Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 3/10 Seas CA 18 RNX + Vifa XT25TG30-04 - projekt by Yoshi_80

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

10 projektów na 10 lecie diyaudio - 3/10 Seas CA 18 RNX + Vifa XT25TG30-04 - projekt by Yoshi_80

10 lat diyaudio.pl, szmat czasu. Doskonała okazja aby w końcu wrzucić trochę projektów :) . Większość z nich nie była prezentowana na tym forum w formie gotowej konstrukcji wykonanej przez któregoś z forumowiczów. A jeżeli ktoś odnajdzie tam swój projekt który mu robiłem to chyba nie będzie miał za złe.
    W większości są to konstrukcje średniej półki cenowej, czyli najpopularniejszego obecnie zakresu cenowego, tak aby skorzystało jak najwięcej osób. Konstrukcje są na mniej popularnych obecnie głośnikach ale myślę, że warto sobie o nich przypomnieć. Bo nie tylko samym scanem czy seasem, tudzież morelem diyowiec żyje.

Projekty są w zasadzie projektami zwrotnic, uwagi dotyczące obudowy wprowadzam w formie ogólnych wytycznych. Rysunków nie robiłem i nie będę robił bo szkoda mi na to czasu. Już chyba każdy umie korzystać z WinISD i sobie poradzi a jak nie to mamy tutoriale.

Cz.3. Seas CA 18 RNX + Vifa XT25TG30-04 czyli finał trylogii z Vifą XT25

Na upartego pewnie znalazł bym jeszcze parę projektów z tą vifą ale nie ma co zbytnio męczyć materiału, inne głośniczki czekają w kolejce :) . Ten zestaw to taki średnio budżetowy, spokojnie grający o dość dobrej średnicy i z lekkim blaskiem vify. Powiedzmy sobie szczerze, Seasy z serii CA to aluminium nie jest, a wiadomo, że aluminium jest lepsze. Chodź czasem jest więcej zadymy ze zwrotnicą. Tu charakterystyka jest spokojna, ładnie rozciągnięta, chodź nie bez niespodzianek z postaci lekkiego rezonansu przy skraju pasma.

Obudowa aplikację tego Seasa można robić w dość szerokich granicach. Od monitora 15L / 45Hz po podłogówkę 20L / 40Hz. Pozostawiam wolny wybór. Projekt wykonywany był w obudowie o prostopadłej przedniej ściance. Reszta wedle uznania.

Zwrotnica

Kondensatory wedle uznania, janzen standard będą ok.
    Rezystory 5W / 1% bezindukcyjne
    Cewka 1,5mH oraz 0,53mH najlepiej drutem 1.4mm
    Cekwa 0,26mH drut 0.7mm

Głośniki łączone w fazie.

Pomiary

Wkrótce kolejne projekty..
    Last edited by Yoshi_80; 01.07.2014, 16:52.

Dziekujemy za projekt !!

Bardzo dawno temu cwiczylem ta vifke wiec dobrze jej nie pamietam. Pamietam natomiast jedno ze dosc mocno musialem ja filtrowac ponizej 2k. W projekcie jest tylko -19dB filtracji przy 1k, przy glosniejszym sluchaniu zestawu moze tam byc cos slychac.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dlatego lepiej jest tą vife łączyć z metalowymi głośnikami :)

Skomentuj

Jestem w fazie robienia paczek. Jak skończę to się wypowiem. Yoshi - dzięki za projekt :)

Skomentuj

Czaruję...
        X