Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X+Aurum Cantus AC-130F1 + Seas 27TBCD/GB-DXT - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X+Aurum Cantus AC-130F1 + Seas 27TBCD/GB-DXT - projekt by raven1985

Projekt dla diyaudio.pl (i dla mnie :P)

Głośniki :
    Aurum Cantus AC-130F1 :
    http://www.aurumcantus.com/aurumcant...f/AC-130F1.pdf
    Seas 27TBCD/GB-DXT
    http://www.seas.no/images/stories/pr..._datasheet.pdf
    STX SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X
    http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Koszt przetworników:
    ~1300PLN

3 way w modułach.
    Niskotonowy w osobnej obudowie.

Front góry:

Moduły niskotonowe:
    wersja 24cm :

lub 28cm :

Tak wygląda prototyp, doły 28cm :

Wymiary frontu i rozmieszenie głośników na module średnio-wysoko tonowym jest istotne z punktu widzenia
    zgrania fazowego i zalecam nie zmieniać .

Natomiast szerokość frontu dołów można dostosować do własnych potrzeb oczywiście w granicach rozsądku.
    Ważna jest jednak odległość między głosikiem nisko a średnio tonowym z względu na podział nikim rzędem (drugi rząd) .

Reszty wymiarów nie narzucam ale należy mieć na uwadze:
    Pojemność obudowy dla części wysoko-średnio tonowej: 13l

Obudowa dla dołów:
    25L strojenie 35Hz co można uzyskać tunelem z polinka 68mm x 220mm .
    Przegrody na rysunkach ustalają pojemność komory na ok 28-29L co po odjęciu pojemności zajmowanej przez głośnik i tunel da wymagany litraż.
    Zalecam również wykonanie co najmniej jednego wzmocnienia wewnątrz obudowy.
    Płyty zdecydowanie 22mm , w przypadku 18mm zalecam podwójny front.

Ja mam nieco większą obudowę 28l strojoną na ~33Hz tym tunelem.

wytłumienie :

Należy dobrze wytłumić moduł nisko-śedniotonowy .
    Doły wyłożyłem gąbkami typu "piramidka" na boczne ścianki za głosikiem i dół:)
    Jak zwykle najlepiej kierować się słucham.

Pomiary i zwrotnica:

Proponowane cewki:
    (Szukając zamienników należy zwrócić uwagę na rezystancję i trzymać się możliwie blisko proponowanych)

000-1489Cewka ind. 0,400mH +/-3% 0,640Ħ dr.0,63mm .r.26 d..15mm
    000-1367 Cewka ind. 0,600mH +/-3% 0,770Ħ dr.0,70mm .r.32 d..30mm
    000-1920 Cewka ind. 4,000mH +/-3% 2,200Ħ dr.0,70mm .r.43 d..30mm
    000-5052 Cewka ind. 6,000mH +/-3% 0,470Ħ dr.1,00mm Fe 0,252kg. .r.45 d..46mm

Rezystory:
    R5, R4, R2, R1- 10W
    reszta 5W.

Kondesatory:
    C8 - to elektrolity 100uF równolegle z 33uF
    Pozostałe foliowe.

Zdaje sobie sprawę, że foliowy C5 znacząco podniesie koszty .
    Nie musi być to od razu MKP wystarczy zwykły MKT, MKSE itp. byle by był foliowy.
    Naprawdę warto wydać te kilkadziesiąt PLN więcej. Elektrolit w tym miejscu od razu słychać, spadek jakości średnicy jest znaczny .
    Kondensator ten można złożyć np. z 8 kondensatorów 10uf czy 4 kondensatorów 22uF itp. (kilka uF różnicy w pojemności jest bez znaczenia - sprawdzałem) Takie kondensatory można czasami bardzo tanio kupić na allegro.

Wygładzanie 1/8 oktawy: (ze względu na sporą bramkę konieczną do pomiaru STX-a pomiary są nieco zaszumione)

przeciw faza: (dalej wygładzanie 1/8 oktawy)

Pomiar nie bramkowany całości:

impedancja:

Komentarz:
    Jak widać kolumny są formalnie 6 omowe
    Niestety nie udało mi się uniknąć spadku impedancji i min wynosi ~4.3-4.4om .
    To cena za niski podział jaką trzeba było zapłacić.
    Alternatywne konfiguracje zwrotnicy omijające ten problem nie grały po prostu wystarczająco dobrze.
    A nie chciałem zwiększać kosztów zwrotnicy.
    Nie wiedzę tutaj żadnego problemu każdy przyzwoity wzmacniacz powinien sobie poradzić.
    Rekomenduje jednak co najmniej 100-150W/8om ze względu stosunkowo niską efektywność zestawu.

Podział od góry na około 2.3Khz 3 rzędem akustycznie.
    Od dołu LR2 na około ~250Hz.
    Pułapka w torze nisko-tonowym to kosmetyka
    Odsuwa ona z pola widzenia rezonanse AWX a czy wpływa na brzmienie - każdy może sobie odp na to pytanie sam :)

Widać z pomiaru pełno pasmowego, że równowaga tonalna przesunięta została w stronę średnicy.
    Mi tak pasuje :)
    Osobą przyzwyczajonym do basu na pierwszym planie nie będzie na pewno to strojenie odpowiadać
    W niewielkim stopniu można dostosować ilość wysokich tonów rezystorem R1 zlecane wartości 7.5 - 9.1om .
    Większe zmiany wpłyną już na zgranie fazowe.

Alternatywny filtr dla niskich tonów :
    Jeśli nie zależy wam na cenie elementów zwrotnicy (koszty wzrosną sumarycznie o około 40-80PLN )
    proponuje taką modyfikację :

Podział spada do 200Hz . Minimum impedancji podnosi się do około 4.6om
    Moim zdaniem ten filtr brzmi lepiej.
    Należy pamiętać o modyfikacji rezystancji cewki L3 Powinna ona zawierać się w zakresie 1.2-1.5om
    reszta bez zmian !
    Proponowane cewki:
    L4
    000-5080 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,470Ħ dr.1,20mm Fe 0,325kg. .r.55 d..46mm (najlepsza) lub
    000-5066 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,530Ħ dr.1,20mm Fe 0,252kg. .r.53 d..46mm lub
    000-5063 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,564Ħ dr.1,00mm Fe 0,325kg. .r.55 d..46mm lub
    000-5480 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,610Ω dr.1,00mm Fe 0,205kg. śr.35 dł.80mm lub
    000-2449 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,610Ħ dr.1,40mm Fe 0,132kg. .r.40 d..70mm lub
    000-5007 Cewka ind. 10,000mH +/-3% 0,640ƒ¶ dr.1,00mm Fe 0,252kg. .r.45 d..46mm (najtańsza chyba)

L3
    000-1956 Cewka ind. 4,000mH +/-3% 1,150Ω dr.1,00mm śr.55 dł.30mm

Podsumowanie
    Ograniczę się do basu bo opis reszty już był przy okazji publikacji monitorów na tych samych głośnikach :)
    Celem było w miarę tanie 3way mające już jakieś możliwości basowe, a grające już fajnie wyżej.
    Wybrałem STX bo je tanio kupiłem no i są tanie Wyglądają przy tym jak dużo droższe głośniki renomowanych firm
    W cenie 200PLN praktycznie niema sensownego 8 calowego niskotonowca jedynie protezy.
    Mimo ceny do jakości wykonania ciężko mi się przyczepić , był to mój w sumie pierwszy kontakt z przetwornikami tej firmy.
    Początkowa aplikacja w subie również nastawiła mnie pozytywnie .
    Głośnik schodzi nisko, niski bas jest zróżnicowany nie podbarwiony co jest rzadkością w tej klasie cenowej.
    Głośnik ma dopracowany napęd, zniekształcenia na niskim basie są bardzo niskie i to od razu słychać.

Niestety aplikacja w 3way przyniosła rozczarowanie (a może wymagania były zbyt duże ? czy może spodziewałem się czegoś innego ?)
    Głośnik ma kiepską odp. impulsową ze względu na bardzo ciężką membranę i nie radzi (patrz przebieg impedancji ) sobie na wyższym basie.
    Miłośnicy kopniaka raczej niech omijają ten głośnik szerokim łukiem
    Bas potrafi "zajechać pudłem " słychać to szczególnie w dynamicznych kawałkach .

W muzyce klasycznej, jazz w spokojnym graniu jest jednak OK i można z nim żyć .
    Głośnik znalazł też ostatnio swoją niszę : doom metal -w takich klimatach czuje się bardzo dobrze :)

Podsumowując miłośnicy doom metalu mający 200PLN mogą rozważyć zakup i będą zadowoleni
    Osoby mające 200PLN i ani grosza więcej na bas, chcące posłuchać kontrabasu a nie namiastki z 15cm "popierdułki" i niczego więcej - również będą zadowolone.
    Pozostali lepiej niech dołożą "stówkę" (lub dwie) i poszukają gdzie indziej :)

1) Nie zezwalam na użycie opracowania w jakichkolwiek celach komercyjnych.
    2) Zastrzegam sobie prawo do wprowadzania zmian bez uprzedzenia mających na celu polepszenie brzmienia
    Last edited by raven1985; 09.08.2013, 21:22.

popraw linki bo poza STXem nic nie dziala

---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post o 23:21 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    nie radzi (patrz przebieg impedancji ) sobie na wyższym basie.
    czyli jednak to nie wina membrany biernej... myslalem ze u mnie przez to nie chce grac wyzszym basem

Pozostali lepiej niech dołożą "stówkę" (lub dwie) i ...
    ... doloza do wiekszego modelu
    10" juz gra lepiej na wyzszym basie i podoba mi sie duzo bardziej
    jednak nadal bardzo cichy :(

Skomentuj

Ja mam nieco większą obudowę 28l strojoną na ~33Hz tym tunelem.
      Na wykresie impedancji widać, że strojenie jest teoretycznie za nisko. Próbowałeś stroić wyżej w okolice 40Hz?

Na zdjęciach widać, że moduł górny stoi bezpośrednio na sekcji basowej. Mierzyłeś może zestaw ze stopkami/nóżkami w górnym module? Byłaby ok 0,5-1cm przerwa między modułami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        czyli jednak to nie wina membrany biernej... myslalem ze u mnie przez to nie chce grac wyzszym basem
        No niestety nie chce :(
        10" juz gra lepiej na wyzszym basie i podoba mi sie duzo bardziej
        A właśnie bałem się, że te 10 cali to będzie muł .
        A tu taka niespodzianka :???:

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Na wykresie impedancji widać, że strojenie jest teoretycznie za nisko. Próbowałeś stroić wyżej w okolice 40Hz?
        Nie, bawiłem się tylko pojemnością skrzynki trochę, większych zmian nie było.
        Myślę żeby ograniczyć litraż do 20l i próbować niżej zestroić , nawet kupiłem specjalnie rurkę do wody 63 mm :) Może się zmieści w budce

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Na zdjęciach widać, że moduł górny stoi bezpośrednio na sekcji basowej. Mierzyłeś może zestaw ze stopkami/nóżkami w górnym module? Byłaby ok 0,5-1cm przerwa między modułami.
        Mierzyłem . klika cm nie ma znaczenia spokojnie można dać kolce, nóżki itp.

---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post o 12:05 ----------

jednak nadal bardzo cichy
        Z tym to jeszcze nie ma takiego problemu jak mam się w miarę przyzwoity piec.
        Raczej wada większości takich głośników z ciężką membraną z tych rejonów cenowych.

Skomentuj

A właśnie bałem się, że te 10 cali to będzie muł .
          A tu taka niespodzianka
          na chwile obecna odstawiam go na bok. jak masz czas i skrzynke to moge wyslac do zabawy

Skomentuj

Ślij . Jak będzie trzeba to znajdę czas. Noce są długie
            Ja się pobawię a forum będzie miało kolejną konstrukcję :)
            Mam jeszcze jeden front do dołów.

Skomentuj

Czaruję...
            X