Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Estrada] Paczka i wzmacniacz do gitary elektrycznej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Estrada] Paczka i wzmacniacz do gitary elektrycznej

Witam po przerwie , niestety były zmiany na forum i widzę że mojego starego konta już nie ma , więc z nowego pisze , ostatnimi czasy zaczełem trochę więcej grać na gitarze elektrycznej i nawet założyłem zespół , jednak wyszło to czego sie obawiałem , piecyk nie wyrabiał przy perkusji mimo że ma i tak duży głośnik 12" , dlatego też złożyłem kolumnę , i temat własnie tego dostyczy :)

Kolumna na dwóch głosnikach Celestion Seventy 80 , dane głośników moc 80W , SPL 98dB, pasmo od 95Hz-5000Hz , średnica 12"

Wypadkowe dane 160W mocy i 4 ohm impedancji :)

kolumna o pojemności 50 litrów , z lekko pochylonym przodem ku górze , ściana tylna 1/4 powierzchni otwarta

zdjęcia przedstawiają moje dzieło , wykonanie raczej Vintage , ponieważ do zasilania używam też własnorobny 5W wzmacniacz Lampowy na projekcie Fendera z lat 60-tych [ też na fotografii]
    po za tym jestem w trakcie produkcji Heada Tranzystorowego o mocy 50W przy 4 ohm

i myślę że to wystarczy na przebicie się przez perkusję ,

jakie są wasze opinie o sprzęcie ? :)

a tu samorobne efekty gitarowe :)

Witaj, paczka nie przypomina rasowego pieca a bardziej mebel przystosowany do umieszczenia w głośników. O ile wygląd to kwestia gustu, o tyle sposób wykończenia może nie ułatwić transportu. Kółeczka mogą powodować że będzie brumiła o podłogę, brak rączek czy uchwytów nie ułatwi przenoszenia, narożniki nie są chronione, fornir łatwo podda się otarciom od puszek z piwem. Głośniki uważane za jedne z gorszych w stajni Celestiona, ich skuteczność i cena odpowiada jednemu (chwalonemu) Vintage30. Dwa już nie pozwolą na rozbudowę bo 4 omy to minimum. Dlaczego właśnie one?
    Ciekaw jestem, czy dałeś jakąś prostą zwrotkę do głośników i jak to gra? Wszyscy piszą, że 5 W lampy (+ 100dB głośnik) zupełnie wystarcza do nagłośnienia małego pokoju i nie tylko, ale jak z zagłuszaniem szalonego perkusisty? Czy podłączasz jakiś przester albo inne przeszkadzajki za gitarą?
    Ps Chyba sam spróbuję zrobić coś podobnego. Pzdr Col.

Skomentuj

Więc tak , dlaczego Seventy 80 , a no spodobał mi sie ich dźwiek , są używane w jednym z Vintagowych pieców Fendera gdzie je słyszałem , mają ekstra średnicę i nieskrzeczące tony wyższe , po za tym idealnie nadają sie do grania Rockowych riffów , dlatego właśnie one ,
      jeśli chodzi o lampkę 5W to uwierz ale z tymi głośnikami [ które według obliczeń mają 101dB] 5W jest wystarczające żeby sie przez perkę przebić ale nie będę męczył lampy na ostrych przesterach , chociaż brzmi genialnie , dlatego też w trakcie budowy 50W tranzystora jestem

jeśli chodzi o wygląd paki , miało być niepozornie i nie rasowo estradowo [ chciałem kocyk i narożniki ale zrezygnowałem , bo to by było takie nijakie] a tak się wyróżnia ta paczka

ps. do głośników gitarowych nie stosuje sie zwrotnic , jest ogólny zakaz mówiący ze każdy głośnik ma swoja charkę której sie nie spłaszcza , to nie są konstrukcje które maja wiernie odtworzyć muzykę , tylko konstrukcje kreujące brzmienie muzyki .

Skomentuj

Dobrze, że potwierdzasz możliwe możliwości robienia hałasu, zaraz biorę się do zrobienia czegoś podobnego. :) Z wiekiem chyba głuchnę bo lubię sporo dB . Czy wzmacniacz to http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html na el84 i ecc 83 ?

Skomentuj

Tak dokładnie ten wzmacniacz z tym że zrobiłem na ruskich odpowiednikach 6n2p i 6p14p-EW

cóż powiedzieć różnica minimalna ale jest , wzmacniacz gra mniej szkliście i bardziej dołem przy tych lampach , po za tym bardzo mi się podoba jak lampa się lekko przesterowywuje , jest to taki naturalny przester przez podkręcenie Volume na godzinę 16 , wtedy się zaczyna i brzmi bosko , coś jak w piosence ACDC - Hells Bells

przy ruskich odpowiednikach musisz zmienić trochę płytkę bo żarzenie jest na nodze 4 i 5 a na 9 ekran , a ECC83 masz napięcie żarzenia pomiędzy 9 a 4,5 , reszta właściwie bez zmian, no i jak będziesz rysował obróć płytkę bo na tych projektach nie ma obróconej ,

Skomentuj

Czaruję...
          X