Dobry,
Jako że to forum DIY i każdemu coś może sie przydać, więc wrzucam tu mój nowy mini projekcik, który mam zamiar użyc w mono ampach.

Nie jest to nauka rakietowa, po prostu kolejny układ realizujący w sobie:
- stand-by
- DC detect
- speakers connection delay
Ja osobiście stand-by będę realizować układem filtra, który będzie przed tymi układami i zasilaczem wzmacniacza - ale zostawiłem taka prostą możliwość, dla wygody.
Są wyprowadzone konektory, tak więc nie trzeba ciąć kabelków.
Sercem układu jest attiny13, jako że jestem człowiekiem IT to realizacja logiki przychodzi mi łatwiej programowno niż analogowo. W dodatku daje to możliowość prostej modyfikacji układu według własnych potrzeb. Po minimalnej modyfikacji płytki można sobie dołożyć odbiornik IR i np obsługe pilota.
Po włączeniu zasilania przekaźnik trafa wzmacniacza (na fotce ten biały) załącza się od razu, po 3 sekundach załączane są głośniki (ten czarny przekaźnik).
Zdecydowałem się na użycie nieco 'mocniejszych' przekaźników.
Układ wykrywania DC na wyjściu, klasyk:
Po wykryciu DC na wyjściu, zasilania trafa jak i głośniki zostaną natychmiast odłączone, dodatkowo dioda syganlizacyjna będzie mrygać (LED1). Jedynie odłączenie układu z prądu i włączenie ponowne przywróci działanie (tak dla bezpieczeństwa)
Dodatkowo takie działanie zapobiegnie ew. dalszemu smażeniu się wzmacniacza.
Po modyfikacji płytki w eagle można sobie bez problemu zrobić ten układzik jako stereo, jest miejsca na płytce (przy zastosowaniu mniejszych przekażników) - nie powinno to być trudne.
Może komuś się przyda.
W załączniku projekty z eagle, gerbery i wykaz elementów, plik hex dla AVR i kod źródłowy.
Oczywiście, każdy używa na swoją odpowiedzialność.
Dziękuje koledze Taz za dopieszczenie płytki projektu
standby-protect-delay.zip
Jako że to forum DIY i każdemu coś może sie przydać, więc wrzucam tu mój nowy mini projekcik, który mam zamiar użyc w mono ampach.

Nie jest to nauka rakietowa, po prostu kolejny układ realizujący w sobie:
- stand-by
- DC detect
- speakers connection delay
Ja osobiście stand-by będę realizować układem filtra, który będzie przed tymi układami i zasilaczem wzmacniacza - ale zostawiłem taka prostą możliwość, dla wygody.
Są wyprowadzone konektory, tak więc nie trzeba ciąć kabelków.
Sercem układu jest attiny13, jako że jestem człowiekiem IT to realizacja logiki przychodzi mi łatwiej programowno niż analogowo. W dodatku daje to możliowość prostej modyfikacji układu według własnych potrzeb. Po minimalnej modyfikacji płytki można sobie dołożyć odbiornik IR i np obsługe pilota.
Po włączeniu zasilania przekaźnik trafa wzmacniacza (na fotce ten biały) załącza się od razu, po 3 sekundach załączane są głośniki (ten czarny przekaźnik).
Zdecydowałem się na użycie nieco 'mocniejszych' przekaźników.
Układ wykrywania DC na wyjściu, klasyk:

Dodatkowo takie działanie zapobiegnie ew. dalszemu smażeniu się wzmacniacza.
Po modyfikacji płytki w eagle można sobie bez problemu zrobić ten układzik jako stereo, jest miejsca na płytce (przy zastosowaniu mniejszych przekażników) - nie powinno to być trudne.
Może komuś się przyda.
W załączniku projekty z eagle, gerbery i wykaz elementów, plik hex dla AVR i kod źródłowy.
Oczywiście, każdy używa na swoją odpowiedzialność.
Dziękuje koledze Taz za dopieszczenie płytki projektu

standby-protect-delay.zip
Skomentuj