Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stand-by - DC detect - delay

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stand-by - DC detect - delay

Dobry,

Jako że to forum DIY i każdemu coś może sie przydać, więc wrzucam tu mój nowy mini projekcik, który mam zamiar użyc w mono ampach.

Nie jest to nauka rakietowa, po prostu kolejny układ realizujący w sobie:
    - stand-by
    - DC detect
    - speakers connection delay

Ja osobiście stand-by będę realizować układem filtra, który będzie przed tymi układami i zasilaczem wzmacniacza - ale zostawiłem taka prostą możliwość, dla wygody.
    Są wyprowadzone konektory, tak więc nie trzeba ciąć kabelków.

Sercem układu jest attiny13, jako że jestem człowiekiem IT to realizacja logiki przychodzi mi łatwiej programowno niż analogowo. W dodatku daje to możliowość prostej modyfikacji układu według własnych potrzeb. Po minimalnej modyfikacji płytki można sobie dołożyć odbiornik IR i np obsługe pilota.
    Po włączeniu zasilania przekaźnik trafa wzmacniacza (na fotce ten biały) załącza się od razu, po 3 sekundach załączane są głośniki (ten czarny przekaźnik).
    Zdecydowałem się na użycie nieco 'mocniejszych' przekaźników.

Układ wykrywania DC na wyjściu, klasyk:
    Po wykryciu DC na wyjściu, zasilania trafa jak i głośniki zostaną natychmiast odłączone, dodatkowo dioda syganlizacyjna będzie mrygać (LED1). Jedynie odłączenie układu z prądu i włączenie ponowne przywróci działanie (tak dla bezpieczeństwa)
    Dodatkowo takie działanie zapobiegnie ew. dalszemu smażeniu się wzmacniacza.

Po modyfikacji płytki w eagle można sobie bez problemu zrobić ten układzik jako stereo, jest miejsca na płytce (przy zastosowaniu mniejszych przekażników) - nie powinno to być trudne.
    Może komuś się przyda.
    W załączniku projekty z eagle, gerbery i wykaz elementów, plik hex dla AVR i kod źródłowy.

Oczywiście, każdy używa na swoją odpowiedzialność.

Dziękuje koledze Taz za dopieszczenie płytki projektu

standby-protect-delay.zip

Fajna sprawa, przyda się taki układ na forum.
    Mam tylko małą uwagę. Opis płytki jest pomylony IN z OUT Speaker powinno być odwrotnie.
    Przydała by się też opisówka gniazda Konda co gdzie w nim jest oraz można zabezpieczyć małe trafko bezpiecznikiem.
    Płytki sobie zamówiłeś czy będziesz odsprzedawał?

Skomentuj

Opis jest Ok.
      Detekcja jest za przekaźnikiem żeby ograniczyć Ew lądowanie napięcia w stronę układu.

Płytki zamawiałem u chińczyków w pcbway.com

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ewentualnie opis można zrobić na 'speaker' i każdy sobie zadecyduje czy chce mieć detekcję przed czy za przekaźnikiem. Wystarczy tylko kabelki odwrócić.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Opis jest Ok.
        Detekcja jest za przekaźnikiem żeby ograniczyć Ew lądowanie napięcia w stronę układu.

Płytki zamawiałem u chińczyków w pcbway.com

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ewentualnie opis można zrobić na 'speaker' i każdy sobie zadecyduje czy chce mieć detekcję przed czy za przekaźnikiem. Wystarczy tylko kabelki odwrócić.
        Teraz rozumiem, myślałem że wkradł się błąd. Dzięki:p

Skomentuj

Tą logikę już zostawiam użytkownikowi. Podłączając wyjście wzmacniacza pod spk_out i zakładając ze dc jest na wyjściu jest od razu po włączeniu wzmacniacza, układ nie podłączy głośników. Z kolei podłączając pod spk_in wyjście wzmacniacza układ na moment podepnie głośniki poczym je od razu rozłączy(po zadziałaniu detekcji)

Skomentuj

Pojawia się pytanie jaki jest czas detekcji?

Skomentuj

Sama pętla w AVR jest ultra szybka, wiadomo.
              Czas detekcji zależy od napięcia, które wystąpi na stykach. Można ew. dobierać kondensator dla swych potrzeb.

Skomentuj

Opis w sumie jest źle. Adzik94 ma rację. Powinno być na odwrót. Przepraszam za błąd.
                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                Grado SR125i

Skomentuj

e Tazik, spoko jest. Widziałem to na etapie projektowania i olałem.
                  Fakt, przed przekaźnikem szybciej to zadziała jeśli AMP startuje już z DC na wyjsciu (zwalony od początku?), prędzej myślę że do awarii dochodzi w runtime tak więc...
                  Opis tak jak pisałem, mozna zrobić na SPK i tyle, ktoś sobie poprawi w razie czego.

Pierdoła.

Skomentuj

Diabeł tkwi w szczegółach:p

Skomentuj

Fakt, przed przekaźnikem szybciej to zadziała jeśli AMP startuje już z DC na wyjsciu (zwalony od początku?),
                      Jedynie odłączenie układu z prądu i włączenie ponowne przywróci działanie (tak dla bezpieczeństwa)
                      No to tak:
                      1. przecież każdy wzmak przy starcie ma jakiś czas nieustalony. Po to jest opóźnione włączanie. Jeśli do odblokowania zabezpieczenia trzeba wyłączyć z prądu, to bryndza.
                      2. No i jeszcze kwestia np. iampa na lampach, jemu DC do akceptowalnej wartości spada przez jakieś 30sek.

Może jednak lekko skorygować koncepcję tak żeby jednak sam się włączał po ustaniu "problemu" czyli dc? No i żeby nie odłączał trafa, bo inaczej cały wzmacniacz się w życiu nie włączy.

Skomentuj

Jest AVR, możliwości sporo.
                        Robiłem w zasadzie dla ciebie, tak więc i koncept spersonalizowany pod siebie aczkolwiek - jest to myśl

Skomentuj

Skoro jest przekaźnik do załączania trafka, można dołożyć jeszcze softstart.

Skomentuj

Czaruję...
                          X