakiet akumulatorów Samsung 18650 3500 mAh 5s2p o pojemności ok 6-6,5Ah wraz z BMS 5s 15A Li-ion 18650 18V
    - przetwornica ładująca ogniwa - ograniczenie prądu ładującego do 2A DC-DC XL4015 5A STEP-DOWN
    - zasilacza sieciowy może jednocześnie ładować i zasilać urządzenie FSP FSP180-AAAN1, 24V 7.5A 180W
    - wzmacniacz mocy 2x50W TPA3116D2
    - regulatora tonów i głośności TDA1524A, pozostawiłem tylko regulację tonów niskich i średnich, balans jest ustawiony na stałe + głośność ofc
    - gniazda z ładowarką USB QUALCOMM QC 3.0 18W do podładowania telefonu itp (można wyłączyć)
    - wskaźnika naładowania akumulatorów (też można wyłączyć)
    - modulu BT XY-BT-MINI z dorobionym wejściem minijack
    -zasilacza dla modulu bt z przetwornicy step down LM2596S, przetwornicy izolującej DC 5V-5V 1W B0505S-1WR oraz stabilizatora liniowego 78L05
    - głośniki których użyłem to SLS-85S25CP04-04 + no name tweetery z allegro (raczej dopasowane do obudowy), proste zwrotnice 6dB dla 4,2kHz, na tweetery tłumiki 3dB, głośniki pracują w 3l obudowie zamkniętej w pełni wypełnionej watą - próbowałem wielu konfiguracji (PR. BR itd) i dźwięk z zamkniętej przypadł mi do gustu najbardziej.

Obudowa jak widać jest zrobiona z rur PCV 110mm, całość waży 5-7kg, dorzuciłem mocowania i całość da się nieść jak torbę.
    Co do brzmienia to spełnia moje oczekiwania - spory szum z przedwzmacniacz TDA rekompensuje regulacja tonów - można ustawić fajny bas, relatywnie niski lub dać czasu ale wiadomo zmniejszyć ilość niskich i wysokich tonów...
    Akumulatory zapewniają wielogodzinne granie nawet z ładowaniem telefonu... Zastosowanie przetwornicy izolującej i stabilizatora liniowego to konieczność przy tych wszystkich modułach BT - ich zakłócenia są dramatyczne bez tego rozwiązania a tak - -słychać tylko lekki szum z TDA1524.

Czaruję...
X